Koza a Domácí péče vypadli z hry o Oscara

Členovia Americkej filmovej akadémie od polovice októbra hodnotili osemdesiat filmov z rôznych kútov sveta uchádzajúcich sa o nomináciu na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Vo štvrtok vyhlásili deväť kandidátov na postup do finále.

19.12.2015 16:05
oscar nominacie cudzojazycny film Saulov syn Foto:
Maďarský triler Saulov syn postúpil spolu s ôsmimi filmami do druhého kola v boji o Oscara pre cudzojazyčný film.
debata

Maďarský adept na víťaza

Saulov syn, celovečerný debut jedného z najvýraznejších autorov mladej generácie maďarských filmárov Lászlóa Nemesa, má už na konte Veľkú cenu z Cannes aj cenu kritikov FIPRESCI a rozhodne je jedným z najsilneších kandidátov na získanie Oscara. Emocionálne intenzívny príbeh sa odohráva v roku 1944 v koncen­tračnom tábore v Osvienčine. Keď maďarský žid Saul Ausländer nájde pri každodenných prácach v tábore mŕtvolu svojho syna, podujme sa na nemožné – vypátrať rabína a riadne ho pochovať. Saulov syn je podľa niektorých kritikov dosiaľ najlepšou filmovou výpoveďou o hrôzach holokaustu.

Neprekvapil ani postup francúzskeho filmu Mustang turecko-francúzskej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej o prekonávaní dogiem v tradičnej islamskej rodine a karty zamieša aj historická dráma o vyrovnávaní sa Nemecka s nacistickou minulosťou Labyrint lží režiséra talianskeho pôvodu Giulia Ricciarelliho, zastupujúca Nemecko.

Prevaha Európy

K najprestížnejšej filmovej cene Oscar v kategórii cudzojazyčný film sa priblížilo až sedem európskych snímok. Slovenský nominant, oceňovaný celovečerný debut Ivana Ostrochovského Koza, sa do užšieho výberu nedostal a nepodarilo sa to ani najlepšej Európskej komédii roka Holub sedel na konári a premýšľal o živote Švéda Roya Anderssona, ani víťazovi canneskej sekcie proti prúdu dráme Barani, ktorú poslal do súťaže Island.

Južnú Ameriku v užšom výbere reprezentuje kolumbijská snímka Objatie hada. V čiernobielej, vizuálne podmanivej filmovej mystifikácii konfrontuje režisér Ciro Guerra hrdinov putujúcich amazonským pralesom s transcendentálnou povahou sveta. Blízky východ zastúpi dráma Theeb jordánskeho filmára Naji Abua Nowara, ktorý zasadil príbeh do obdobia prvej svetovej vojny. Beduínsky chlapec sa na ťažkej ceste arabskou púšťou podrobí skúške dospelosti. Nowar do filmu obsadil prevažne nehercov a z benátskeho festivalu si odniesol cenu za réžiu.

Vypadlo aj Česko

Aj keď českú tragikomédiu o umieraní režiséra Slávka Horáka Domácí péče zaradil významný zahraničný magazín Indiewire medzi dvadsaťpäť horúcich kandidátov v bitke o nomináciu na Oscara, akademici uprednostnili iné filmy. Z rebríčka zostaveného magazínom v októbri sa do výberu dostal tretí celovečerný film výrazného dánskeho režiséra a scenáristu Tobiasa Lindholma Vojna. Zameral sa v ňom na príbeh dánskeho vojaka bojujúceho v Afganistane a sleduje vplyv vojny na jeho súkromie a rodinu. Hlavnú úlohu vo filme stvárnil Lindholmov dvorný herec Pilou Asbæk.

Vo výbere je aj fínska dráma Miekkailija o mladom mužovi, ktorý pred koncom druhej svetovej vojny utečie z ruskej tajnej služby späť do Estónska. Tu sa snaží začať nový život ako učiteľ šermu. Režisérom príbehu je Klaus Härö. Írsko zastúpi film Viva režiséra Paddyho Breathnacha.

Do druhého kola postúpila aj belgická komédia Zbrusu nový zákon režiséra Jaca van Dormaela. Filmár si s poriadnou dávkou odvahy a humoru odpovedá na otázku, čo keby boh skutočne existoval a žil so svojou rodinou v Bruseli. Dormaelovu poetickú fantáziu momentálne premietajú aj v slovenských kinách. Päticu finalistov zverejnia 14. januára a mená oscarových víťazov sa dozvieme počas slávnostného odovzdávania cien, ktoré bude prebiehať 28. februára v hollywoodskom Dolby Theatre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Americká filmová akadémia #deväť kandidátov #najlepší cudzojazyčný film