Zlý chlapec Jean-Claude Van Damme

Nestarnúci Belgičan Jean-Claude Van Damme si vydobyl na plátne post neohrozeného svalovca, vždy pripraveného zachraňovať svet a bojovať za spravodlivosť. Nedávno oslávil 55 rokov a stále nakrúca.

31.10.2015 09:01
Film Expendables Jean-Claude Van Damme Foto: ,
Herec Jean-Claude Van Damme si stále potrpí na svojich svaloch.
debata

Jean-Claude Van Damme má za sebou viac ako tridsať rokov hereckej kariéry, počas ktorej zažil úspechy aj pády. Popularite predchádzalo množstvo fyzickej driny a odriekania, ktoré v deväťdesiatych rokoch, opantaný slávou, vymenil za kokaínové excesy. Zachránila ho len láska k športu a k ženám.

Útleho Jeana-Clauda prihlásili rodičia na karate a ako tínedžer to dotiahol až na majstra Európy v strednej váhe. Okrem toho sa venoval aj iným bojovým umeniam taekwondu či kickboxu a vynikal dokonca aj ako baletník. V detskej izbe malého Jeana-Clauda však visel plagát Silvestra Stalloneho a chlapec si zaumienil, že raz bude rovnako slávny ako jeho filmový hrdina.

Cesta do Hollywoodu však nebola prechádzka ružovou záhradou. Aby mohol ísť za svojím snom, živil sa ako vyhadzovač v nočnom podniku a mimoriadne pohybové nadanie zužitkoval ako inštruktor aerobiku.

Do Ameriky prišiel v roku 1981 s minimálnou výbavou anglického jazyka a maximálne odhodlaný. Svoj legendárny karate výkop predvádzal každému, kto sa čo len trochu šuchol okolo filmového priemyslu, až natrafil na režiséra Newta Arnolda. Ten ho v roku 1988 obsadil do životopisnej drámy Krvavý šport o legende bojových umení Frankovi Duxeovi. Herec vystrelil ku hviezdam a Krvavý šport sa stal klasikou akčných béčkových snímok a nejeden fanúšik ho považuje za Van Dammeho najlepší. Aj VHS kazetu s jeho Kickboxerom majú mnohí odloženú vo vitrínke ako kultovú záležitosť.

V deväťdesiatych rokoch už šliapala hercova sláva na plné obrátky. Jeho filmy zľudoveli a diváci ich začali nazývať vandammeovkami. Spomedzi takmer dvadsiatky snímok, ktoré počas tejto dekády natočil, nikoho neminuli „akčáky“ Timecop, Univerzálny vojak či Kontraband.

Sláva a diagnóza bipolárna afektívna porucha sa podpísali pod to, že Van Damme vypadol z formy. Jeho filmy Dvojitý zásah a Výkop neprijalo publikum s nadšením. Ženy, bitky, drogy a alkohol sprevádzali hercovo párty obdobie. Zo zlého sna sa dostal vďaka láske k ženám a k športu.

V roku 2008 si zahral sám seba vo filme JCVD inšpirovanom jeho životom a získal späť sympatie fanúšikov, ale aj kritikov. V roku 2012 svoj status akčného hrdinu definitívne spečatil účinkovaním vo filme Expendables¤2. Stretol sa tu s neohrozenými supersilákmi Silvestrom Stallonem, Arnoldom Schwarzeneggerom, Jetom Lim, Brucom Willisom a Chuckom Norrisom.

3-krát Jean-Claude Van Damme

Bojovým umeniam sa začal venovať preto, lebo ako dieťa mal slabú fyzickú kondíciu.

V snímke Univerzálny vojak si zahral s najstarším synom Krisom Van Varenbergom, herečkou je aj dcéra Bianca Breeová.

V Thajsku si adoptoval päť túlavých psov. Jeho obľúbencom je zjazvený Scarface.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Jean-Claude Van Damme #oslavuje #hrdina akčných filmov