Psst. Z hviezd sa smeje dieťa

Jeden z najznámejších svetových knižných príbehov Malý princ francúzskeho autora Antoine de Saint-Exupéryho je unikátny a nadčasový aj preto, že vyzdvihuje nesmrteľné hodnoty. Podľa amerického filmára Marka Osborna (Kung Fu Panda), nám kniha pripomína, že detstvo je vzácne a dospelí by si nemali naň dovoliť zabudnúť.

03.12.2015 13:55
maly princ Foto:
Animák Malý princ je kvalitnou interpretáciou kultového literárneho diela.
debata

Rozprávka Malý princ ožíva v rovnomennom animovanom príbehu o dievčatku, ktoré podľa plánov svojej ambicióznej matky usilovne pracuje na tom, aby bolo úspešnou dospeláčkou. Po tom, ako sa presťahuje do novej štvrte, ich úhľadný život naruší excentrický sused, letec. Ten, našťastie, na Malého princa nezabudol a novej priateľke rozpovie jeho čarovný príbeh. Dievčatko tak spozná výsady detstva a odhalí smútok dospelých.

Byť neužitočný je privilégiom detí

Zabúdaním strácame hviezdy a „tmavneme“ v nekonečne prázdnej hmle. Stávame sa povrchnými sebcami a pritom stačí tak málo… Dívať sa srdcom a mať rád. Režisér je presvedčený o tom, že Exupéry svoj príbeh napísal pre dospelých. Podobne ako predloha, aj jeho film je filozoficky špekulatívny a mnohé skryté narážky prečíta skôr dospelé publikum.

V prvej časti filmu si dievčatko a letec vytvoria puto, no podobne ako Malý princ, aj oni musia počítať s rozlúčkou. Zostal Malý princ čarovným chlapcom, alebo tiež podľahol svetu? Hrdinka sa rozhodne nájsť ho a zachrániť jeho príbeh. Vydá sa na cestu vesmírom a rozprávanie sa mení na akčné dobrodružstvo.

Film je netradičnou adaptáciou, podstatné esencie knihy funkčne prepája so svetom dievčaťa a potvrdzuje nadčasovosť diela. Rozprávanie starého pilota je kúzelné, putovanie Malého princa planétami stojí na vizuálne podmanivej bábkovej animácii čerpajúcej z Exupéryho kultových ilustrácií.

Biznisman. Márnivec aj Kráľ. Postavy z Exupéryho príbehu ožívajú na planéte Zem. Láskavý tón strieda temná existenciálna satira. Alegórii plnej symbolov však nemusí detský divák celkom porozumieť. Osbournovmu rozprávaniu dominuje zveličenie a expresívne kontrasty.

Čarovnú atmosféru umocňuje hudba Hansa Zimmera a Richarda Harveyho. Stavili na jemný hudobný motív. Výsadou sú aj sympatickí hrdinovia, vkusné vizuálne vtipy a krásna animácia.

Lásku cítiš, nemusíš ju držať

Malý princ zhadzuje nezmyselné dospelácke priority, absurditu veľkých gest a vykoľajenosť sveta. Ľudia bezcieľne blúdia svojou dráhou bez hviezd, ženú sa za tmou a číhajú na svoju „chudobu“, zabúdajúc na to najpodstatnejšie, na lásku a priateľstvo. Film upozorňuje aj na nedostatky vyučovacieho systému, spochybňuje našu snahu vychovávať z detí „dobrých“ a predovšetkým užitočných dospelých.

Exupéryho príbeh je mnohoznačný, abstraktne symbolický a predsa zrozumiteľný. Režisér spočiatku nadväzuje na jeho poetiku, no po rozlúčke hlavných hrdinov sa dej zásadne zlomí. Namiesto toho, aby sa sústredil na vzťah matky a dcéry, vezme diváka na pochmúrny výlet do krajiny bez hviezd, kde vládnu ľudské poklesky a snaha umlčať zázrak.

Dievčatko predsa stretáva Malého princa. Vyrástol a zabudol. Rozprávanie zahalí smútok a zmení sa na klasickú dobrodružnú výpravu za obnovou „detstva“, ktoré je na šedej „užitočnej“ planéte zakázané. Z filmu sa vytratí kúzlo, ktoré do príbehu vnášala postava letca. Poéziu strieda surreálna satira na „robotizovanú“ postmodernú spoločnosť. Divák si možno pomyslí, že hrdinke sa to všetko len prisnilo…

Film kritizuje výchovu, ktorá v ďeťoch zháša zázraky a pripomína, že výsadou detí je byť neužitoční. Tvorcom sa podarilo do filmu prepašovať emotívnu silu knihy, vyzdvihli jej najdôležitejšie esencie a interpretujú ju nadšene, s hrdosťou i úctou.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Malý princ / Francúzsko, Taliansko 2015 / réžia: Mark Osborne / scenár: Irena Brignull, Bob Persichetti / predloha: Antoine de Saint-Exupéry / premiéra: 3. decembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Antoine de Saint-Exupéry #Malý princ #v kinách #Mark Osborne