Filmové premiéry: Zábava s Vánočním Kameňákom aj snový Malý princ

Do slovenských kín prichádza od štvrtka 3. decembra pokračovanie českej komédie vo vianočnom vydaní, ale tiež let fantáziou s Malým princom či western Slow west.

02.12.2015 16:33
martin dejdar Foto:
Herec Martin Dejdar vo filme Vánoční Kameňák.
debata

Vánoční Kameňák

Starosta Pepan naozaj nemá kľudné Vianoce. Nepreslávi Kameňákov, pretože mu zatrhli unikátny projekt zjazdovky s veľkým skokanským mostíkom na neďalekom Řípe. Nepomohla ani protekcia pána prezidenta. Čím teda na Vianoce prekvapí Kameňákovčanov? Zázraky sa však dejú, zvlášť cez Vianoce. Na miestnom trhu si otvorí stánok najväčšia celoštátna celebrita, televízna veštkyňa Ruža. Tá spásonostne vyveští náhradné riešenie ? klzisko! Do sviatočnej mely se pridá vianočný večierok učiteliek s pánskym striptýzom, pátranie po stratenom Kohnovi, inovácia Veselého domu a nájdený pes, ktorému Franta Cloumal dal meno Chuck Norris. A učiteľka Vlastička, stále márne nadbiehajúca Pepanovi, sa vo finále konečne dočká zblíženia s milovaným starostom. Na ľade, ako predpovedala vedma.

Viac o filme

Slow west

Šestnásťročný Jay pricestoval zo Škótska do amerického Colorada 19. storočia, aby pátral po žene, ktorú miluje. Európskemu zelenáčovi robí spoločnosť nájomný zabijak Silas, ktorý súhlasil, že ho za poplatok na ceste ochráni. Divoký západ ale nie je miesto, kde by veci vychádzali presne podľa plánu, a tak Ja zažije behom svojho putovania celú radu zvratov v nekompromisnom duchu tohto vysoko autorského westernu.

Viac o filme

V srdci mora

V zime roku 1820 bola veľrybárska loď z Nového Anglicka napadnutá čímsi neuveriteľným: veľrybou mamutích rozmerov s obrovskou vytrvalosťou a takmer ľudskou túžbou po odplate. Toto skutočné námorné nešťastie inšpirovalo spisovateľa Hermana Melvilla k napísaniu románu Biela veľryba.

Viac o filme

Most špiónov

Svet na oboch stranách železnej opony sa prepadá do šialenej paranoje. Ubehlo už viac ako desať rokov od porážky nacistického Nemecka a ľudstvo ohrozuje studená vojna. Napätie medzi USA a ZSSR je skoro hmatateľné. Keď v roku 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku, strach a mocenská nedôvera sa ešte viac vystupňujú. Abel sa v skutočnosti volá Viljam Genrichovič Fišer, riadil sieť agentov a do Moskvy dômyselným spôsobom odosielal kódované správy. Americká vláda osloví Jamesa Donovana (Tom Hanks), uznávaného právnika z Brooklynu, aby sa chytil Abelovej obhajoby. Cez počiatočné obavy jeho aj jeho rodiny sa ho rozhodne zastupovať. Chce zaistiť, aby bol podrobený spravodlivému súdu. Behom príprav na obhajobu sa začne medzi nimi vytvárať puto, ktoré je založené na vzájomnom rešpekte. Pred súdom prednesie vášnivú obhajobu a tak ho ochráni pred trestom smrti.

O tri roky neskôr je nad sovietskym vzdušným priestorom zostrelené americké prieskumné lietadlo a jeho pilot Francis Gary Powers (Austin Stowell) je zajatý a odsúdený k desiatim rokom väzenia. CIA sa obáva, že Powers bude krutými výsluchmi a tvrdými väzenskými podmienkami prinútený k odhaleniu prísne tajných informácii. CIA preto osloví Donovana a presvedčí ho, aby sa stal členom záchrannej misie. Donovan sa vydá do Berlína, kde má za úlohu vyjednať výmenu Abela a Powersa. Po svojom príchode sa dozvie aj o americkom študentovi, ktorý bol zatknutý vo východnom Berlíne. Aj napriek pokynom CIA sústrediť sa iba na zostreleného pilota, Donovan sa rozhodne vyjednávať prepustenie oboch- pilota aj študenta, pretože odmieta kohokoľvek v tejto zemi opustiť. Veľká hra začína.

Viac o filme

Malý princ

V centre príbehu je dievčatko, ktoré už od detstva vychováva a pripravuje na seriózny a dospelý svet jej ambiciózna mama. Jej každodenné úsilie bez povolenia naruší excentrický a dobrosrdečný sused, letec. Ten predstaví svojej novej malej priateľke doteraz nepoznaný svet, v ktorom nie je nič nemožné.Malá dievčatko, ktoré doteraz poznalo iba prísny každodenný režim a nepoznalo spontánnosť a priateľstvo sa vydáva so svojim sprievodcom na magickú cestu do fantázie, do vesmíru za Malým princom. Tu nachádza svoje stratené detstvo a zisťuje, že priateľstvo je vzťah na ktorom v živote veľmi záleží, je pre človeka veľmi dôležité a rozpoznať ho je možné iba srdcom.

Viac o filme

Perleťový gombík

Perleťový gombík je druhou dokumentárnou esejou, v ktorej Patricio Guzmán rozjíma o histórii svojej krajiny prostredníctvom fenoménu, ktorý výrazne určuje jej ráz. V Nostalgia de la luz (2010) to bolo svetlo z hviezd, ktoré filmárov sprevádzalo na ceste za traumatickým dedičstvom pinochetovského režimu, v Perleťovom gombíku si zvolil vodu. Zlomky spomienok, strhujúce scenérie a vizionárske pohľady do hlbín kozmu sa vo filme skladajú v podmanivý celok, podfarbený autorovým emotívnym komentárom.

Viac o filme

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kiná #filmové premiéry #Malý princ #Slow west #Vánoční Kameňák