Vianoce s tromi novými princeznami aj so zabudnutým Kevinom

Vianoce sú rozprávkový čas a myslia na to aj slovenské televízie. Okrem starých známych Popolušky, Perinbaby, Sokoliara Tomáša či Mrázika sa pripravte na nové rozprávkové príbehy, kde láska a odvaha prenesú hory...

23.12.2015 15:00
Martha Issová Foto:
Martha Issová v rozprávke Sedem zhavranelých bratov.
debata

Divožienky, ktoré majú „filipa“

Počas sviatkov sa na obrazovkách Jednotky roztrhne vrece s rozprávkovými premiérami. RTVS ponúka až tri filmy, na ktorých výrobe sa v uplynulom roku podieľala. Na Štedrý deň o 17.45 h sa diváci Jednotky dočkajú televízneho uvedenia snímky Sedem zhavranelých bratov režisérky Alice Nellis. V dobrodružnom príbehu o mladej dievčine odhodlanej zrušiť kliatbu a vyslobodiť svojich bratov sa v hlavnej úlohe predstaví česká herečka Martha Issová. Popri záchrane súrodencov a plnení krkolomných úloh sa ako filmová Bohdanka stihne zamilovať do princa a odhaliť tajomstvo kráľovskej rodiny. „Je to príbeh o sile slova a hľadaní pravdy. Mám veľmi rada rozprávky, ktoré majú pre každého niečo a môže si ich pozrieť celá rodina,“ prezradila režisérka v rozhovore pre Pravdu.

Na Prvý sviatok vianočný si RTVS pripravila ďalšie premiérové prekvapenie. Pôvodnú rozprávku v réžii Juraja Nvotu Johankino tajomstvo v hlavnej úlohe s mladou slovenskou herečkou Dominikou Zeleníkovou odvysiela o 20.25 h na Jednotke. Johanka je dobré a múdre dievča, no osud jej do vienka nenadelil veľa šťastia. Sudičky sú roztržité a zauzlia dievčaťu cestu skôr, ako sa na ňu stihne vydať. Víla Tea nestihne splniť svoju úlohu, k dievčaťu sa síce dostane, no Johanka dávno vyrástla z perinky. Vianočný čas nám spríjemní Emília Vášáryová, alias popletená sudička, ako kráľovná sa predstaví Szidi Tobias, tvrdohlavého princa stvárnil mladý český herec Filip Cíl a úloha princeznej sa ušla speváčke Kristíne, ktorá naspievala aj titulnú pieseň filmu.

Bláznivý kráľ (Bolek Polívka) sa v českej rozprávke Svätojánsky venček rozhodne zachrániť kráľovstvo výhodným vydajom svojej dcéry, princeznej Verunky (Eliška Jansová). Tá sa nedá okabátiť, pre nápadníkov si pripravila nesplniteľnú úlohu. Réžie českej rozprávky Svätojánsky venček sa ujal Jiří Strach a do filmu, ktorému dominuje odľahčené rozprávanie, obsadil obľúbených českých hercov. Jiží Mádl bude zachraňovať princeznú Verunku ako mladík Ondro a predstavia sa aj Vilma Cibulková, Ivan Trojan či Pavel Liška. Svätojánsky venček má premiéru 26. decembra o 20.25 h na Jednotke.

Kevin náš každoročný

Ak si neviete predstaviť Štedrý večer bez zabudnutého Kevina, o 19. h prepnite na televíziu JOJ. Po kultovej komédii s neodolateľným Macaulayom Culkinom strateným v New Yorku vo filme Sám doma¤2 stavila televízia na akčnú katastrofickú drámu Nič nás nerozdelí s Ewanom McGregorom a Naomi Wattsovovu. Tých počas vianočnej dovolenky v Thajsku zmetie vlna cunami.

Markíza na Štedrý večer poteší tradičným vianočným programom. O 19. h sa môžete navečerať pri Troch orieškoch pre Popolušku a po nej si nostalgicky zaspomínať s ruskou klasikou Mrázik. V spolupráci s Filmovým ústavom uvedie televízia aj Perinbabu, Kráľa Drozdiu bradu a Soľ nad zlato – slovenské klasiky v zlepšenej zdigitalizovanej podobe. RTVS zase ponúkne na Štedrý deň vyretušovaného Kuba a po Vianociach aj Sváka Ragana a Rysavú jalovicu.

Kto ešte nevidel slovenskú rozprávku Mariany Čengel-Solčanskej Láska na vlásku, má príležitosť. Jednotka ju uvedie na Štedrý deň o 17.45 h. Princ Matej a kováčov syn Tomáš sa na seba podobajú, akoby ich jedna mater mala, a keďže ani jeden nie je spokojný s tým, čo má, rozhodnú sa vymeniť. V dvojúlohe sa predstaví mladý slovenský herec Samuel Spišák.

Jednotka počas Vianoc odpremiéruje novú... Foto: ALEF FILM AND MEDIA GROUP
32 JOHANKINO TAJOMSTVO Jednotka počas Vianoc odpremiéruje novú rozprávku Johankino tajomstvo.

Na Dvojke si môžete dopriať sladkú bodku za štedrou večerou. Odštartuje tu druhá séria večerníčka Mimi a Líza, ktorý rozhodne nepoteší iba detských divákov. Od 24. decembra rozpovie miniséria Biblia pokračuje archetypálne biblické príbehy v modernom spracovaní. Na Jednotke ich uvidíte vždy vo dvoch častiach za sebou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #rozprávky #televízie