Vinyl ponúkne nevyspytateľnú jazdu hudobným "podsvetím"

Ikonický New York a sedemdesiate roky definuje dravá mladosť, nespútaná rebélia a strmhlavé výlety do iných dimenzií bez spiatočného lístka, plné hudby, sexu a drog. Nový seriál z produkcie HBO Vinyl zosobňuje rokenrolový mýtus, presne taký, aký si ho chceme predstavovať.

14.02.2016 16:04
HBO, Vinyl, Foto:
Nový seriál spoločnosti HBO Vinyl sa odohráva v New Yorku 70. rokov a otvára dvere do zákulisia hudobného biznisu.
debata

To, čo sa udialo v hudobnom biznise v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, by sa podľa tvorcov do jedného filmu nezmestilo, preto sa supertrojica v zložení režisér Martin Scorsese, rocker Mick Jagger a scenárista Terence Winter spojila so spoločnosťou HBO a vznikol o tom desaťdielny seriál. Podľa Winterovho scenára natočil Scorsese dvojhodinový pilotný diel, ktorý má svetovú aj slovenskú premiéru 15. februára, v noci z nedele na pondelok. Na internete bude sprístupnený zadarmo.

Časovaná bomba tiká

American Music Century je v definitívnej kríze a z legendárnej nahrávacej spoločnosti sa pomaly, ale iste stáva „americký hudobný cintorín“. Jej zakladateľ a šéf Richie Finestra (Bobby Cannavale), „ledabolo“ abstinujúci alkoholik a feťák, sa zubami-nechtami snaží zachrániť pred kariérnym aj osobným vykrvácaním. Aby ťažko vybudovanú firmu zachránil, musí uzavrieť zmluvu s veľkým hudobným menom. Keď sa rozplynie nádej na Led Zeppelin, biznismen sa stratí v slepej uličke a zašpiní sa lepkavou krvou.

Finestra v prvej epizóde prechádza malým peklom, na ktorého konci ho čaká žiarivá „bomba“- začiatok všetkého… Vitajte v zákulisí hudobného priemyslu, priamo v srdci dravo zbesneného New Yorku. Odsuňte konferenčné stolíky a dajte hlasitosť na plné obrátky, toto je rokenrol a odtrhnúť sa z reťaze je povinné.

Posilou pre filmárov bol hudobný veterán Mick Jagger, ikonický líder rockovej kapely The Rolling Stones, ktorý v hudobnom biznise pláva už nejaký ten piatok. Zasvätil ich do svojich miestami možno matnejších spomienok a ponúkol im vlastnoručne obchytkanú štúdiu prostredia. Scorsese spolupracoval s Winterom aj na krimikomédii Vlk z Wall Street, inšpirovanej životom burzového makléra Jordana Belforta. Povestnú, hnusne skazenú poetiku filmu preniesli aj do spoločného seriálu. Na veľké zvieratá biznismenov prášia kokaín, vylievajú drahú whisky a pred sebadeštrukciou ich zachraňujú vôňou bankoviek.

Vlk z American Century Records

Tvorcovia vedia, po čom divák prahne, dokonale manipulujú s napätím, Finestra je síce v zlej situácii, nie však beznádejnej. Strčia ho do blata a vyhrabáva sa z neho podobne krkolomne ako finančný podvodník Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio).

Scorsese nedá divákom vydýchnuť, scenáristicky skvele vypointovaným scénam, často hraničiacim s absurditou, dáva vitálnu dynamiku a majstrovský rytmus. Vinyl je temne zadymený noirovou estetikou, obraz je oldschoolovo „zrnitý“ a filmári majú absolútnu kontrolu nad každým detailom. Navyše Winter má patent na cool scenáristické rífy, ktoré v Scorseseho réžii padajú na tú najúrodnejšiu zem. Aj vďaka skvelému hereckému obsadeniu na čele s Bobbym Cannavalem získal seriál neodolateľný sexepíl.

Seriál je nepretržitou jazdou, skvelé dialógy sa striedajú s hudobnými „nárezmi“, ktoré zasahujú diváka miestami s takou intenzitou, že bude mať chuť vystreliť z gauča. V sedemdesiatych rokoch sa zem síce stále otriasala v rytme rocku, ktorý sa o slávu delil so silnými černošskými hlasmi, no prebúdzať sa začal surový punk, sladké disko aj nekompromisný hip-hop a bude zaujímavé sledovať, ako sa ich Finestra, povestný „stopár“ so skvelým nosom na talenty, zhostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Televízny seriál #HBO #Vinyl