Mimi a Líza vtiahnu aj dospelých do detského sveta

Kamarátstvo, ktoré nepozná bariéry. Mimi a Líza - nerozlučná dvojica priateliek prežíva dni plné dobrodružstiev, ale aj nebezpečenstva v magickom svete fantázie.

15.12.2015 09:00
debata

Kniha Mimi a Líza 2 dokáže zábavnými príbehmi a pestrofarebnými ilustráciami upútať malých čitateľov aj dospelých. Tí majú možnosť nahliadnuť do bezstarostného detského sveta vyžarujúceho nákazlivú čistotu a radosť z bežných vecí. Kniha vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Originálne a s fantáziou

Katarína Kerekesová, Katarína Moláková a Alexandra Salmela prinášajú ďalších šesť príbehov Mimi a Lízy. Malých čitateľov či poslucháčov, v prípade, že z knihy čítajú rodičia, vyprevádzajú do snov dobrodružnou cestou.

Mimi & Líza 2

Pre malé hrdinky, susedky, je najväčšou cennosťou priateľstvo, pre ktoré nie je hendikep nevidiacej Mimi žiadnou prekážkou, práve naopak. Spolu spoznávajú svet a prekonávajú všetky nástrahy. "Chcela som, aby naše hrdinky boli originálne, zároveň sú jedna druhej aj protikladom, no i napriek svojim odlišnostiam sa spolu dokážu hrať. Mimi je plachá, Líza, naopak, veľmi akčná, niekedy si ani neuvedomí, čo svojím konaním spôsobí, z čoho vznikajú rôzne zaujímavé situácie,“ uviedla spoluautorka knihy Katarína Kerekesová pre Pravdu.

Výnimočnosť tejto knihy spočíva aj v tom, ako sa hrdinky dokážu vyrovnať s tým, že každá vníma svet inak, inými zmyslami a svoje zážitky zdieľajú. V jednom príbehu pátrajú po písmenách, ktoré ušli slávnemu spisovateľovi Gejzovi Literovi. Počas tohto hľadania Líza spoznáva abecedu Braillovho písma zabaleného do snehovej prikrývky, neskôr odolávajú pri pečení koláča nástrahám prášku do pečiva, objavia čaro aj odvrátenú tvár zrkadla magických premien v kaderníctve pána Ondulu či podľahnú podvodnej kúpe v autorizovanom obchodíku so všetkým Jozefa Špekuláka. Spolu prelúskajú svet na smradľavej planéte, na ktorú priletia v bubline, aj pod zemou, kde sa spoznajú s dážďovkou Nelou – viacnásobnou šampiónkou v rovnobehu dážďoviek. Ako to už v literatúre pre deti býva, v príbehoch sa skrýva ponaučenie, ktoré však nepôsobí prvoplánovo, nasilu nepoúča a necháva výber správnej cesty na čitateľovi.

Ilustrácie ako štartér

Text knihy dopĺňa množstvo ilustrácií, za ktorými stoja Katarína Kerekesová, Boris Šima a Ivana Šebestová. Vyhýbajú sa dokonalým zobrazeniam a uvoľňujú priestor pre výplody fantázie. Pôsobia skôr ako spúšťač ďalšej série predstáv a umožňujú objavovať stále nové detaily. Keď hlavné hrdinky bojujú so strašidelnou pani hrdzou, ktorá zastavila čas v kukučkových hodinách, ilustrácie podporuje text Alexandry Salmela s farbistým opisom najobávanejšej vojvodkyne vesmíru, pričom o podobné opisy nie je v knihe núdza. „Hrdza smrdela starým železom a skazeným olejom, roztekala sa na všetky strany a trúsili sa z nej lupiny.“

Kniha vznikla na základe úspešného animovaného večerníčka a dostala aj rozhlasovú podobu. Mimi a Líza 2 púta svojou nevinnosťou, zraniteľnosťou a vnáša do života odzbrojujúcu úprimnosť, ktorej neodolajú ani dospelí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #kniha #Mimi a Líza