Koza získala v Argentíne cenu za réžiu

Slovenský režisér Ivan Ostrochovský získal za film Koza (2015) cenu Strieborný Astor na medzinárodnom filmovom festivale v argentínskom Mar del Plata. "Skvelé správy z MFF Mar del Plata! Koza vyhráva cenu pre najlepšieho režiséra!" napísali tvorcovia na internete.

09.11.2015 17:04
Koza film Foto:
Hlavným hrdinom snímky Koza je niekdajší boxerský šampión Peter Baláž alias Koza. Vo filme si svoju rolu sám zahral.
debata

Festival v Mar del Plata je najstarším filmovým festivalom v Južnej Amerike a tiež jediným v tomto regióne, ktorý patrí medzi takzvané áčkové festivaly spolu s prehliadkami v Cannes, Benátkach, Berlíne alebo Karlových Varoch.

Snímka, ktorá zobrazuje príbeh bývalého olympionika, boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, mala svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale. Odvtedy film uviedli na viacerých zahraničných festivaloch, odkiaľ si odniesol množstvo ocenení. Je tiež slovenským národným kandidátom na nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

V medzinárodnej súťaži, v ktorej film uspel boli napríklad najnovší film kanadského filmára Atoma Egoyana Remember, Zlatého Astora pre najlepší film získal v medzinárodnej súťaži na 30. ročníku festivalu v Mar del Plata dobrodružný film El Abrazo de la Serpiente.

Snímka režiséra a scenáristu Cira Guerru je kolumbijským národným kandidátom na Oscara. Strieborného Astora pre najlepšieho herca sa rozhodla porota udeliť mužskému obsadeniu drámy Klub v réžii Pabla Larraína. O cenu, ktorá dostala meno podľa argentínskeho hudobného skladateľa Ástora Piazzollu, sa tak delia Alfredo Castro, Roberto Farías, Jaime Vadell a Alejandro Goic. Snímka, ktorá je čilským národným kandidátom na Oscara, si vyslúžila aj trofej za scenár Guillerma Calderóna, Daniela Villalobosa a Pabla Larraína.

Za najlepšiu herečku vyhlásili Ericu Rivas (La luz incidente).

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #Ivan Ostrochovský #Mar del Plata #festival ocenenie