Silvester v znamení krízy televíznej zábavy

Nablýskané silvestrovské večery plné vtipných scénok a hudby s osobnosťami ako Jiřina Bohdalová, Karel Šíp, Vladimír Menšík či Ivan Krajíček sa dostávajú aj po desaťročiach do programu televízií a stále si dokážu nájsť svojich divákov. Niekedy bol práve posledný deň roka venovaný veľkolepým programom, ktoré pripútali divákov k televíznym obrazovkám a dokázali ich zabaviť. Podobné čaro sa však nepodarilo zopakovať väčšine relácií, ktoré dominovali slovenskému televíznemu Silvestru v roku 2015.

01.01.2016 17:20
Finále silvestrovského večera patrilo na... Foto:
Finále silvestrovského večera patrilo na Markíze Chart Show s Adelou Banášovou a jej hosťami.
debata (61)

Konfety nestačia

Televízie servírovali silvestrovskú náladu počas celého dňa. Filmovo-rozprávková dramaturgia šírila sviatočnú atmosféru a veselosť moderátorov na divákov sršala aj počas večerných spravodajských relácií, kde napríklad na Markíze nechýbali ani vystrelené konfety. Od pompéznych silvestrovských galavečerov však televízie definitívne upustili a stavili na špeciály obľúbených programov. Tomu, kto nepodľahol sledovaniu šou Milujem Slovensko, vynovenému Aj múdry schybí či Kredencu, ponúkala silvestrovská televízna zábava veľmi obmedzené možnosti.

Šou Milujem Slovensko sa vybrala dobrým smerom, keď načrela do televízneho archívu a vytiahla anketu z roku 1988, kde ľudia vyslovili svoje želania do nového roka typu, aby nezlyhávali odberateľsko-dodávateľské vzťahy a aby bolo viac súčiastok, ale prišlo aj na spomienku na legendárne Silvestre a reláciu Vtipnejší vyhráva. Ukážka sa zamerala na vtip v podaní Dušana Taragela či nezabudnuteľného Michala Dočlomanského.

Milujem Slovensko patrilo dvom tímom. Pod vedením Adely súťažili Kristína Farkašová, Milan Ondrík, Otto Weiter a za tím Dana Dangla bojovali Marek Majeský, Peter "Pinďo“ Lengyel a Karin Haydu. Relácia priniesla drobné zmeny ako "grilovanie“ kapitánov, zmeny v bodovaní a tiež hudobného hosťa Petra Nagya, no okrem bohatej balónovej výzdoby a rekapitulácií roka sa väčšie zmeny v programe neudiali. Bola to však dobrá voľba na začiatok silvestrovského večera.

Varenie aj zmena programu

Raritou na silvestrovskej obrazovke rozhodne bolo varenie v šou Moja mama varí lepšie ako tvoja s Dianou Mórovou, Agátou Hanychovou, Jakubom Prachařom a Jarom Slávikom. Úlohu štartéra zábavy na JOJ rozhodne nezvládla a podobne dopadol aj markizácky Kredenc s paródiou Farmy či SuperStar, kde viazli vtipy ako ryba na suchu.

Diváci preto svoje očakávania upierali na špeciálne Inkognito. Predchádzala mu však zmena programu, keď JOJ uprednostnila zostrih svetových talentov. Televízia JOJ dokonca napísala status na sociálnej sieti, kde upozornila divákov, že o 22.15 sa začne Inkognito, a potom na svoj sľub zabudla, čo sa nevyhlo kritike v horlivej diskusii. Napokon sa diváci po sedemnástich minútach dočkali. Štvorica Michal Hudák, Marián Čekovský, Marcel Forgáč a Peter Nagy hádala fiktívne povolania hercov, ktorí sa obvykle objavujú v úlohe "hádačov“ – Zuzany Šebovej, Jozefa Vajdu a Zdeny Studenkovej. O vtipné slovné prestrelky sa starala najmä východniarska dvojica Hudák – Čekovský.

Súbežne s Inkognitom si diváci mohli vyberať medzi Aj múdry schybí s väčším počtom hostí, kde prekvapilo najmä neprirodzene šťastné a rozosmiate publikum, alebo tanečnými hitmi v Chart Show. Poctivá hudobná nádielka prišla až okolo polnoci, keď Doma odvysielala záznam koncertov z Global Citizen festivalu v New Yorku, kde vystúpili Pearl Jam, Beyoncé, Coldplay či Ed Sheeran, a najväčšie slovenské hity ponúkol galavečer k oslave sedemdesiatych narodením Kamila Peteraja v Slepých uličkách s elitou domácej hudobnej scény.

Filmový Silvester

Ani filmová nádielka nespôsobila výraznejšie vzrušenie. Kto však veľmi chcel, to "svoje” si v programe počas bujarej silvestrovskej noci predsa len našiel. Filmová dramaturgia televízií sa sústredila skôr na staršiu generáciu domasedov. Aj bláznivá komédia Billyho Wildera Niekto to rád horúce, ktorú Dvojka nasadila v hlavnom vysielacom čase, potešila skôr "pamätníkov” ako tínedžerov. V bláznivom dobrodružstve, ktoré prispelo ku konvenciám žánru, zažiarila ikona zlatej hollywoodskej éry Marilyn Monroe.

Silvestrovská noc na Dvojke pokračovala tými najneuveriteľnej­šími zážitkami z ciest. Najprv ich predviedol režisér Terry Gilliam vo filme Dobrodružstvá baróna Prášila. Knižná predloha nemeckého preromantického spisovateľa Gottfrieda Augusta Burgera mu sadla ako uliata. Verneovský cestopisný žáner inšpiroval už v roku 1961 aj českého filmára Karola Zemana. Triková fantázia Barón Prášil jedného z najväčších vizionárov československej kinematografie minulého storočia rozhodne spestrila sviatočný večer. Pri jeho vizuálne ohurujúcej poézii sa dalo zabudnúť aj na ozveny delobuchov.

Už podvečer ponúkla televízia JOJ podarené animované dobrodružstvo z dielne Aardman štúdia Slepačí úlet v hlavnej úlohe so sympatickými operencami. Mnohí určite neodolali spoločnosti Alaina Delona vo filme Čierny tulipán. Historickú drámu nasadila v podobnom čase Jednotka. Ponáška na hrdinstvo Robina Hooda vznikla v roku 1964, no aktuálna je dodnes. Snímku režiséra Steva McQueena 12 rokov otrokom, ktorá ovládla minuloročné Oscary, ste mohli vidieť na JOJ Cinema o 14.25 h. Silnej dráme so skvelým obsadením by však rozhodne pristal "luxusnejší” vysielací čas.

Silvestrovská noc v slovenských televíziách priniesla aj kus zábavy a humoru, ktorý dokázal po oslavách túžiace publikum úprimne rozosmiať, no čakanie na podarené momenty bolo niekedy trápením.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #televízny program #inkognito #Aj múdry schybí #Moja mama varí lepšie ako tvoja #televízny Silvester #silvestrovská zábava #silvestrovský večer #Kredenc #Milujem Slovensko