Európsky film roka nakrútil opäť Sorrentino

Európske filmové ceny, ktoré sú ekvivalentom amerických Oscarov, sú rozdané. Už dvadsiaty ôsmy raz prebiehala V sobotu večer v Berlíne filmová slávnosť. O víťazoch hlasovalo tritisíc členov Európskej filmovej akadémie a rozhodli, že Európskym filmom roka 2015 je Mladosť talianskeho mága Paola Sorrentina.

13.12.2015 17:11
Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel)... Foto:
Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel) spomínajú na mladosť a hľadia v ústrety budúcnosti vo filmovej básni Paola Sorrentina Mladosť.
debata

Dominancia Mladosti

Filmár si odniesol aj cenu za réžiu a hlavný predstaviteľ Michael Caine ako "vyslúžilý” hudobný skladateľ Fred Ballinger bodoval ako najlepší herec. "Ďakujem za cenu, nabudúce si vypýtam viac peňazí,” zavtipkoval pri jej preberaní. Sorrentino zopakoval svoj úspech z roku 2013, keď v rovnakých kategóriách triumfoval s filmom Veľká nádhera.

Aby v Mladosti vystihol prostú túžbu po kráse a láske, odrazil sa od vzťahu "vyslúžilých” priateľov s celkom odlišným názorom na starnutie a umieranie. Vo švajčiarskych kúpeľoch ich navštívia túžby, vône a sklamania mladosti, aby sa vyrovnali sami so sebou.

Yorgos Lanthymos a Efthimis Filippou sú vďaka surreálnej sci-fi utópii Homár najlepšími európskymi scenáristami. Spoločnosť netoleruje ľudí žijúcich single a trestá ich premenou na zviera podľa vlastného výberu. Ešte predtým sú však umiestnení do "hotela”, kde dostanú poslednú šancu "spárovať sa”. Minca má dve strany, v lese totiž žijú ľudia podľa celkom odlišných pravidiel. Autori ponúkajú desivo svojskú metaforu spoločnosti, kde je nevyhnutné spĺňať nezmyselné očakávania a prispôsobiť sa. Záverečný film trilógie života švédskeho režiséra Roya Anderssona Holub sedel na konári a premýšľal o svete je právom Európskou komédiou roka. Pri preberaní ceny Andersson priznal, že o filme uvažoval ako o komédii iba na začiatku. Bizarné výjavy z "obyčajného” života odkrývajú smutné prázdno pretekajúcich dní a deravých vzťahov, ale na jeho svojských tragédoch sa nedá nezasmiať.

Európskym dokumentom roka je Amy. Snímka o hudobníčke Amy Winehouse, ktorá zažila krátku, no intenzívnu slávu, je podľa režiséra Asifa Kapadiu príbehom skutočného dievčaťa, skrytého za hudobnou hviezdou. Francúzsky nominant na Oscara, debut mladej filmárky tureckého pôvodu Deniz Gamze Ergüvenovej Mustang, síce nepremenil nomináciu na Európsky film roka, ale zarezonoval ako objav a odniesol si cenu FIPRESCI. V príbehu o piatich sestrách dospievajúcich v konvenčnej moslimskej rodine odhaľuje režisérka dravú túžbu po slobode. Pri preberaní ceny zdôraznila, že pre krajinu je dôležité, aby jej občania využívali slobodu prejavu a vyjadrovali sa umelci.

"Tento film mohol vzniknúť iba v Európe,” vyznal sa režisér Európskeho animovaného filmu roka Tomm Moore. Jeho poetické dobrodružstvo Pieseň mora vplýva na diváka podmanivou krásou a je opozitom produkcie hollywoodskych animačných štúdií. Moore využíva tradičné techniky a ručnú animáciu, aby vyrozprával silný rodinný príbeh bez umelo veľkolepých gest.

Ramplingová, Caine a Waltz

Európskou herečkou roka je Charlotte Ramplingová za úlohu Kate vo vzťahovej dráme 45 rokov a filmová akadémia sa rozhodla vzdať herečke úctu cenou za celoživotný prínos. Čestné ocenenie putovalo do rúk herca Michaela Cainea a za úspech vo svetovej kinematografii odmenili herca Christopha Waltza.

Anglický herec Michael Caine je bezpochyby hviezdou celosvetového formátu, na konte má viac ako sto filmových úloh a šesť nominácií na Oscara. Prvú si vyslúžil za úlohu charizmatického pôžitkára vo filme Alfie, no sošku získal až v roku 1987 za účinkovanie vo filme Woodyho Allena Hana a jej sestry. O trinásť rokov neskôr hviezdil v adaptácii knižnej predlohy Johna Irvinga Pravidlá muštárne ako doktor Wilbur Larch a pribudol mu druhý Oscar. Caine sa objavil v batmanovkách Christophera Nolana Batman začína a Návrat Temného rytiera a s režisérom spolupracoval aj na sci-fi dráme Počiatok. Vidieť sme ho mohli napríklad aj v snímke Interstellar.

Rodený Viedenčan Christoph Waltz naháňal hrôzu ako nacistický vojenský dôstojník colonel Hans Landa vo filme Quentina Tarantina Nehanební bastardi. Rola ho medzinárodne preslávila a získal za ňu ocenenie v Cannes. Režisér ho obsadil aj ako doktora Kinga Schultza vo westerne Divoký Django. Ako „záporák“ Blofeld miešal karty v najnovšej bondovke Spectre. Tim Burton ho v roku 2014 obsadil do hlavnej úlohy vo filme Big eyes, príbehu inšpirovanom jedným z najväčších umeleckých podvodov minulého storočia.

Očami Petra Hledíka

V predvianočnom ruchu Berlína si iba hŕstka skalných filmových fanúšikov povšimla, že pred hotelom v centre mesta je červený koberec, po ktorom prešiel Michael Caine či Charlotte Ramplingová. Aj pred Haus der Berliner Festspiele bolo možno viac fotografov a kameramanov ako divákov. A už málokto mohol vidieť prenos z Európskych filmových cien, záujem televízií minimálny, priamy prenos žiadny, záznamy po týždni či aj neskôr. Na Slovensku vôbec, v Kazachstane, Azerbajdžane či Kirgizsku áno. Aj to o niečom svedčí. Víťazstvo Paola Sorrentina s jeho Mladosťou aj herecké ceny sa očakávali. Večer bol profesionálny, zábavný, príjemný a nekonečne dlhý. Európska cena bez mena tak trochu blúdi, je určite významná a podporí distribúcie ocenených filmov, ale otázka, čo ďalej, tu stále zostáva. Najmä po najväčšom prekvapení tohto ročníka, odstúpení dlhoročného partnera a dôležitého podporovateľa ceny – televízie Arte.

Režisér Peter Hledík si prevzal na Art Film Feste Zlatú kameru. FOTO: ART FILM FEST/RADOVAN STOKLASA
Peter Hledík je členom Európskej filmovej akadémie Autor: ART FILM FEST/RADOVAN STOKLASA

Prehľad ocenených v 28. ročníku Európskych filmových cien:

Európsky film: Mladosť (réžia: Paolo Sorrentino)

Európska komédia: Holub sedel na konári a premýšľal o živote (r. Roy Andersson)

Európsky objav – Prix FIPRESCI: Mustang (r. Deniz Gamze Ergüven)

Európsky dokument: Amy (r. Asif Kapadia)

Európsky animovaný film: Pieseň mora (r. Tomm Moore)

Európsky krátky film: Piknik (r. Jure Pavlović)

Európsky režisér: Paolo Sorrentino (Mladosť)

Európska herečka: Charlotte Rampling (45 rokov)

Európsky herec: Michael Caine (Mladosť)

Európsky scenárista: Yorgos Lanthimos a Efthymis Filippou (Homár)

Európsky kameraman: Martin Gschlacht (Dobrú noc, mami)

Európsky strihač: Jacek Drosio (Telo)

Európsky výpravca: Sylvie Olivé (Zbrusu Nový zákon)

Európsky kostýmový návrhár/návrhárka: Sarah Blenkinsop (Homár)

Európsky skladateľ: Cat's Eyes (Motýle)

Európsky zvukový technik: Vasco Pimentel a Miguel Martins (As Mil e Uma Noites)

Európsky koproducent – Prix Eurimages: Andrea Occhipinti

Cena za celoživotné dielo: Charlotte Rampling

Cena za celosvetový prínos: Christoph Waltz

Čestná cena EFA: Michael Caine

Divácka cena – EFA People's Choice Award: La Isla mínima (r. Alberto Rodríguez)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #ocenenie #mladosť #Európske filmové ceny