Art Film Fest sa sťahuje do Košíc

Art Film Fest sa sťahuje do Košíc. Vo východoslovenskej metropole sa bude 24. ročník medzinárodného filmového festivalu konať od 17. do 25. júna 2016, odznelo na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa v stredu konala v priestoroch Historickej radnice.

09.12.2015 13:17
Zdeněk Svěrák Foto:
Aj herec, režisér a scenárista Zdeněk Svěrák si na festivale Artfilm v Trenčianskych Tepliciach už prevzal ocenenie Hercova misia.
debata (2)

„Aj v Košiciach bude pokračovať vo svojej tradícii a na novej pôde privíta významné herecké a tvorivé osobnosti svetovej i domácej kinematografie. Do festivalových kín opäť prinesieme snímky z najprestížnejších filmových prehliadok a predstavíme aj pozoruhodné talenty,“ uviedol umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

Koncepcia Art Film Festu sa nezmení. O Modrého anjela sa bude súperiť v medzinárodných súťažiach hraných aj krátkych filmov. Novinkou 24. ročníka je sekcia Variety Art Film Choise, do ktorej kritici najväčšieho amerického filmového periodika vyberú sedem hraných filmov o umení. Druhou novinkou bude predpremiéra prehliadky filmov, ocenených na festivaloch v Berlíne, Cannes a Benátkach – Be2Can. Zachovajú sa aj ceny Hercova misia a Zlatá kamera.

Nedostatočná kinoštruktúra, limitované možnosti podnikateľskej sféry malého kúpeľného mestečka, aj organizovanie festivalu na dvoch miestach – v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, viedli podľa Nágela už pred dvoma či tromi rokmi vedenie Art Film Festu k úvahám o „sťahovaní“. „Priznám sa, keď som prvýkrát počul Košice, ostal som minimálne prekvapený. Po návšteve mesta som svoj názor diametrálne zmenil. Sú tam senzačné priestory, ktoré vznikli vďaka projektu Európske hlavné mesto kultúry,“ povedal pre Pravdu umelecký riaditeľ festivalu.

Druhou stanou mince je podľa neho fakt, že Košice sa rozhodli do festivalu aj aktívne vstúpiť. „Chcú nám pomôcť napríklad priestormi, ktoré by sme mali mať za veľmi dobrých podmienok – nie za komerčné nájomné. Mám totiž skúsenosti z organizovania dvoch festivalov v Bratislave, mesto však nikdy neprispelo ani jednou korunou, ani jedným eurom,“ vysvetlil Nágel.

Košice sa vďaka festivalu môžu stať aspoň trochu slovenskými Karlovými Varmi, verí primátor mesta Richard Raši. Centrom Art Film Festu bude historické Hlavné námestie, z ktorého cesta do Kunsthalle, Kulturparku, kín Úsmev, Tabačka a Amfiteáter i kinosály Historickej radnice trvá len pár minút pešou chôdzou.

„Bol som pri tomto festivale od samého začiatku, keď som ho v roku 1993 spolu s niekoľkými priateľmi zakladal. Cítil som ho a cítim i naďalej ako súčasť mesta Trenčianske Teplice, jeho atmostéry a kultúrnej tradície, a – žili tu aj moji rodičia. Práve z týchto dôvodov nemôžem v tejto práci pokračovať na inom mieste a vzdávam sa pozície videprezidenta festivalu,“ napísal zakladateľ medzinárodného festivalu Peter Hledík, ktorému pracovné zaneprázdnenie neumožnilo zúčastniť sa na tlačovej konferencii v Košiciach.

Trenčianske Teplice sa myšlienky na filmový festival nevzdávajú. Podľa informácií zdroja, ktorý si neželá byť menovaný, sa bude konať aj v roku 2016.

**Vyjadrenie Petra Hledíka, zakladateľa medzinárodného festivalu Art Film Fest **

Dovoľte mi, aby som sa vrátil o pár desiatok rokov späť. Písal sa rok 1993. Prvý ročník festivalu Art Film sa konal v Trenčianskych Tepliciach od 14. do 19. júna. V ôsmych nesúťažných sekciách sa predstavilo 67 filmov z 11 krajín. Hlavnou udalosťou prvého ročníka bola reprezentačná prehliadka filmov britského režiséra Petera Greenewaya a workshop, ktorý režisér usporiadal hlavne pre študentov filmových škôl. Do kúpeľného mestečka prišlo vtedy asi 400 divákov a akreditovalo sa 5 novinárov. Prešlo 23 rokov a v Tepliciach bolo niekoľko stoviek filmových profesionálov z celého sveta, hercov, režisérov, kameramanov, scenáristov, hudobníkov, architektov, ale aj začínajúcich filmárov a možno stovky tisíc divákov a stovky novinárov, ale najmä tisíce mladých milovníkov filmu, ktorým sme hovorili batôžkári. Bol som pri tom festivale od samého začiatku, keď som ho spolu s niekoľkými priateľmi zakladal. Cítil som ho a cítim i naďalej ako súčasť mesta Trenčianske Teplice, jeho atmosféry a kultúrnej tradície, a – žili tu aj moji rodičia. Práve z týchto dôvodov nemôžem v tejto práci pokračovať na inom mieste a vzdávam sa pozície viceprezidenta festivalu. Chcel by som úprimne a veľmi poďakovať všetkým, ktorí ma na tejto ceste sprevádzali, ktorí pomáhali festival budovať a formovať, ktorí boli pri ňom v jeho začiatkoch, v časoch vrcholov i v ťažkých rokoch a sú tu i dnes, aby dávali festivalu všetko svoje profesionálne i ľudské. Verím, že sa ešte stretneme. Prajem Art Film Festu aby sa mu darilo, aby naďalej bol sviatkom filmu, filmárov a divákov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #art film fest