V britskom archíve sa našiel 87 rokov stratený film

nimovaný film Walta Disneyho, ktorý bol 87 rokov považovaný za stratený, sa našiel v archíve Britského filmového inštitútu. Ako v utorok informoval britský denník Daily Telegraph, šesťminútový čierno-biely film Sane s rolničkami vznikol v roku 1928.

05.11.2015 05:06
Oswald Rabbit Disney Foto:
Králik Oswald z dielne Walta Disneyho.
debata

Hlavným hrdinom filmu je králik Oswald – predchodca Myšiaka Mickeyho. Práve králik bol prvým kresleným hrdinom, ktorého svetoznámy animátor vytvoril.

Až donedávna panovalo presvedčenie, že sa stratili všetky kópie krátkeho filmu. Jednu však nedávno v archíve náhodou objavili zamestnanci Britského filmového inštitútu. Filmové štúdiá Walta Disneyho už oznámili, že film zrekonštruujú a zdigitalizujú a predstavia britskej verejnosti už v decembri. Svetová premiéra tohto prvého vianočného filmu spoločnosti sa uskutoční 12. decembra, keď sa budú v rámci predvianočného programu premietať aj ďalšie krátke animované disneyovky, ktoré vznikli od 30. rokov 20. storočia do súčasnosti.

Králik Oswald sa koncom 20. a v 30. rokoch 20. storočia objavil v 26 animovaných skečoch. Walt Disney ho vytvoril vo svojich animátorských začiatkoch v štúdiu Universal, ktorému patrili aj autorské práva po tom, ako si Disney založil vlastnú spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Sane s rolničkami #stratený film #objavený #Britský filmový inštitút