Jeden svet má víťazov

Dokumentárna snímka Jara Vojteka Tak ďaleko, tak blízko, ktorá sa venuje téme autizmu, sa stala najlepším slovenským dokumentom na 16. ročníku Medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet. V Bratislave sa v utorok skončil.

02.12.2015 11:50
Tak daleko tak blizko Jaro vojtek Foto:
Snímka z filmu Tak ďaleko, tak blízko o štvorici mladých autistov.
debata

Porota v zložení dramaturgička a pedagogička Ingrid Mayerová, režisérka Nataša Dudinski a filmová výskumníčka Iwona Łyko svoj výber zdôvodnila citlivým filmovým priblížením sveta autistov a ich rodín. Čestné uznanie porota udelila absolventke VŠMU Tereze Križkovej a jej filmu Vtedy v Bratislave. Ten rozpráva príbeh dvoch sestier – Zuzany a Táne, ktoré emigrovali v roku 1968 z Českos­lovenska do Švédska, kde žijú dodnes.

Novinkou tohto ročníka bolo udelenie medzinárodnej ceny. O tej rozhodovala porota, ktorú tvorila filmová odborníčka Jadwiga Hučková z Jagelonskej univerzity v Krakove, ruská režisérka Maša Noviková pôsobiaca v Holandsku a filmový odborník Miro Ulman zo Slovenského filmového ústavu.

Cenu udelili austrálskemu dokumentu Mňa neumlčia z dielne režisérky Judy Rymerovej. Film je príbehom mladej Austrálčanky Charlotte, ktorá sa po tom, čo ju znásilnia v Keni, kde pomáhala v slumoch, odmietne vzdať a dlhé roky bojuje za spravodlivosť. A to nielen pre seba, ale aj pre všetky obete znásilnení, ktorých riešenie je v Keni stále tabu. Čestné uznanie sa ušlo snímke Bremeno mieru zobrazujúcej príbeh generálnej prokurátorky Guatemaly, ktorá túži po spravodlivom súdnictve v mafiou rozorvanej krajine.

Víťazom diváckeho hlasovania sa stal film Anton Srholec. Dokument Aleny Čermákovej mapuje životnú cestu kňaza, saleziána, spisovateľa a charitatívneho pracovníka, no v prvom rade človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Jeden svet #dokument #Jaro Vojtek #Tak ďaleko #tak blízko