Čierna ovca X-Menov nepobaví každého

Nechutne "ukecaným" antihrdinom sa rozhodli tvorcovia filmu Deadpool stúpiť na pľuzgier vznešeným X-Menom. Svojho znetvoreného povaľača navliekli do červeného "homemade" kostýmu a poslali ho pomstiť sa.

14.02.2016 09:02
deadpool Foto:
Hrdina najnovšej "xmenovky" Deadpool sa v role superhrdinu viac-menej ocitne.
debata

Wadeov život beží ako „krutý film prerušovaný krátkymi reklamami na šťastie“. Jeho idylická romanca s krásnou Vanessou sa rozplynie v slove rakovina. Dostane však šancu prežiť a smrť vymení za superschopnosti. Aby v smrteľníkovi krv zmutovala, musí prejsť nesmiernym utrpením, čo mu s radosťou dopraje úhlavný nepriateľ Ajax. Wade vďaka nemu napokon získa „takmer“ nesmrteľnosť, no stratí sexepíl…

Čierna ovca X-Menov

Režisér Tim Miller a predstaviteľ Deadpoola Ryan Reynolds siahli po koncepte, ktorému sa na trhu so superhrdinskými filmami momentálne darí. Ak tvorcovia snímok Kick Ass priniesli detských superhrdinov, Miller a Reynolds sa s cynickým nadhľadom zmocnili X-Mena.

Deadpool je kriminálnik a miestami na svoju podkutosť poriadne doplatí, no ako správny mutant predýcha aj dýku v spánku a vlastnoručne odrezanú končatinu podľa vzoru Jamesa Franca vo filme 127 hodín si nanovo „vypestuje“. Jeho tajnou zbraňou a špeciálnou schopnosťou je však neúnavný tok ironických replík. Súperov nimi provokatívne odrovnáva a diváka si omotáva okolo prsta. Jeho „páky“ však nefungujú vždy a všade…

Filmári sa snažia nepretržite hviezdiť na vtipnom vrchole, no byť cool je ťažšie, ako by sa mohlo zdať. Stavili na hlavného hrdinu, no jeho „výnimočnosť“ sa kamsi vyparuje. Keď sa Deadpool vyzlečie zo slov, zostane pred nami tuctový „týpek“, ktorému sa za viac ako sto minút nestane nič, čo by sme nepredvídali. Ak vám navyše nesadne jeho nechutne lacný humor, na zadok vás film pravdepodobne nepoloží.

Stávka na vulgárnosť

Už úvodné titulky, kde sú namiesto mien charakteristiky tvorcov a účinkujúcich hercov, predznamenávajú, o aký typ humoru pôjde. Ak sa nezasmejete na začiatku, pravdepodobne vám to často nevyjde ani počas filmu. Vyvolávanie smiechu tu totiž funguje na princípe „prdnutia“. Divák je často donútený chechtať sa na lacných trápnostiach, ktoré Deadpool chrlí za pochodu a nepretržite.

Trvanie scenáristov na Deadpoolovej „ukecanosti“ je v mnohých prípadoch skôr na škodu. Mohli mu občas dovoliť držať jazyk za zubami, vyhli by sa tak vzduchoprázdnu. Silnejšie sú situačné gagy, napríklad zabudnutá taška s muníciou, ktorá prekazí X-Menom superhrdinský nástup na bojisko, a vydarená je aj mikrolínia s Deadpoolovou slepou spolubývajúcou.

Aj keď film zohrieva starú známu hollywoodsku polievku, miestami sa podarí žánrové klišé parodicky otočiť. V zásade však ide o klasiku žánru s naratívnou schémou, toporným ľúbostným motívom a „hrdinom milión“, pod ktorého maskou sa môže skrývať ktorýkoľvek komický mumák. Ani vďaka charakteristike „cez detaily“ nenadobúda Deadpool plasticitu, chýba mu život a esencia originality.

Od akčného sci-fi čakáme skôr trikové efekty a silné emócie, nie prevratné scenáristické riešenia, no je na škodu, že skvelý koncept stroskotal na absencii nosného nápadu. Dôležité nie je len ako, ale aj čo sa v príbehu udeje. Snímka naberie obrátky v druhej polovici, keď sa dej odpúta od retrospektív. Na fanúšikov marveloviek môže zafungovať „interný“ humor a odkazy na slávnejších X-Menov či hereckú kariéru Ryana Reynoldsa, ktorá stojí a padá na jeho „peknej tvári“.

Tí, čo hľadajú vtipnú alternatívu vážnych „akčákov“, sa určite potešia, taký „šváb“ ako Deadpool medzi superhrdinami ešte nebol a diváci ho budú zaručene milovať.

Hodnotenie Pravdy

3 hviezdičky z 5

Deadpool / USA 2016 / réžia: Tim Miller / scenár: Rhett Reese, Paul Wernick / hrajú: Ryan Reynolds, Ed Skrein, T. J. Miller a ďalší / premiéra: 11. februára

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #X-Men #film #Ryan Reynolds #Deadpool #Ed Skrein #antihrdina #Tim MIller #T. J. Miller