Bojkot nemeckých kín ovplyvňuje Star Wars

Už viac ako pol roka trvá spor medzi nemeckými prevádzkovateľmi kín a distribútorom Walt Disney Studios Motion Pictures.

14.11.2015 09:00
42 podval Star wars 2x Foto:
Film Star Wars stojí za zmenou postoja prevádzkovateľov kín v Nemecku.
debata

Do bojkotu sa zapojilo 180 kín po tom, čo v apríli spoločnosť prišla s plánom zvýšiť sadzbu za prenájom filmovej kópie zo 47,5 na 53 percent, a tiež by chcela určovať, ako dlho sa film v kine môže premietať. To by ovplyvnilo tvorbu programu, pretože by nemohli začať premietať iné filmy skôr, ako by im to distribútor povolil.

„Ak by sme prijali podmienky Disneyho, museli by sme v našom kine zvýšiť ceny vstupeniek o dve eurá, aby sme udržali rentabilitu. Teraz sa ich cena pohybuje medzi štyrmi a piatimi eurami,“ uviedol pre Der Spiegel Karl Heinz Maier, riaditeľ kina v nemeckom meste Quernheim. Kompromisné zvýšenie sadzby na 50 percent spoločnosť Disney odmietla. Výsledkom bolo, že kiná, ktoré sa do bojkotu zapojili, nepremietli pokračovanie superhrdinského sci-fi Avangers: Vek Ultrona.

Podstatnú úlohu v spore v súčasnosti zohralo pokračovanie kultového filmu s názvom Star Wars: Sila sa prebúdza, ktoré by sa malo dostať do kín v decembri. Očakávaný enormný záujem fanúšikov sci-fi o túto snímku primal prevádzkovateľov kín k dohode o distribučných podmienkach a momentálne v bojkote pokračuje už len 50 kín. Spoločnosť Disney odmietla situáciu komentovať. „Je to proti pravidlám spoločnosti komentovať dôverné detaily súvisiace s obchodnými vzťahmi,“ uviedlo ešte v apríli Walt Disney Studios Motion Pictures Germany vo svojom stanovisku.

Nie je to po prvý raz, čo sa v Nemecku rozchádzajú názory prevádzkovateľov kín so spoločnosťou Disney. Už v roku 2003 ignorovalo dvesto kín snímku Hulk (2003), pretože sa spoločnosť pokúsila zvýšiť sadzbu za prenájom kópie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kiná #bojkot #Walt Disney Studios Motion Pictures.