Televízne tipy Pravdy: Zvodná Svarinská v českej komédii aj Krátky film o zabíjaní

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (10.12. - 16.12.). Vybrala ich pre vás Helena Dvořáková, redaktorka Pravda magazínu.

10.12.2015 09:19
20140304-janak-film-pravidla-3 galerie-980 Foto:
10 pravidel jak sbalit holku, Markíza, 20.30, sobota 12.12
debata

Piatok 11. 12.

Slovenské rody: Prečo musel zomrieť Imrich Turzo taký mladý?, Dvojka, 17.00
Seriál Slovenské rody vznikol roku 2011 a má sedem dielov. Je to dokument o Turzovcoch s hranými epizódami. Rozvetvená rodina mala zaujímavé osudy, skúma ich práve posledný priamy mužský potomok Imrich Turzo. Meno Turzovcov aj dnes žije – po praslici nevymrelo – a má historický nádych. Zíde sa pozrieť prečo. 

Princ a Večernice, Prima family, 20.15
Českú rozprávku z roku 1978 natočil režisér Václav Vorlíček podľa literárnej predlohy Boženy Němcovej. Ak si k tomu prirátame Vladimíra Menšíka, Libušku Šafránkovú a Františka Filipovského, je to prísľub filmového zážitku. Niekto sa síce v diskusii k filmu rozčuľuje, že obsadiť Juraja Ďurdiaka do úlohy Velena bol omyl, ale náhodou – kučeravý Ďurdiak tam vyzerá princovsky!

Princ a Večernice, Prima family, 20.15, piatok... Foto: Prima
Obrazky - Princ a vecernice 3 Princ a Večernice, Prima family, 20.15, piatok - 11.12.

Sobota 12. 12.

10 pravidel jak sbalit holku, Markíza, 20.30
Česká komédia z vlaňajšieho roku, v ktorej hrá aj Kristína Svarinská. Ide o klasický námet – nesmelý chlapec nedokáže zbaliť kočku, treba ho povzbudiť! Navyše – jeho otec vydáva knižky na túto tému, to je teória a kamaráti sú pripravení pomáhať praxou. Na každú ženu však platí niečo iné. Stačí desať pravidiel? To by bolo veľmi jednoduché!   

Krátky film o zabíjaní, Dvojka, 22.05
Tento film je rozšírenou verziou piateho dielu známeho seriálu poľského režiséra Krzysztofa Kieślowského Dekalóg. Dramatický príbeh je vyrozprávaný s typickým nezúčastneným odstupom od toho, čo sa deje. Mladík zavraždí taxikára, nasleduje trest smrti. Kto pozná Kieślowského, vie, že to nie je kriminálka, ale filozofická úvaha o zločine a treste.

Mamičkin zámok, Jednotka, 23.05
Príbeh malého chlapca natočili podľa knihy Marcela Pagnola, výborného francúzskeho spisovateľa. Odohráva sa v Provensálsku a sú to spomienky na najkrajšie okamihy detstva. V tomto je Pagnol majster a ak sa k nemu pridajú šikovní filmári, musí to byť paráda. (Prvý diel filmu sa volal Slávny otec.)

Nedeľa 13. 12.

Ten Jim, Cinemax, 20.00
Sedemnásťročný Jim si nájde kamaráta, ktorý sa javí ako „najväčší frajer z celej Ameriky“. Jimovi sa pri ňom darí, všeličo sa naučí, nájde si frajerku. Zrazu však vysvitne, že Dean skrýva temné tajomstvo a všetko je inak. Ako to poznačí Jima?  

Otcovia a deti, Dvojka, 20.15
Ruský film podľa románu slávneho spisovateľa 19. storočia Turgeneva. Opísal študentov, ktorí si osvojili vtedy moderný spôsob myslenia – nihilizmus. Znamenalo to cynický prístup k životu, pohŕdanie všetkými hodnotami, vyznávanie hesla – všetko je márnosť. Študenti najprv pobúria takýmto zmýšľaním svoje rodiny, potom sa objaví láska a nihilizmus dostáva zabrať. U Turgeneva to však nie je také jednoduché.

Roznese tě na kopytech, ČT1, 22.05
Film podľa knihy pred štyrmi rokmi zavraždenej českej spisovateľky Simony Monyovej.  Nie je to však krimi, ale veselohra: život hlavnému hrdinovi komplikuje kamarátova milenka. Kto koho asi roznesie na kopytách? Niektorí diváci sa v diskusii k filmu o to tiež pokúsili, ale film môže žiarlivým manželkám prezradiť, aké taktiky muži využívajú pri tajení mileniek. Pozriem sa na to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #televízne tipy Pravdy