Filmová šelma Alain Delon

Idol niekoľkých generácií žien oslávil osemdesiat rokov.

14.11.2015 05:00
Claudia Cardinale a Alain Delon Foto:
Claudia Cardinale a Alain Delon v roku 1963 vo filme Gepard.
debata (1)

Čierny tulipán (1963), Borsalino (1970), Dvaja muži v meste (1973), Zorro (1975) či Smrť darebáka patria ku klenotom svetovej kinematografie. Alain Delon – idol a symbol krásy, vo svojich filmových úlohách pobláznil hlavu mnohým ženám.

Okrem príťažlivej tváre, vďaka ktorej ho porovnávali s americkým hercom Jamesom Deanom, má v sebe niečo búrlivé, tajomné a chladné, čo prispelo k jeho renomé francúzskeho dona Juana. Na naštartovanie hviezdnej kariéry mu stačil jeden výlet v roku 1956 na filmový festival do Cannes a ponuka na prvý film bola na svete. „Moja matka ma obdarila priaznivým zjavom a skoro vo svojej kariére som stretol majstrov ako Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni alebo Jean-Pierre Melville. A s takýmito predpokladmi by neuspel len idiot,“ vyjadril sa Alain Delon, ktorý odmietol vo svojich začiatkoch sedemročný kontrakt v Hollywoode a zostal nakrúcať vo Francúzsku.
Claudia Cardinale a Alain Delon v roku 1963 vo...
 Alain Delon  a Romy Schneider v roku 1959.
+3Romy Schneider (vľavo), jej mama Magda a Alain...

Herecký debut prežil ako nájomný vrah vo vedľajšej úlohe v snímke Keď sa do toho zapletie žena (1957), vtedy mal len dvadsaťdva rokov. Nasledovala komédia Buď pekná a mlč (1958), kde si zahral po boku svojho spolupútnika Jeana-Paula Belmonda. Ten síce mohol Delonovi peknú tvár závidieť, no sympatie divákov si dokázal získať šarmom a humorom. O oboch hercoch hovoria médiá ako o veľkých filmových šelmách a záujem fanúšikov o nich neutícha ani dnes, hoci sa na filmovom plátne objavujú veľmi sporadicky.

Alain Delon  a Romy Schneider v roku 1959. Foto: SITA/AP, COLLAVINO
Alain Delon a Romy Schneider Alain Delon a Romy Schneider v roku 1959.

Podobne ako pri filmových úlohách aj v živote sa po Delonovom boku striedala jedna krásna herečka za druhou. V roku 1958 sa po prvý raz stretol na pľaci s Romy Schneider pri nakrúcaní filmu Kristína. Romy už mala za sebou úspech ako Sissi a Delon bol pomerne neznámym hercom. Panovalo medzi nimi napätie, ktoré napokon pominulo a v roku 1959 sa zasnúbili. Schneider po čase zistila, že v Delonovom bohémskom živote nie je jeho jedinou ženou a nasledoval bolestivý rozchod. Ich cesty sa stretli opäť až pri natáčaní snímky Bazén (1964). Napriek klebetám, že to pred kamerami medzi dvojicou poriadne iskrilo, sa ich životy nespojili. Hoci sa herec nezúčastnil jej pohrebu v roku 1982, uviedol, že bola láskou jeho života.

Zľava: Claudia Cardinale, Alain Delon a... Foto: SITA
Claudia Cardinale, Alain Delon a Anouschka Delon Zľava: Claudia Cardinale, Alain Delon a Anouschka Delon prišli do Cannes pozrieť si zreštaurovanú verziu filmu Fanfán Tulipán.

Alain Delon bol dvakrát ženatý. V roku 1964 si vzal herečku Nathalie Barthelémy a má s ňou syna Anthonyho. Po ich rozvode nasledoval dlhoročný vzťah s Mireille Darc a do chomúta opäť vstúpil s holandskou modelkou Rosaline van Breemen, s ktorou má dve deti – dcéru Anouchku a syna Alaina-Fabiena. Práve s najmladším synom má Delon posledné roky starosti. Alain Fabien vidí za svojimi problémami s drogami aj so zákonom zničené detstvo a „tyranské“ správanie Delona. Samotný Alain Delon o sebe raz vyhlásil: „Nebol som naprogramovaný na šťastie, ale na úspech.“

3× Alain Delon

  • Vyrastal v pestúnskej rodine väzenského strážnika a s deťmi sa hrával na väzenskom dvore.
  • Vyučil sa za mäsiara, no privyrábal si aj ako kamelot, poslíček, čašník či vrátnik.
  • V sedemnástich rokoch vstúpil do armády a bojoval ako parašutista v Indočíne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #Alain Delon #osemdesiat #Romy Schneider