Zlaté glóbusy ovládla dráma Revenant, triumfoval opäť aj DiCaprio

Zlatý glóbus za najlepšiu filmovú drámu si odniesla snímku Revenant: Zmŕtvychvstanie.

11.01.2016 06:09
Alejandro Gonzalez Inarritu (vľavo) a Leonardo... Foto: ,
Režisér Alejandro Gonzalez Inarritu (vľavo) a Leonardo DiCaprio získali sošky za prácu na filme Zmŕtvychstanie.
debata (1)

Predstaviteľ hlavnej úlohy Leonardo di Caprio získal tiež ocenenie pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe a vyslúžil si ovácie postojačky. Ocenený bol aj režisér snímky Alejandro González Iñárritu. Cena za najlepší muzikál či komédiu patrí snímke Marťan. Televízne a filmové ceny Zlatý glóbus sa tradične považujú za predzvesť Oscarov, udeľujú ich zahraniční novinári pôsobiaci v Hollywoode. Tohtoročný ceremoniál prebiehal za prísnych bezpečnostných opatrení.

Režisér Alejandro Gonzalez Inarritu (vľavo) a...
Tím komediálneho seriálu Mozart in the Jungle...
+21Zľava: producent Simon Kinberg, režisér Ridley...

Film Revenant Zmŕtvychvstanie rozpráva o americkom lovcovi a prieskumníkovi Hugovi Glassovi, ktorý sa po zrade kolegov prebíja divočinou. „Tento film je o prežití, o triumfe ľudského ducha, ale ešte viac o dôvere,“ povedal na pódiu Leonardo di Caprio, ktorý získal už druhý Zlatý glóbus za posledné tri roky.

Najlepším hercom filmového muzikálu či komédie sa stal Matt Damon. Cenu si odniesol za rolu v snímke Marťan, ktorý rozpráva o astronautovi, ktorý počas misie na Mars na planéte uviazne. Najlepším animovaným filmom sa stala snímka V hlave. Ocenenie za najlepší cudzojazyčný film získala maďarská dráma o vyhladzovacom tábore v Osvienčime Saulov syn.

Ceremoniál v Los Angeles uvádzal britský komik Ricky Gervais, známy napríklad zo seriálu Kancl. Ten programom sprevádzal už v rokoch 2010 až 2012 a preslávil sa tým, že vo svojich komentároch nikoho nešetril. So svojimi ostrými vtipmi začal hneď v úvode. Najprv oznámil, že sa pokúsi byť milý. Hneď vzápätí sa ale oprel do amerického herca Seana Penna, ktorý urobil rozhovor s mexickým drogovým bossom Joaquínom Guzmánom. Ten utiekol z väznice vlani v júli, Penn sa s ním stretol v jeho úkryte. Potom mu poskytol na diaľku rozhovor, ktorý v sobotu zverejnil časopis Rolling Stone. Mexickým úradom to vraj pomohlo k opätovnému zadržaniu Guzmána minulý týždeň piatok.

Herečka Jennifer Lawrence si odniesla domov... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Jennifer Lawrence Herečka Jennifer Lawrence si odniesla domov sošku za výkon vo filme Joy.

„Najskôr budem viesť tento monológ a potom sa schovám, že ma ani Sean Penn nebude môcť nájsť,“ vyhlásil Gervais. „Zmenil som sa. Teda samozrejme nie tak ako Bruce Jenner,“ dodal v narážke na slávneho amerického desaťbojára, ktorý vlani podstúpil operatívnu zmenu pohlavia. A spŕška ostrých vtipov, samozrejme, pokračovala aj ďalej.

Prvú sošku večera získala v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe Britka Kate Winslet, ktorá si zahrala v životopisnej dráme Steve Jobs o zakladateľovi firmy Apple. Za najlepšiu hudbu pre film bol ocenený taliansky skladateľ Ennio Morricone, ktorý zložil hudbu k snímke Osem hrozných režiséra Quentina Tarantina. Ocenenie pre najlepší filmový scenár si odniesol Aaron Sorkin za snímku Steve Jobs.

Aj do oceneného Matta Damona, teda skôr do jeho najlepšieho priateľa Bena Afflecka, ktorý má problémy v manželstve s herečkou Jennifer Garnerovou, sa moderátor Ricky Gervais nezabudol oprieť. Damona označil za „jedinú osobu, ktorej Ben Affleck nebol neverný“.

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe vo filmovej dráme sa stala Brie Larson. Ocenená bola za snímku Room, ktorá rozpráva o matke snažiacej sa zabezpečiť svojmu synovi normálne detstvo aj napriek tomu, že ich už niekoľko rokov držia v zajatí v malej miestnosti. Najlepšou herečkou filmového muzikálu či komédie sa stala Jennifer Lawrence za výkon vo filme Joy.

Jednu z cien odovzdávali i herečky America Ferrera a Eva Longoria, ktoré sú latinskoamerického pôvodu. V tejto súvislosti sa moderátor večera oprel aj do republikánskeho kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Herečky označil „nielen za krásne dámy, ale aj za dve osoby, ktoré chce váš budúci prezident Donald Trump deportovať“. Trump vzbudil vlnu kritiky za svoje návrhy masovej deportácie prisťahovalcov.

FILMY

Najlepší film – dráma: Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – dráme: Brie Larson – Izba
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – dráme: Leonardo DiCaprio – Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší film – komédia alebo muzikál: Marťan
Najlepší ženský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Jennifer Lawrence – Joy
Najlepší mužský herecký výkon vo filme – komédii alebo muzikáli: Matt Damon – Marťan
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Kate Winslet – Steve Jobs
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Sylvester Stallone – Creed
Najlepšia filmová réžia: Alejandro González Iňárritu – Revenant Zmŕtvychvstanie
Najlepší filmový scenár: Aaron Sorkin – Steve Jobs
Najlepší cudzojazyčný film: Saulov syn (Maďarsko)
Najlepší animovaný film: V hlave
Najlepšia pôvodná hudba: Ennio Morricone – Osem hrozných
Najlepšia pôvodná pieseň: Writing's On The Wall (Sam Smith a Jimmy Napes) – z filmu Spectre

TELEVÍZIA

Najlepší televízny seriál – dráma: Mr. Robot
Najlepší ženský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Taraji P. Henson – Empire
Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli – dráme: Jon Hamm – Mad Men
Najlepší televízny seriál – komédia alebo muzikál: Mozart in the Jungle
Najlepší ženský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Rachel Bloom – Crazy Ex-Girlfriend
Najlepší mužský herecký výkon v seriáli – komédii alebo muzikáli: Gael García Bernal – Mozart in the Jungle
Najlepší miniseriál alebo televízny film: Wolf Hall
Najlepší ženský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Lady Gaga – American Horror Story: Hotel
Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme: Oscar Isaac – Nájdite mi hrdinu
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Maura Tierney – The Affair
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe seriálu, miniseriálu alebo televízneho filmu: Christian Slater – Mr. Robot

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jennifer Lawrence #Leonardo DiCaprio #Zlatý glóbus #ocenení #Brie Larson #Revenant Zmŕtvychvstanie #triufm