Novinka v kinách: Muzikálová cesta ku šťastiu

Keď v šesťdesiatych rokoch minulého storočia vznikol vo vtedajšom Československu film Starci na chmelu, odštartoval u nás éru muzikálov.

24.01.2016 09:00
Roman Vojtek a Vica Kerekes Foto:
Roman Vojtek a Vica Kerekes sa vo filme predvedú v úlohách pedagógov.
debata

Príbeh lásky, ktorá vznikla na chmeľovej brigáde, patrí medzi obľúbené filmy aj vďaka pesničkám, ktoré spievajú Karel Gott, Josef Zíma, Jana Petrů, Karel Štědrý a Jana Malknechtová. Na Starcov sa pokúša nadviazať hudobný film zo študentského prostredia s názvom Muzikál aneb Cesty ke štěstí v réžii Slobodanky Radun. Je o dnešných mladých ľuďoch a ich životoch – o túžbe po úspechu, priateľstve, rivalite a odvahe. Aj o láske. V roku 1964 spolu študenti chodili z čistej lásky, aké dôvody majú na to teraz?

V snímke je časť piesní z pôvodného muzikálu, ktorých autorom je skladateľ Jiří Malásek, a tak si môžete vychutnať napríklad legendárnu Bossa Novu. O nové aranžmány a zvyšok skladieb sa postaral skladateľov syn Petr Malásek pre ktorého nie je srdcovejšia záležitosť, ako filmový muzikál Starci na chmelu.

Scenár autorov Jiřího Mádla a Václava S. Sadílka rozpráva príbeh jednej triedy pražského konzervatória, ktorá sa vydá na letné sústredenie. Od svojich pedagógov dostanú úlohu – naštudovať Starcov na chmelu. Zo začiatku sú otrávení predlohou zaváňajúcou starinou, ale už po prvých skúškach sa im muzikál zapáči. Počas skúšania ich pohltí kúzlo Starcov, ale nechcú sa uspokojiť so starou choreografiou. Do svojho naštudovania pridajú prvky klasického tanca, street dance, hip-hop či pohybové divadlo.

Na triedu študentov vo filme dohliadajú učitelia, ktorých si zahrali Roman Vojtek a slovenská herečka Vica Kerekes, ktorej česko-slovenčina s maďarským prízvukom pôsobí niekedy koketne, inokedy rozpačito. Medzi študentmi sa objaví syn Bolka Polívku Vladimír, český Justin Bieber Adam MIšík a Anna Fialová, ktorá, zdá sa, má pred sebou peknú hereckú budúcnosť. Dejom sa mihnú tiež starnúci Jiří Korn a Josef Laufer, ktorý si v pôvodných Starcoch zahral gitaristu v čiernom. V novom Muzikáli sa však mihnú bez toho, že by povedali či urobili niečo zaujímavé alebo vtipné.

Letná komédia o tanečnej škole v prírode je ľahká ako vánok. Nezaťaží duchaplným príbehom ani dejovými zvratmi. Ako napísal Péťa na csfd: Na konci sa asi minul rozpočet, pretože záverečnú scénu si musíte domyslieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Vica Kerekes #Muzikál aneb Cesty ke štěstí