Berlinale ocení za celoživotné dielo kameramana Ballhausa

Osemdesiatročný Ballhaus začal filmovú kariéru v 70. rokoch v Nemecku, neskôr sa presunul do Spojených štátov, kde natáčal okrem iného s Martinom Scorsesem alebo s Robertom Redfordom.

01.12.2015 06:58
Ballhaus Michael Foto:
nemecký kameraman Michael Ballhaus.
debata

„V Michaelovi Ballhausovi oceňujeme kameramana, ktorý bol kongeniálnym partnerom svojich režisérov, jeho tvorba je jedinečná,“ uviedol riaditeľ Berlinale Dieter Kosslick. Podľa neho Ballhaus v spolupráci s režisérom Rainerom Wernerom Fassbinderom pomohol pozdvihnúť nemecký film k umeleckej slobode a neskôr zanechal svoju stopu aj na obrazovom štýle používanom americkými filmármi.

Ballhaus začal svoju filmovú kariéru natočením Fassbinderovho westernu White v roku 1971. S rovnakým režisérom nakrútil ešte ďalších 12 snímok, keď v 80. rokoch odišiel do USA. Za oceánom spolupracoval napríklad s Martinom Scorsesem na filmoch Posledné pokušenie Krista, Mafiáni, Vek nevinnosti alebo Gangy New Yorku. S Francisom Fordom Coppolom natočil Drakulu, s Robertom Redfordom Legendu o slávnom návrate.

Filmy, ktoré Ballhaus natočil, sa objavia aj na nadchádzajúcom Berlinale. Usporiadatelia zaradili desať snímok, ktoré obsahujú prierez Ballhausovými prácami od roku 1974 do roku 2013, do festivalovej sekcie Hommage.

Berlinale sa ako prvý veľký európsky filmový festival v roku bude konať od 11. do 21. februára 2016. Jeho vrcholom bude sobota 20. februára, kedy porota vedená americkou herečkou Meryl Streepovou vyhlási nového držiteľa Zlatého a Strieborných medveďov.

debata chyba
Viac na túto tému: #kameraman #Berlinale #Michael Ballhaus #ocenenie za celoživotné dielo