Televízne tipy Pravdy: Oscarová Čierna labuť aj Pianistka okorenená erotikou

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 28.1 do 4.2. Vybrala ich pre vás Jana Kollárová, redaktorka Pravda magazínu.

28.01.2016 07:00
Natalie Portmanová stvárňuje baletku Ninu vo... Foto:
Natalie Portmanová stvárňuje baletku Ninu vo filme Čierna labuť.
debata (1)

Piatok 29. 1.

Ďalší skrytí zabijaci viktoriánskej éry, Viasat History, 21.05

Podobne ako my aj ľudia vo viktoriánskom období boli zameraní na nové technológie a posadnutí materializmom. V dokumentárnom seriáli doktorka Suzannah Lipscombová skúma, vďaka čomu sa stali pokusnými králikmi. Vo viktoriánskom dome pátra po všetkých jeho zabijakoch, nevynecháva ani pokusy na vlastnej koži. Experimentuje s arzénom v tapetách, rastom baktérií v dojčenských fľašiach a vyskúša zoštíhľujúce korzety. Všetko preto, aby ukázala, ako nedostatočné vedomosti komplikovali a predčasne končili životy ľudí vo viktoriánskej Británii.

Pianistka, ČT 2, 23.50

Zrelá tridsiatnička a brilantná profesorka klavíra Erika Kohut (Isabelle Huppertová) vedie trojaký život. Zatiaľ čo počas dňa je váženou osobnosťou pedagogického zboru Viedenského konzervatória, večer ukája svoju zvrhlú sexualitu v obchodoch s najtvrdším pornom a sledovaním mileneckých párov. Treťou podobou jej existencie je spolužitie s tyranskou matkou (Annie Girardotová), plné hádok a vášnivého zmierovania. Erika dokáže udržať svoj bizarný životný štýl pod kontrolou do chvíle, než sa zoznámi s talentovaným a príťažlivým študentom Walterom (Benoît Magimel). Jej temné vášne však premenia rodiacu sa lásku v trýznivé peklo. Z MFF Cannes si film odniesol Veľkú cenu poroty a cenu pre najlepšieho herca a herečku.

Kompletný piatkový televízny program

Sobota 30. 1.

Světáci, Dvojka, 20.10

Skopec, Prouza a Petrtýl sú traja murári pracujúci v Prahe na obnove fasád domov. Láka ich pražský nočný život, ale ich prvá návšteva luxusného podniku Diplomat Grill sa nevydarí a musia utiecť. Nevzdávajú sa však. Dajú si ušiť kvalitné obleky a po lekciách spoločenskej výchovy u bývalého učiteľa tanca vyrážajú opäť do ulíc. Malá česká parafráza Pygmalionu a skvelé herecké výkony pod režisérskou taktovkou Zdeňka Podskalského

Čierna labuť, ORF 1, 23.45

Psychologická dráma Čierna labuť sa odohráva v prostredí newyorskej baletnej scény. Režisér Darren Aronofsky divákov pozýva na fascinujúcu a mrazivú cestu do duše mladej baleríny, ktorá sa kvôli svojej vytúženej roli v Labuťom jazere stane až desivo dokonalou. Nina (Natalie Portmanová), žije s matkou Ericou, bývalou balerínou (Barbara Hersheyová), ktorá prostredníctvom dcéry napĺňa svoje ambície. Nine však do cesty za vytúženou rolou vstúpi zmyselná Lily (Mila Kunisová)…

Kompletný sobotný televízny program

Nedeľa 31. 1.

Cold Creek Manor, Nova Cinema, 21.45

Cooper a Leah sa s deťmi sťahujú z džungle veľkomesta do krásneho domu na vidieku. Pri vypratávaní domu nájdu množstvo fotografií a videonahrávok rodiny, ktorá tu žila pred nimi. Postupne zisťujú, že ich nový dom ukrýva hrozné tajomstvo nedávnej minulosti. Ťažkosti sa začínajú, keď sa pôvodný majiteľ vráti z väzenia a domáha sa svojho predchádzajúceho domova. Napínavý príbeh je predvídateľný, ale nie nudný.

Quills – Perom markíza de Sade, Prima family, 22.10

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a slobodomyseľný grafoman markíz de Sade (Geoffrey Rush) čelí obvineniam zo sadizmu, únosov a poburujúcich sexuálnych praktík. Počas Francúzskej revolúcie len o vlások unikne gilotíne a skončí v charentonskom blázinci. Osvietený abbé Coulmier ponechá svojmu zverencovi možnosť písať a tak ventilovať svoju deviáciu. Keď sa mu podarí nemravné texty vyniesť z blázinca a publikovať, markízovi de Sade odoberú brko aj atrament. Vzdelaného erotomana to nezlomí a v písaní pokračuje kuracou kostičkou a červeným vínom. Nakoniec v posadnutosti slovom použije na písanie aj vlastné výkaly.

Kompletný nedeľný televízny program

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #televízny program #Pianista #Čierna labuť