V Berlíne uvedú aj film o vrahyni Hepnarovej

Dve české snímky sa zatiaľ dostali do programu filmového festivalu Berlinale. Na jednej z nich sa podieľalo aj Slovensko. V sekcii Panorama sa predstaví film Ja, Olga Hepnarová, do sekcie filmov pre mládež Generation 14+ zaradili usporiadatelia snímku Ani vo sne!.

19.12.2015 08:57
Ja Olga Hepnarova Foto:
Snímka z filmu Ja Olga Hepnarová.
debata

Úplný program filmovej prehliadky, predovšetkým hlavnej súťaže, zatiaľ nie je známy a nie je vylúčené, že sa v ňom objavia aj ďalšie filmy z tohto regiónu. Festival bude vo februári.

Film Ja Olga Hepnarová debutujúcich režisérov Petra Kazdu a Tomáša Weinreba opisuje prípad ženy, ktorá roku 1973 v Prahe úmyselne narazila autom do skupiny ľudí a osem ich zabila. Za jej čin ju o dva roky neskôr ako poslednú ženu v Československu popravili.

„V zahraničí majú omnoho väčší odstup ako u nás, nepotrebujú sa paprať v historických súvislostiach a neprekáža im teda ani forma spracovania režisérov, keď čiernobiela existenciálna dráma vôbec nerieši dobu, kedy sa film odohráva, ale sústreďuje sa len na hlavnú postavu – Olgu Hepnarovú,“ povedal producent filmu Vojtěch Frič.

V hlavnej úlohe sa predstaví mladá poľská herečka Michalina Olszańska a hudbu k česko-poľsko- slovenskej koprodukčnej snímke zložilo známe kanadské elektronické duo Crystal Castles. V sekcii Panorama mal vlani v Berlíne aj slovenský film Koza režiséra Ivana Ostrochovského.

Film režiséra Petra Oukropca Ani vo sne! bude súčasťou festivalovej sekcie Generation 14+, ktorá sa zameriava na súčasnú svetovú tvorbu pre deti a mládež. Romantická snímka sa odohráva v prostredí parkuristov, teda mladých ľudí, ktorí využívajú mestské prostredie na akrobaciu, a pracuje so zmiešavaním reality a fantázie. Oukropec začínal filmovú kariéru ako producent. Je podpísaný pod snímkami Sašu Gedeona Indiánske leto a Návrat idiota či filmami Bohdana Slámu Venkovský učitel a Štyri slnká. Pred štyrmi rokmi debutoval ako režisér rodinným filmom Modrý tiger.

Organizátori Berlinale postupne odkrývajú program festivalu, filmy vybrané do hlavnej súťaže však zatiaľ nie sú známe. Kompletný program predstaví riaditeľ festivalu Dieter Kosslick na konci januára. Berlinale sa ako prvý veľký európsky filmový festival v roku bude konať od 11. do 21. februára 2016. Jeho vrcholom bude sobota 20. februára, keď porota vedená americkou herečkou Meryl Streepovou vyhlási nového držiteľa Zlatého a Strieborného medveďa. Festival otvorí novinka bratov Coenovcov Ave Caesar!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #Ja #MFF Berlinale #Olga Hepnarová #Ani vo sne!