Chris Hemsworth zvádza boj o prežitie v snímke V srdci mora

Zima, rok 1820. Loď Essex z Nového Anglicka, ktorá loví veľryby a získava z nich cenný olej, napadne nepriateľ. Nie je to však pirátska loď, ale veľryba. Obria veľryba s neuveriteľnou silou a takmer ľudským zmyslom pre pomstychtivosť roztrieska drevenú loď na kúsky a veľkú časť posádky pošle do hlbín mora.

20.12.2015 16:03
hemswoth chris, V srdci mora Foto:
Chris Hemswoth v snímke V srdci mora.
debata

Námorná pohroma, ktorá sa skutočne stala, inšpirovala Hermana Melvilla k napísaniu knihy Moby-Dick (Biela veľryba). Paradoxne v čase vydania diela spisovateľ zažil len sklamanie z neúspechu. Napriek tomu, že v knihe využil svoje námornícke skúsenosti a čitateľovi ponúkol nový, experimentálno-dobrodružný štýl. Po chladnom prijatí verejnosťou vydal už len pár, tiež odmietnutých, básní. Melvillovo dielo ocenili americkí literárni kritici až v 20. storočí.

Akčné dobrodružstvo V srdci mora nakrútil držiteľ Oscara Ron Howard (Apollo¤13) aj podľa bestselleru Nathaniela Philbricka o dramatickej výprave lode Essex, ktorý vyšiel v roku 2000. Päť týždňov sa nakrúcalo na španielskych Kanárskych ostrovoch a v obrovskom bazéne anglických filmových štúdií Warner Bros vo Veľkej Británii.

V retrospektívnom rozprávaní snímky spisovateľ Melville (Ben Whishaw) navštívi starého morského vlka Thomasa Nickersona (Brendan Gleeson). Ten mu po počiatočnom váhaní a nedôvere vyrozpráva príbeh o dramatickej púti lode Essex, na ktorej v tom čase, ako štrnásťročná sirota, robil pomocníka.

Hlavnou postavou snímky je poddôstojník Owen Chase (Chris Hemsworth), skúsený lovec morských cicavcov, ktorý má prvú plavbu lode Essex po jej oprave viesť ako kapitán. Obchodné záujmy majiteľov lodí však rozhodnú, že kapitánom sa stane neskúsený George Pollard (Benjamin Walker). Výprava za cenným veľrybím olejom sa tak stáva miestom kolízie vysokého spoločenského postavenia a námorných skúseností. Niekoľkomesačný pobyt posádky na mori je skúškou trpezlivosti a previerkou psychických síl. Po prvej potýčke s obávanou veľrybou sa na rad dostáva fanatizmus a dokazovanie správnych rozhodnutí kapitána a prvého dôstojníka.

Členovia posádky Essexu, ktorým sa útok osemdesiattonovej veľryby podarilo prežiť a v člnoch sa bezútešne plavia po oceáne, čelia búrkam, hladu a zúfalstvu. To nakoniec pokorí hranice etiky. V snahe prežiť zúfalci vychudnutí na kosť volia kanibalizmus. Spočiatku sa pustia do partnera, ktorého sily práve opustili, neskôr žrebujú medzi sebou a námorník s čiernym Petrom sa stáva potravou ostatných na ďalších pár dní.

Paluba pokrytá rybím tukom a dolovanie tuku v útrobách veľryby sú nakrútené sugestívne. Až tak, že odpornú mastnotu cítite na svojom tele a zápach rybaciny vám dvíha žalúdok. Film môžete vidieť v 2D aj v 3D. Trojrozmerné spracovanie však zážitok z filmu skôr ruší. Na pozadí scén cítiť zelené plátno, a divák digitálnym orgiám v boji proti Moby-Dickovi prestáva veriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Chris Hemsworth #Ron Howard #V srdci mora