Filmové premiéry: Do kín prichádza očakávaná slovenská dráma aj pokračovanie Hier o život

Do slovenských kín prichádza od štvrtka 19. novembra dokument Marka Škopa Eva Nová, ale aj Hry o život: Drozdajka: 2.časť či nová snímka Angeliny Jolie Pri mori.

19.11.2015 10:30
drozdajka Jennifer Lawrence Foto:
Jennifer Lawrence v snímke Hry o život: Drozdajka 2
debata

BLACK MASS: Špinavá dohoda

Detektívka Black Mass vychádza zo skutočných udalostí, v Bostone, ktorému v sedemdesiatych rokoch viacmenej šéfoval gangster Whitey Bulger. Ten vyrastal s Johnnym Connollym, z ktorého sa stal agent FBI a nezabudli na seba ani v dospelosti. Whitey dával Johnnymu tipy na konkurenciu, ktorú potom on zatváral do väzenia. Policajta povýšili a gangster sa zbavil problémov na ulici. Jedného dňa sa im to ale celé trochu vymklo spod kontroly, keď boli nájdené mŕtvoly. Bulger sa dostal na zoznam desiatich najhľadanejších ľudí FBI.

Herecké obsadenie

Hry o život: Drozdajka: 2.časť

Hry o život: Drozdajka 2 je záverečnou časťou fenomenálnej série o Katniss Everdeenovej (Jennifer Lawrence). V poslednej kapitole nepôjde len o prežitie, ale bude sa bojovať o budúcnosť obyvateľov celého Panemu. Konečné zúčtovanie s nenávideným prezidentom Snowom (Donald Sutherland) sa blíži. Drozdajka spolu so skupinou najbližších priateľov, vrátane Gala (Liam Hemsworth), Finnicka (Sam Claflin) a Peetu (Josh Hutcherson), povedie rebelov v ich boji za slobodu. Jednotka z 13. obvodu sa vydáva na misiu, ktorej cieľom je zlikvidovať prezidenta a skoncovať s jeho tyraniou. Na Katniss však tentokrát čaká omnoho nebezpečnejší nepriateľ ako boli všetci tí z Arény Hier o život.

Herecké obsadenie

Pri mori

Do malebného francúzskeho prímorského letoviska prichádza americký manželský pár. Spisovateľ Roland (Brad Pitt) tu chce nájsť silu, kľud a inšpiráciu pre napísanie svoje ďalšej knihy. Naopak jeho manželka Vanessa (Angelina Jolie) vlastne ani netuší, čo tu robí. Ich manželstvo sa behom rokov premenilo v mierne toxický vzťah, kde sú radšej sami ako s tým druhým, Vanessa na terase ich letného bytu, Roland v bare s miestnymi obyvateľmi. Partnerské dusno zmierni príchod mladých novomanželov (Mélanie Laurent a Melvil Poupaud), ktorí sa usadia v susedskom byte a Rolandovi a Vanesse pripomenú aké to medzi nimi bolo na začiatku. Ukáže sa, že obaja mladí ľudia sa môžu stať katalyzátorom, ktorý vzťah Rolanda a Vanessy buď definitívne zničí, alebo ho pomôže zachrániť.

Viac o filme

Eva Nová

Marko Škop absolvoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte UK (1996) a dokumentárnu tvorbu na VŠMU (2001). Nakrútil dokumentárne filmy pre Slovenskú televíziu, televíziu Markíza a taliansku televíziu RAI. S Českou televíziou spolupracoval na filmoch Slávnosť osamelej palmy (2005), ktorý si na MFF o umení Bergamo odniesol Cenu Mura dOro a Iné svety (2006), ktoré získali Cenu divákov a Zvláštne uznanie poroty na MFF Karlove Vary, Holubicu za Talent na festivale dokumentárnych filmov Dok-Leipzig a Slnko v sieti za najlepší dokumentárny film. V roku 2009 uviedol dokumentárny film Osadné. Ten sa dostal do výberu na IDFA Amsterdam, získal nomináciu na Griersonovu cenu na BFI London FF a odniesol si Cenu pre najlepší dokument na MFF Karlove Vary. V roku 2013 režíroval 18 dielov chorvátskeho televízneho seriálu In Treatment ( Na terapiji). V roku 2015 uvádza do kín svoj prvý hraný film Eva Nová.

Od Caligariho k Hitlerovi

Dokumentárna výprava do čias Weimarskej republiky, jednej z najpodstatnejších etáp svetovej kinematografie. Weimarská republika (1918–1933) bola najslobodomyseľnej­ším štátnym útvarom, ktorý kedy na nemeckej pôde vznikol. Bola to éra sprevádzaná rozkladom, krízou i kultúrnym rozkvetom. Išlo tiež o najpodstatnejšie obdobie nemeckej kinematografie, čas plný objavov a divov. „Siedme umenie“ vtedy získalo silné estetické základy, ktoré pretrvávajú dodnes. Dokument Od Caligariho k Hitlerovi je fascinujúcim pohľadom na obdobie, ktoré dalo svetu filmy ako Nosferatu, Metropolis, či Modrý anjel.

Aldabra: Bol raz jeden ostrov

Výlet do miest, kam ľudská noha takmer nemá možnosť vkročiť, príbeh plný fascinujúcich dobrodružstiev tunajšieho prírodného sveta a mimoriadny zážitok, aký môže ponúknuť len najmodernejšia 3D technológia – všetky tieto atribúty a ešte oveľa viac v sebe združuje nový film Aldabra: Bol raz jeden ostrov. Pôsobivá rodinný snímka ponúka unikátne osudové príbehy podivuhodných živočíchov, ktorí obývajú atol Aldabra, ktorí sa tu rodia, vytvárajú spoločenstvá, privádzajú na svet mladé i bojujú o svoje prežitie. Film Aldabra: Bol raz jeden ostrov nie je prírodopisným dokumentom, je vzrušujúcim a napínavým príbehom zo sveta prírody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelina Jolie #filmové premiéry #Eva Nová #Pri mori #Hry o život: Drozdajka: 2.časť #BLACK MASS: Špinavá dohoda