Elijah Wood a Peter Jackson sa "obuli" do Turecka kvôli Glumovi

Americký herec Elijah Wood a novozélandský režisér Peter Jackson, ktorí spolupracovali pri nakrúcaní filmovej ságy Pán prsteňov, sa dnes "obuli" do Turecka, kde sa koná súdny proces s lekárom obžalovaným za to, že prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana urazil, keď porovnal fotografiu jeho tváre s výrazom Gluma - jednej z postáv filmu.

05.12.2015 14:30
glum pán prsteňov Foto:
Glum vo filme Pán prsteňov: Dve veže (2002)
debata

Turecký súd, ktorý sa prípadom zaoberá, nariadil, aby špeciálny tím porovnal fotografiu prezidenta so zábermi Gluma a tiež stanovil, či Glum je kladná alebo záporná postava; lekár totiž v komentári k zverejnenej fotografii prirovnal Erdogana k „monštru v zápornej roli“.

Ak by špecialisti usúdili, že toto prirovnanie možno považovať za urážku hlavy štátu, lekárovi Bilginovi Čiftčimu hrozia dva roky väzenia, informovali turecké médiá. Režisér Jackson vo svojom žartovne poňatom vyhlásení upozorňuje, že postava, ktorú lekár vo svojom statuse použil, v skutočnosti nie je Glum, ale jeho protipól Sméagol.

Jackson vo svojom vyhlásení ubezpečil, že Sméagol je radostný a dobrý, neklame, nepodvádza a nepokúša sa s nikým manipulovať. „Nie je zlý, ani intrigán, ani zlomyseľný – tieto osobnostné črty patria Glumovi, ktorého si nikdy neslobodno mýliť so Sméagolom,“ píše Jackson.

Elijah Wood, ktorý vo filmovej ságe stvárnil postavu Froda Bublíka, vo svojom vyhlásení vyjadril obavy o slobodu slova v Turecku. „Fakt, že Bilgin Čiftči čelí väzeniu za prirovnanie Erdogana ku Glumovi/Sméagolovi bez ohľadu na to, či je dobrý alebo zlý, je strašné,“ napísal Wood na svojom konte na sieti Twitter.

Súd s Čiftčim je len jedným z mnohých, ktorým sú v Turecku vystavení ľudia za urážku vedúcich predstaviteľov krajiny, najmä Erdogana.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Peter Jackson #Pán prsteňov #Elijah Wood