Vianočné televízne tipy Pravdy

Čo by ste si nemali počas sviatočných dní nechať ujsť na televíznej obrazovke?

23.12.2015 17:00
Alena Mihulová a Bolek Polívka vo filme Domácí... Foto:
Alena Mihulová a Bolek Polívka vo filme Domácí péče.
debata

Kubo

Jednotka 24.12, 15.30
Vianočná klasika s nezabudnuteľným Jozefom Kronerom, Evou Kristínovou, Jozefom Adamovičom či Júliusom Pántikom prinesie príbeh lásky, ktorá musí bojovať proti sociálnym predsudkom. Čiernobiela snímka Martina Ťapáka je ovenčená tradíciami a zosmiešňuje pomery na dedinách na začiatku 20. storočia.

Domácí péče

HBO 24.12, 14.45 Režijný filmový debut českého režiséra Slávka Horáka prichádza s drámou s horkým zmyslom pre humor. Ponúka pohľad na osud zdravotnej sestry Vlasty (Alena Mihulová), ktorá keď zistí, že trpí vážnou chorobou, nachádza útočisko v alternatívnej medicíne. Jej prístup sa však nestretá s pochopením u jej manžela Láďu (Bolek Polívka).

Perinbaba

Markíza 24.12., 17.00
Perinbaba s malým Jakubom sa starajú o snehovú prikrývku a sledujú každodennosť života na zemi. Zvedavý nezbedník si na diaľku obľúbi richtárovu dcéru Alžbetku, ktorá po smrti matky musí znášať neprávosti macochy. Jakub sa rozhodne vymeniť nesmrteľnosť za život na zemi a uteká od Perinbaby. Klasika Juraja Jakubiska s hudbou Petra Hapku.

Tut

Film+ 24.12., 22.00
Televízna stanica Film + uvádza v premiére historický životopisný seriál s Avanom Jogiaom a Benom Kingsleym s názvom Tut. Seriál zachytáva cestu k moci a ku sláve egyptského faraóna Tutanchamóna, na ktorej ho ženú vpred vlastné sebecké záujmy. Jeho príbeh je plný mileniek, drsných bitiek, intríg aj žiarlivosti.

U2 iNNOCENCE +eXPERIENCE Live in Paris

HBO 24.12., 22.45
U2 usporiadali koncertné turné na podporu albumu Songs of Innocence a svoju tohtoročnú koncertnú šnúru iNNOCENCE +eXPERIENCE Tour zakončili v Paríži. Pozvanie na koncert napokon prijali aj Eagles of Deth Metal, pre ktorých to bolo prvé verejné vystúpenie od teroristických útokov, keď sa práve ich koncert v klube Bataclan stal terčom útočníkov.

Kráľ Drozdia brada

Markíza 25.12., 9.40
Krásna, no namyslená princezná Anna (Adriana Tarábková) učarovala princovi Michalovi (Lukáš Vaculík) so susedného kráľovstva, ktorý na princezninu pýchu vymyslí lesť. Rozprávku Kráľ Drozdia brada režiséra Miloslava Luthera nakrúcali na Oravskom hrade a patrí k slovenským sviatočným televíznym pokladom.

Dobrý voják Švejk

Prima, 25.12., 20.15
„Poslušně hlásím, že jsem zde…” Tak znie jeden z legendárnych výrokov Josefa Švejka z románu Jaroslava Haška Dobrý voják Švejk. Napriek diagnóze "notorického blba“ musí pražský obchodník so psami narukovať, a tak sa začína jeho dobrodružná cesta v armáde plná humoru. Komédia patrí aj vďaka výkonu Rudolfa Hrušínskeho ku klenotom českej kinematografie.

Marečku, podejte mi pero!

ČT 1 25.12., 21.35
Scenár Ladislava Smoljaka a Zdeněka Svěráka s réžiou Oldřicha Lipského sú základom úspechu českej komédie Marečku, podejte mi pero! Cesta za povýšením v zamestnaní Jiřího Kroupu (Jiří Sovák) vedie cez vzdelanie, keď sa musí zapísať do večernej priemyslovky. V snímke sa predstaví celá plejáda zvučných hereckých mien ako Jiří Schmitzer, Václav Lohninský, Iva Janžurová, Josef Kemr či Josef Abrhám.

Kráľova reč

ČT 2 25.12., 21.55 Z dvanástich nominácií na Oscara sa britskej snímke napokon podarilo premeniť na víťazstvo štyri. Americkí akademici ju označili za najlepší film s najlepším scenárom a tiež réžiou, pričom si Colin Firth svojho prvého Oscara odniesol za stvárnenie hlavnej úlohy anglického kráľa Juraja¤VI. V náročnej politickej situácii pred II.¤svetovou vojnou musí kráľ s rečovou chybou získať priazeň aj národ na svoju stranu.

Strážcovia galaxie

HBO 26.12., 15.10
Za zvuku skladby Come And Get Your Love americkej skupiny Redbone sa túla osamelý dobrodruh Peter Quill vesmírom. Život mu skomplikuje tajomná guľa a následná neplánovaná misia na záchranu galaxie. Superhrdinský film spoločnosti Marvel patrí k najlepším sci-fi filmom roka 2014, a to aj vďaka skvelému soundtracku plnému disko hitov sedemdesiatych ro­kov.

O dvanástich mesiačikoch

Jednotka 26.12., 17.20 Kytica čerstvých fialiek na Silvestra má byť nesplniteľnou úlohou pre vydajachtivé dievčatá, ktoré sa snažia uloviť svetobežníka Karla (Roman Vojtek). Ten sa po návrate s cudziny stáva lákavou korisťou pre devy v podhorskej obci. Českú rozprávku nakrútil Karel Janák podľa knižnej predlohy Boženy Nemcovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #teklevízne tipy #Vianoce 2015