Taliansky film nie je len o mafii

Festival talianskeho filmu MittelCinemaFest, ktorý momentálne prebieha v bratislavskom kine Lumiére, prináša prehľad toho najčerstvejšieho, čo sa na talianskom filmovom poli za posledné obdobie urodilo.

11.12.2015 14:00
mediterranea Foto:
Dráma Mediterranea odkrýva príbeh dvoch afrických priateľov na ceste za novým domovom.
debata

V piatok o 18. h uvedie debut režiséra Jonasa Carpignana Mediterranea, ktorý sa tento rok uchádzal o cenu Lux. Režisér prináša naturalistický príbeh afrických utečencov na ceste do Talianska a odkrýva ich snahu integrovať sa do novej spoločnosti. Carpignano sa snaží vyvracať mýty a autenticitu dosahuje aj vďaka nehercom. Téme rasovej neznášanlivosti a vykorenenosti sa venuje kontinuálne, pričom vychádza z vlastnej skúsenosti, sám pochádza z africko-talianskej rodiny.

Komplikovanú situáciu režisérky, matky, dcéry a ženy v stredných rokoch prináša najnovšia snímka renomovaného režiséra Nanniho Morettiho Mia madre, ktorú môžete vidieť v piatok o 20.30 h. Margeritta bojuje so zauzlenými rodinnými vzťahmi a s matkinou ťažkou chorobou, no problémy sa na ňu valia aj v práci. Pod ťarchou negatívnych udalostí sa hrdinka uchyľuje k pochybnostiam a prehodnocovaniu vlastných krokov. Ťažkú tému Moretti odľahčuje nekompromisným humorom.

Na sedemnásťročnú Jenny zaostril režisér Lamberto Sanfelice vo svojom celovečernom debute Chlór. Jennin sen stať sa akvabelou sa rozplynie, keď sa s otcom a bratom presťahujú z mesta do hôr. Životná situáciu ju prinúti pracovať v hoteli a prispievať na živobytie. Jenny tu spoznáva strážnika Ivana a objavuje čaro slobody. Drámu premietnu v nedeľu o 18. h.

Príbeh dievčaťa, ktoré sa stáva ženou a začína vnímať svet z novej perspektívy, prináša snímka Arianna režiséra Carla Lavagna. Vidieť ho môžete v sobotu o 18.¤h. Arianna je podľa magazínu Variety zasnenou štúdiou charakteru a hlavnej predstaviteľke Ondine Quadriovej predpovedajú sľubnú hereckú budúcnosť. Festival sa končí v nedeľu a okrem hranej tvorby si môžete urobiť prehľad aj o súčasnej talianskej animácii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lumiere #Mediterranea