Začalo sa Berlinale, hlavnou témou je hľadanie šťastia

Medzinárodná premiéra filmu Ethana a Joela Coenovcov Ave, Caesar! otvorila vo štvrtok večer 66. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Počas 11 dní sa na ňom predstaví 434 filmov a uskutoční sa takmer 1 000 premietaní.

12.02.2016 11:58
Belinale, George Clooney, Tilda Swinton Foto: ,
Otvárací film festivalu prišli do Berlína uviesť aj Tilda Swintonová a George Clooney.
debata

Vo štvrtok večer mal na festivale svetovú premiéru tiež český film Ja, Olga Hepnarová, ktorý otváral sekciu Panorama a koprodukčne sa na ňom podieľalo aj Slovensko. Film bude súťažiť o cenu za najlepší debut a šéf sekcie Panorama Wieland Speck ho označil za mimoriadne pôsobivý.

Organizátori festivalu predpokladajú, že na Berlinale príde rovnako ako v uplynulých rokoch až pol milióna divákov. Tisíce ľudí sa tiesnili pred hlavnou festivalovou sálou už vo štvrtok, aby uvideli hviezdy prichádzajúce po červenom koberci na slávnostné otvorenie. Medzi očakávanými návštevníkov boli bratia Coenovci, hviezdy ich filmu George Clooney či Tilda Swintonová, ale aj predsedníčka tohtoročnej poroty, americká herečka Meryl Streepová. Otvárací film festivalu patrí medzi očakávané snímky, do hlavnej súťaže však nezasiahne. Usporiadatelia Berlinale do nej vybrali celkom 18 filmov, ktoré sa uchádzajú o Zlatého a Strieborné medvede. Mimoriadne silné zastúpenie má v hlavnej súťaži Francúzsko, ktoré sa produkčne podieľalo na siedmich snímkach. Tohtoročných držiteľov festivalových cien oznámi sedemčlenná porota 20. februára.

Podľa riaditeľa festivalu Dietera Kosslicka bude tento rok hlavnou témou Berlinale hľadanie šťastia. To podľa neho úzko súvisí aj s aktuálnou utečeneckou vlnou vo svete, ku ktorej sa tiež viacero tvorcov svojimi dielami vyjadruje, čisto „utečenecké“ Berlinale však podľa neho nemožno očakávať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #bratia Coenovci #George Clooney #Berlín #Berlinale #Ja #Olga Hepnarová #Ave Caesar! #Tilda Swintonová