Výnimočné ženy predstaví pokračovanie cyklu Prvá

Cyklus dokumentárnych filmov Prvá (2014) sa dočká nových častí. Spoločnosť Hitchhiker Cinema v koprodukcii s RTVS a Slovenským filmovým ústavom pripravuje šesť nových dielov, ktoré divákom a diváčkam predstavia ďalšie významné Slovenky. Premiéru prvých nových častí tvorcovia naplánovali na marec.

20.12.2015 09:00
Zuzana Liová Foto:
Režisérka Zuzana Liová sa podieľala už na prvých častiach projektu Prvá a je tiež autorkou námetu.
debata

Dokumenty z cyklu Prvá približujú život a prácu slovenských žien, ktoré sa ako prvé presadili v rôznych oblastiach života, od vedy po umenie. Ako tvorcovia uvádzajú, prostredníctvom týchto portrétov sa snažia oživiť spomienky na tieto priekopníčky a vrátiť ich do spoločenskej pamäte, kam patria rovnako ako viac spomínaní muži na čele s Ľudovítom Štúrom či Milanom Rastislavom Štefánikom. Doteraz autori cyklu ponúkli dokumenty o divadelnej režisérke Magde Husákovej-Lokvencovej, feministke Hane Gregorovej, fotografke Irene Blühovej a špiónke Beatrix „Trixi“ Pospíšilovej Čelkovej. O ich réžiu sa postarali Peter Kerekes, Lenka Moravčíková-Chovanec a tiež autorka námetu Zuzana Liová.

Pripravované časti sa budú venovať prvej slovenskej astronómke Ľudmile Pajdušákovej, etnografke Soni Kovačevičovej, prekladateľke Zore Jesenskej, botaničke Izabele Textorisovej, speváčke Magdaléne Schwingerovej a pilotke Ľudmile Šapošnikovovej.

„Výber podľa kritéria ‚prvá‘ nás priviedol k ženám z dvoch či troch generácií, z ktorých mnohé sa navzájom poznali. Práca niektorých mala veľký prínos, význam ďalších je v tom, že sa vôbec odhodlali ísť inou cestou ako ich rovesníčky. Jedny sa k svojmu prvenstvu dostali náhodou, pre ďalšie bola ich práca všetkým. Na ich príbehoch sa môžeme naučiť veľa o profesii, ktorej sa venovali. Zaujímavé je sledovať, ako veľmi zasahovala doba, v ktorej žili, do ich osudov a akými rôznymi spôsobmi sa s tým vyrovnali, aké postoje zaujali a prečo," priblížila Zuzana Liová.

"Rovnako si môžeme uvedomiť, že silné ženy, ktoré sa vymykali tradičným predstavám o svojej stereotypne určenej role, boli v našej spoločnosti už dávno. Zaujalo ma aj to, ako sa snažili zostať vnútorne slobodné – bez ohľadu na to, či tým ubližovali okoliu, stavali sa voči predsudkom a okolnostiam doby,“ dodala.

Ku dokumentu o astronómke Ľudmile Pajdušákovej tvorcovia už pripravili trailer, ktorý zverejnili na portáli Vimeo. „Bola slávnou objaviteľkou komét, nadšenou popularizátorkou astronómie a šéfovala astronómom na Slovensku viac ako tri desaťročia aj vďaka tomu, že ‚prištrikovala‘ do prednášok o vesmíre aj kus ideológie – vedecký materializmus. Verejnosť ju obdivovala a mala za vzor," povedala o Pajdušákovej režisérka Lenka Moravčíková-Chovanec. S filmárkou na dokumente spolupracovali kameraman Richard Krivda a strihač Marek Kráľovský. Animácie navrhli a zrealizovali Veronika Obertová a Michaela Čopíková z Ové Pictures.

Na nových častiach okrem spomínaných režisérov pracujú aj filmári Tereza Križková, Róbert Šveda, Jana Bučka a Marek Šulík. Tvorcovia plánujú podporiť dokumentárny cyklus aj prostredníctvom vzdelávacej kampane na internete a v médiách. Prvé z nových dokumentov budú mať premiéru počas Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest, ktorý sa začne v Bratislave, kde potrvá od 17. do 23. marca. Celý cyklus sa na obrazovky RTVS dostane na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #dokument #prvá #zuzana Liová #marec #Slovenský filmový ústav