Televízne tipy Pravdy: oscarová Láska, Woody Allen aj Snehulienka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližších sedem dní (17.12. - 23.12.). Vybrala ich pre vás Katarína Sedláková, redaktorka Pravda magazínu.

17.12.2015 16:16
Julia Robertsová v úlohe zlej kráľovnej dodáva... Foto:
Julia Robertsová v úlohe zlej kráľovnej dodáva filmu šťavu. Lily Collinsová ako Snehulienka je skôr estetickým doplnkom.
debata

Štvrtok 17.12.

Škola života, Film+, 16.25

Tentoraz nejde o starý film Martina Friča, ale o americkú drámu. Ocitneme sa na začiatku 60. rokov minulého storočia v Londýne, zahalení do dymu cigariet, s tmavými okuliarmi vo večerných kaviarňach, kde znejú šansóny Juliette Greco. Už nie je ďaleko do príchodu Beatles… tak na to sa pozriem.

Mallory, HBO, 20.00

Popredná česká dokumentaristka Helena Třeštíková prichádza s ďalším časozberným portrétom. Po filmoch Marcela, René a Katka trinásť rokov sledovala problematickú ženu s prezývkou Mallory, s ktorou sa vraj život nemaznal. Po pôrode syna sa však rozhodla mnohé zmeniť. Dokázala sa zbaviť drogovej závislosti a zvládla aj obdobie, kedy žila s dieťaťom na ulici. Oproti predchádzajúcim režisérkiným „hrdinom“ sa tak Mallory dočkala šťastného konca. Dnes študuje a pomáha ľuďom na okraji spoločnosti. Z Karlových Varov si film priniesol cenu pre najlepší dokument a v októbri navyše získal čestné uznanie na medzinárodnej súťaži Prix Europa v Berlíne.

Kompletný štvrtkový televízny program

Piatok 18.12.

Václav Havel (1936–2011): Posledné odchádzanie Václava Havla, ČT2, 17.20

V piatok uplynú presne štyri roky, odkedy Václav Havel zomrel. Českí filmári spontánne dokumentovali všetko, čo sa v Prahe dialo v súvislosti s jeho smrťou. A zistili, že smrť Václava Havla je nielen momentom smútku, úcty a piety, ale aj nádeje a radosti zo života.

Slovensko Advent 2015: Jánoška Ensemble z Primaciálneho paláca v Bratislave, Dvojka, 20.00

S úžasnými bratmi Jánoškovcami som osobne robila rozhovor a nadchli ma nielen svojím hudobným talentom, ale aj svojou rodinnou súdržnosťou. V lete som navštívila aj ich koncert na festivale Viva Musica! v Bratislave a bol to strhujúci zážitok. Verím, že podobne zapôsobí aj priamy prenos z koncertu virtuózov v Primaciálnom paláci.

Európske kino klub: Láska, Dvojka, 21.25

Amour je láska, teda francúzsko-nemecko-rakúsky romantický film Michaela Hanekeho z roku 2012. A pre Hanekeho je láska jednoducho „miluj v dobrom i zlom“. Film vraj veľmi stavia na hercoch – a to prvotriednych: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert. Hanekeho láska je príbeh starnúceho páru o tom, aké ťažké je vyrovnať sa s utrpením blízkych. Nie je to vraj film príjemný na pozeranie, no je tak skvele natočený, že od neho ťažko odtrhnúť oči.

Kompletný piatkový televízny program

Sobota 19.12.

Snehulienka, Markíza, 15.20

Sobota patrí rozprávkam a hoci túto prísni filmoví kritici riadne pohanili, mne sa zdá Julia Robertsová v úlohe Snehulienkinej macochy skvelá. No čo, kostýmy sú skvelé a pobavíte sa aj na mohutnom obočí Snehulienky v podaní dcéry Phila Collinsa. Aj keď finále je priam v bollywoodskom duchu, k predvianočnému obdobiu sa mi Snehulienka hodí.

Zlaté časy rádia, Cinemax, 19.00

Viem, stále propagujem filmy Woodyho Allena. Ale tento o zlatých časoch rádia je jednoducho očarujúci. Skvelý humor ako vždy. A perfektné retro.

Cesta do vyššej spoločnosti, HBO, 20.00

Snímku so zaujímavým názvom natočil Jason Mann, víťaz štvrtej série americkej súťaže Project Greenlight. Debutujúci režisér dostal šancu natočiť svoj prvý celovečerný film a produkovali mu ho Matt Damon a Ben Affleck. Originálna komédia je o kultivovanom mužovi, ktorý sa chce priženiť do zámožnej rodiny, a o jeho nevyspytateľnom bratovi, ktorý sa mu v tom snaží zabrániť. Ale ani ženích nie je až také neviniatko…

Kompletný sobotný program

Nedeľa 20.12.

Kupec Benátsky, Film+, 18.05

Máte radi Shakespeara? Ste priaznivcami Al Pacina a Josepha Fiennesa? Tak si pozrite americkú verziu Kupca benátskeho. Shakespeare nikdy nesklame. Aspoň mňa.

Kráska a zviera, Markíza, 20.30

A na záver je tu ešte jedna klasická rozprávka. V najnovšej francúzskej verzii žiari Lea Seydouxová, inak najnovšia Bondgirl. Nie je to najlepšia verzia Krásky a zvieraťa, ale pred Vianocami je človek zhovievavejší…

Kompetný nedeľný program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #Woody Allen #televízny program #Michael Haneke #Zlaté časy rádia #Cesta do vyššej spoločnosti