Televízne tipy Pravdy: Jasmínine slzy aj česká novinka Domácí péče

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (12. 11. - 19. 11.). Vybrala ich pre vás Jana Kollárová, redaktorka Pravda magazínu.

12.11.2015 12:00
Cate Blanchett Jasminine slzy Foto:
Cate Blanchett stvárnila hlavnú hrdinku filmu Woodyho Allena Jasmínine slzy.
debata

Piatok 13. 11.

Tanec telo na telo: Intímna história tanca (2), 21.50

Anglický profesionálny tanečník a historička Lucy Worsleyová odkrývajú milostný románik Britov s tancovaním. Predstavia obľúbené národné tance od 17. do 20. storočia.

Nedeľa, 15. 11.

Whiplash, Cinemax, 21.50
"Ak sa nebudeš snažiť, skončíš v rockovej kapele,” svieti nápis na stene izby devätnásťročného džezového bubeníka, ktorý sníva o úspechu. V pätách s neúspešnou kariérou otca a chýbajúcou starostlivosťou matky robí Andrew Neiman všetko pre to, aby bol najlepším na konzervatóriu. Tvrdo cvičí na bicích, až strieka krv. Litre potu, slzy, krvavé mozole na rukách ani despotický dirigent a učiteľ Terence Fletcher ho neodradia od toho, aby napĺňal svoje sny o sláve.

Jobs, JOJ Cinema, 21.50
Steve Jobs. Jeden z najväčších vizionárov 20. storočia. Technologický génius a mimoriadne schopný obchodník. Nenávidený a zároveň obdivovaný kolegami, podriadenými a ženami. „Pracujte s géniami, idiotov prepustite!“ hovoril a mal na to právo. Sám bol totiž géniom, ktorého nahryznuté jablko vytýčilo trend výpočtovej a telekomunikačnej techniky. Ashton Kutcher v hlavnej role podáva slušný výkon.

Domácí péče, HBO, 21.00

Alena Mihulová v úlohe ženy s nevyliečiteľným nádorom a Bolek Polívka ako jej zaskočený manžel. To je civilné herectvo protagonistov českej snímky. Domácí péče nie je film o umieraní, ale o láske. Aj keď sa zdá, že sa v drsnom nánose všedného života niekam vytratila, derie sa na povrch. Situačný humor film o umieraní odľahčuje. A medzi slzy sa prediera úsmev.

Pondelok, 16. 11.

Jasmínine slzy, Film+, 18.40

Jasmine (Cate Blanchettová) je elegantná, okúzľujúca a rozmaznaná dáma, ktorý má všetko, na čo si len spomenie. Jej zdanlivo idylické manželstvo s bohatým podnikateľom Halom (Alec Baldwin) a bezstarostný život sa v jednom okamihu rozpadnú na kúsky. Z Jasmine sa stáva nevypočítateľná beštia, ktorá chce zničiť svojho muža. Plnokrvné postavy a excelentné dialógy Woodyho Allena si určite nenechajte ujsť.

Lietajúci Škót, aMC, 20.20
Skutočný príbeh slávneho škótskeho cyklistu Graema Obreeho, ktorý roku 1993 ohromil celý športový svet. Ako nezamestnaný amatér prekonal svetový hodinový rekord na vlastnoručne skonštruovanom bicykli, ktorý zostavil z kusov starého železa. V sympatickom príbehu v réžii Douglasa Mackinnona hrá hlavnú mužskú postavu Jonny Lee Miller.

Vášeň medzi riadkami, JOJ Cinema, 21.50
Mal manželku a desať detí a písal hrubé romány. Zvládol byť novinárom, divadelníkom, aj spoločenským aktivistom. Charlesa Dickensa, autora Vianočnej koledy alebo Olivera Twista si prestavujeme ako starosvetského anglického spisovateľa. Anglický životopisný film však odhaľuje charizmatického Dickensa ako muža so sexappealom, ktorého živou vodou a múzou sa stala jeho milenka Nelly. A hoci Dickensovi to pri nej písalo, ona sama sa musela uspokojiť s rolou neviditeľnej partnerky ženatého muža, ktorú nečaká žiadna svetlá budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #programové tipy