Pražský Febiofest ocení Emíliu Vášáryovú a Marca Bellocchia

Slovenská herečka a taliansky režisér si odnesú ocenenie Kristián za prínos filmu.

02.02.2016 14:30
Emília Vášáryová Foto: ,
Herečka Emília Vášáryová.
debata

Na 23. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Praha – Febiofest ocenia slovenskú herečku Emíliu Vášáryovú a talianskeho režiséra Marca Bellocchia. Sedemdesiattriročná rodáčka z Hornej Štubňe a o tri roky starší filmár si počas otváracieho večera, ktorý sa bude konať 17. marca v pražskom Obecnom dome, prevezmú ocenenie Kristián za prínos filmu. Toto ocenenie dostane aj anglický scenárista a dramatik Peter Morgan, ktorého účasť na podujatí organizátori potvrdili už skôr.

Snímka Eva Nová (2015), v ktorej si Vášáryová zahrala titulnú úlohu, sa na podujatí predstaví v súťaži Nova Evropa. Titul pritom na festivale uvedú v českej predpremiére. Okrem toho v tejto súťažnej sekcii ponúknu aj film Já, Olga Hepnarová o skutočnom príbehu mladej ženy, ktorá v roku 1973 úmyselne vrazila s nákladným autom do skupiny ľudí, pričom osem zabila. Svoj čin odôvodnila ako pomstu voči spoločnosti.

Z kandidátov na Oscara tvoria program aktuálneho ročníka pražského Febiofestu snímky Anomalisa (2015), Carol (2015), Sledovačka (2015) a Mustang (2015). V rámci sekcie Culinary Cinema podujatie privíta španielskeho producenta Antonia Saura. Pražský Febiofest potrvá do 25. marca a okrem filmového programu ponúkne aj sprievodný Febiofest Music Fest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Emília Vášáryová #Febiofest #Marco Bellocchi