Televízne tipy Pravdy: Príbeh lásky a smrti Colette aj klasika Hoří, má panenko

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 21.1 do 27.1. Vybrala ich pre vás Jana Kollárová, redaktorka Magazínu.

21.01.2016 12:00
Colette Foto:
Ľúbostný príbeh z prostredia koncentračného tábora Colette.
debata

Piatok 22. 1.

Ženy, ktoré písali históriu: Alžbeta I., ČT 2, 20.55
Od Kleopatry až k Alžbete¤I., všetky mali jedno spoločné. Boli to najvplyvnejšie ženy histórie. Mocné, napriek tomu bezmocné, obľúbené a zároveň opovrhované, odhodlané aj zúfalé. Každá nejakým spôsobom vynikala a vymykala sa z normy. Ku ktorej máte najbližšie a s ktorou by ste svoj život nemenili ani za nič?

Hystéria, Film+, 1.15
Škovránkovia už asi spia, ale noční vtáci si možno prídu na svoje. Hlavnou „postavou“ komédie Hystéria je totiž vibrátor. Príbeh mladého lekára Mortimera Granvilleho (Hugh Dancy) sa odohráva vo viktoriánskom Anglicku. Pokrokovému Mortimerovi prekáža, že väčšina nemocníc ignoruje najnovšie lekárske teórie a výskumy a ďalej lieči pacientov pomocou pijavíc a púšťaním žilou. Keď ho opäť vyhodia, skončí u doktora Roberta Dalrympleyho (Jonathan Pryce), ktorý sa špecializuje na liečbu žien trpiacich hystériou. Ten nové metódy liečby a experimentovanie víta s nadšením. Dômyselným nástrojom – vibrátorom – ženám rýchlo a efektívne pomáha dosiahnuť vytúženú úľavu a pokoj. Onedlho je však jeho čakáreň plná hysterických žien… Vstup do nočného kina voľný aj pre zarytých puritánov.

Sobota 23. 1.

Spôsobilosť vládnuť: Ako kráľovské choroby zmenili dejiny (2), Viasat History, 18.55
Moja obľúbená historička s nezameniteľnou rečou tela Lucy Worsleyová tentoraz odhaľuje dosahy duševného a fyzického zdravia anglických kráľov a kráľovien (problémy s chôdzou Karola¤I. či maniodepresívna psychóza kráľa Juraja¤III.) na históriu Anglicka. Hľadá všetky dôkazy vrátane súkromnej korešpondencie a lekárskych záznamov Tudorovcov a Stuartovcov. Nevynecháva dokonca ich garderóbu, aby porozumela problémom, ktorým čelili.

Hoří, má panenko, Dvojka, 20.10
Autorom námetu a scenára je osvedčená trojka Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Modelový prieskum českého malomeštiactva cez krčmové priateľstvá, prázdne hlavy, dlhé prsty a plytké svedomie sa odohráva v prostredí hasičského bálu. V prvom Formanovom farebnom filme si zahrali opäť neherci. Proti neľútostnému karikovaniu oficiálne protestovali českí hasiči. A taliansky koproducent snímky Carlo Ponti sa dielka zriekol a žiadal späť vložený kapitál. Urobil chybu. Film bol nominovaný na Oscara v kategórii cudzojazyčný film.

Nedeľa 24. 1.

Trabantom Južnou Amerikou #(2), ČT 2, 9.55
Prvá česká cestovateľská reality show. Po africkej ceste v roku 2009 vyráža cestovateľ Dan Přibáň na nové dobrodružstvá po Južnej Amerike. Výpravu tvoria dva trabanty, poľský fiat a staručká Jawa 250. Medzinárodnú posádku tvoria štyria Česi, dvaja Poliaci a jeden Slovák. Tím snov prešiel za štyri mesiace 20-tisíc kilometrov cez to najkrajšie a najnáročnejšie, čo môže Južná Amerika ponúknuť.

Colette, ČT 1, 21.45 Ľúbostný príbeh zajatcov Viliho (Jiří Mádl) a krásnej belgickej židovky Colette (Clémence Thioly) rozpráva o osude tajnej lásky v prostredí hrôzy a smrti, o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, medzi pravdou a klamstvom. V osvienčimskom koncentračnom tábore sa odhaľuje neľútostný svet každodenného boja o prežitie. Aj medzi väzňami vládne prísna hierarchia, obchoduje sa so všetkým, čo môže zachrániť život alebo aspoň oddialiť smrť.
debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #televízne tipy