Recenzia: V Spievankove deti nezablúdia

Spievankovo prichádza s piatym dielom, ale namiesto doterajšieho DVD formátu má formu celovečerného filmu. Tvorcovia tak chcú deti vylákať spred obrazoviek televízorov do kina a sľubujú muzikál pre celú rodinu. Mnohé z nich si kvôli obľúbeným postavičkám Spievanke (Mária Podhradská) a Zahrajkovi (Richard Čanaky) sadnú do mäkkých kresiel pred filmové plátno po prvýkrát.

07.11.2015 16:03
SPIEVANKOVO, Mária Podhradská, Lukáš Latinák,... Foto:
S Máriou Podhradskou alias Spievankou (v strede) prejdú deti Spievankovo krížom-krážom. Lukáš Latinák a Kamil Mikulčík tu strážia zákon ako psí policajti.
debata

Škôlkarská poetika

Spievanka pripravuje spolu s deťmi narodeninové prekvapenie pre Zahrajka. Popri tom stretávajú známe postavičky čarovného sveta, ale predovšetkým spievajú a tancujú. Aby hrdinovia zaujali aj tých najmenších, tradične si prepožičali zvierací vzhľad a známych hercov zamaskovali do farebných textilných kostýmov.

Spievankovo je slovenským solitérom, v danom žánri nemá konkurenciu a u detí sa tak prirodzene stalo obľúbeným fenoménom. Spievanka a Zahrajko sú ikonami, podobne ako kedysi Kuko, a nadväzujú na tradíciu slušných detských programov. Elementárne fakty vysvetľujú deťom zábavnou formou.

Film stojí na muzikálnej zložke, a tak sa môže stať, že chytľavé autorské pesničky Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho s prijateľne edukatívnymi textami vylákajú deti do tanca.

Predstaví sa množstvo sympatických postavičiek a popri profesionálnych hercoch dostali priestor deti, pričom najmladšia herečka má štyri roky. Režisérka prácu s nimi šikovne ustriehla a dobre zvládnuté sú aj hromadné či tanečné scény.

S deťmi pre deti

Spievankovo 5: O povolaniach nakrútila režisérka Diana Novotná podľa scenára Alžbety Skalovej a Máše Orogváni. Autorky rozumejú deťom a na jednoduchom príbehu odohrávajúcom sa vo fantazijnej prírodnej krajine im ponúkajú zjednodušený obraz sveta „tam vonku“. Aby udržali pozornosť diváka, museli príbeh postaviť na konflikte, ktorý je zvolený veľmi jemne a prirodzene vyplýva z nedorozumenia medzi postavami.

Spievankovo napĺňa poslanie programu určeného pre škôlkarov veľmi slušne, s dôrazom na tradíciu. Poučnosť vyvažuje inteligentnou zábavou bez zbytočného moralizovania a pátosu. Tvorcovia komunikujú s deťmi na ich úrovni, bez toho, aby ich podceňovali.

Keďže príbeh má čo povedať predovšetkým deťom v predškolskom veku, mala byť tomu prispôsobená aj minutáž filmu. Tá je príliš dlhá a príbeh sa zbytočne naťahuje. Nečudo, že počas záverečnej dvadsaťminútovky mnohé deti v hľadisku neobsedeli.

Na pozadí malých príhod sú predstavené tradičné povolania. Deti stretnú murárov, policajtov, lekára, krajčíra, pekára i kominára a príbeh v mnohom pripomína klasické rozprávky. Spievankovo je štylizovaným filmom, kde absentuje zlo a deťom ponúka zidealizovaný obraz sveta chrániac ich pred realitou. Na druhej strane sa môžu ponoriť do hry a naplno si ju vychutnať. Veď detstvo by malo byť predovšetkým o tom.

Hodnotenie Pravdy

3 hviezdičky z 5

Spievankovo 5: O povolaniach / Slovensko, 2015 / réžia: Diana Novotná / scenár: Alžbeta Skalová, Máša Orogváni / hrajú: Mária Podhradská, Richard Čanaky, Roman Pomajbo, František Kovár a ďalší / premiéra: 29. októbra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #film #fenomén #Spievankovo #Mária Podhradská #Richard Čanaky