Filmové premiéry: Príbeh Steva Jobsa aj Otcovia a dcéry

Do slovenských kín prichádza od štvrtka 12. novembra film Steve Jobs aj animovaný príbeh Prečo som nezjedol svojho ocka.

12.11.2015 07:00
Steve Jobs Foto:
Zľava: Michael Stuhlbarg, Michael Fassbender a Kate Winslet vo filme Steve Jobs.
debata

Steve Jobs

Film sa odohráva počas vyhrotených momentov pred zahájením kľúčových Jobsových prezentácii, ktoré menili dejiny, a to nie len počítačové. Prvýkrát stretávame Jobsa v polovici 80-tych rokov, kedy na trh uviedol Macintosh. Od prvých minút utvrdzuje divákov v tom, že reči o jeho neznesiteľnosti neklamali. Je to monštrum, ktoré šikanuje svojich podriadených za nesplnenie nesplniteľných príkazov, ponižuje matku (Katherine Waterston) svojej dcéry, ktorej otcovstvo aj napriek súdnemu rozhodnutiu neuzná, do krvi sa háda so svojou pravou rukou Joannou Hoffmanovou (Kate Winslet), pokiaľ nedosiahne svoje. S ubiehajúcimi minútami sa však z jednorozmerného psychopata stáva osobnosť, ktorú budú diváci chápať, obdivovať, ale samozrejme takisto aj nenávidieť. Asi ako každú ľudskú bytosť, ktorá videla o kúsok ďalej, než všetci ostatní.

Zbrusu Nový zákon

Boh existuje. Žije v Bruseli. Správa sa hrozne k svojej manželke. Veľa sme počuli o jeho synovi, ale veľmi málo o jeho dcére. Ja som jeho dcéra. Volám sa Ea a mám 10 rokov. A kaž-dému na svete som poslala esemesku s dátumom jeho smrti…" Uznávanému belgickému tvorcovi Jacovi van Dormaelovi nikdy nechý bal dostatok invencie, aby zaujal publikum, hoci jeho nekonvenčné videnie sveta nebolo vždy pre väčšinu divákov prijateľné. Po 6-ročnej odmlke sa vrátil v najlepšej forme. Precízne hravá, príjemná a často aj zábavná božská fantasy pripomína jeho najznámejšiu snímku Hrdina Toto z roku 1991.

Taxi Teherán

Renomovaný iránsky tvorca sa vo svojej druhej snímke natočenej v rámci núteného domáceho väzenia premenil v taxikára, ktorý prostredníctvom rozhovorov s rozličnými klientmi ponúka vycibrený kritický pohľad na iránsku spoločnosť. Panahí tú bez akejkoľvek sebaľútosti a s odzbrojujícím humorom nastoľuje otázku, ako sa má správať umelec v krajine, ktorá mu neumožňuje slobodu prejavu. S kamerou pripevnenou za predným sklom svojho auta nakrútil Panahí film názornejšie než mnohé sociálno-politické štúdie.

Prečo som nezjedol svojho ocka

Napínavý príbeh Edwarda, staršieho syna kráľa Simianov (praľudia), ktorý sa narodil príliš maličký a bol preto zatratený svojim kmeňom. Vyrástol v izolácii pod ochranou svojho priateľa Iana. Neuveriteľne geniálny Edward objaví tajomstvo ohňa, lovu, moderného spôsobu bývania, lásky a dokonca nádeje. A pretože je od prírody veľkorysý, chce sa o všetko podeliť. Zvráti všetky zaužívané poriadky a dovedie svoj druh s drzosťou a humorom jemu vlastným v ústrety skutočnej ľudskej existencii ? kde zjesť niekoho otca, proste nie je v poriadku.

Otcovia a dcéry

Jack Davis (Russell Crowe) sa musí po tragickej smrti svojej manželky sám postarať o ich päťročnú dcérku Katie (Kylie Rogers). Jack je slávny spisovateľ, držiteľ Pulitzerovej ceny, ktorý trpí depresiami a duševnou poruchou. Po smrti ženy zvádza boj nielen sám so sebou, ale aj s výchovou Katie. O 25 rokov neskôr. V dospelosti Katie (Amanda Seyfried) žije so svojím priateľom Cameronom (Aaron Paul) na Manhattane. Ich vzťah sa stretáva s problémami. Amanda bojuje s vnútornými démonmi, ktorí ju prenasledujú od jej problematického detstva. Film Otcovia a dcéry zachytáva vzťah dieťaťa a rodičov, ktorí sa v priebehu rokov odcudzili. Cez staré krivdy a rany, ktoré počas života utŕžili, sa snažia znovu k sebe nájsť cestu.

Stratení v Mníchove

Sir „P“, deväťdesiatročný papagáj šedý, ktorý kedysi patril Eduardovi Daladierovi, sa na pozvanie riaditeľa Francúzskeho kultúrneho inštitútu ocitne v roku 2008 v Prahe ako živá relikvia z dôb Mníchovskej dohody. Sir „P“ po Daladierovi jeho hlasom dodnes opakuje niektoré dôležité vety a prehlásenia. Papagája za dramatických okolností unesie český novinár Pavel a na základe papagájových kontroverzných citácií Daladiera rozpútava medzinárodný politický škandál.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #november #filmové premiéry