Filmový seminár 4 živly spája príjemné s užitočným

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry.V aktuálnej časti si prečítate o filmovom seminári 4 živly.

17.02.2016 14:00
4 zivly Foto:
Seminár 4 živly už osemnásty rok láka do Banskej Štiavnice filmových fajnšmekrov.
debata

Podujatie 4 živly, ktorého zimná „rebelantská“ verzia sa uskutoční v Banskej Štiavnici od 26. do 28. februára, založili pred osemnástimi rokmi študentky FTF VŠMU. Študenti filmových odborov vtedy organizovali počas semestra tematické semináre v Banskej Štiavnici a rozhodli sa ich rozšíriť za hranice školy formou verejného letného podujatia. „Seminár sa rozrástol a v súčasnosti je jedným z najnavštevo­vanejších podujatí Štiavnického kultúrneho leta,“ vysvetľuje PR manažér a spoluorganizátor 4 živlov Peter Gašparík.

Rôznorodé filmy vždy prepája téma. „V lete prichádzame s novou témou a v zime vyberáme jednu jej podtému, ktorá si podľa nás zaslúži väčší priestor.“ Gašparík zároveň dodáva, že prvý ročník podujatia bol venovaný téme štyroch živlov, odtiaľ teda pochádza jeho názov. Podujatie dávno neoslovuje len študentov, je pre všetkých, ktorí sa o film zaujímajú hlbšie a chcú vedieť ako to, čo v kine videli, vznikalo.

Do zákulisia filmu sa dostanú vďaka prednáškam, lektorským úvodom a diskusiám. „Tvorba hostí, ktorí masterclassy vedú, sa buď priamo zaoberá danou témou alebo jej zodpovedá ich tvorivý prístup,“ prezrádza Gašparík. Počas letných 4 živlov sú príjemným spestrením workshopy zamerané aj na iné druhy umenia súvisiace s filmom.

Pátranie po filmoch

Programová rada má dvoch stálych dramaturgov, filmových teoretikov Martina Ciela a Martina Kaňucha, s ktorými organizátori všetko konzultujú. „Máme aj externých poradcov, Maroša Broja z festivalu animovaných filmov Fest Anča, Martina Čiháka zameraného na experimentálne filmy a s dokumentárnymi filmami nám pomáhal Jan Gogola,“ vymenúva Gašparík.

Keď je filmový „wishlist“ hotový, výkonný riaditeľ a programový koordinátor 4 živlov Ondrej Starinský začne pátrať po tom, ktorá spoločnosť disponuje autorskými právami, koľko stojí jedno festivalové premietanie a kde sa filmová kópia vo formáte DCP alebo 35 mm filmu nachádza. „Nestačí si vybrať film, ktorý sa nám hodí k téme, rozhodujúce je, či ho nájdeme a dostaneme sa k nemu.“

Na seminár každoročne prichádzajú svoje filmy predstaviť zahraniční hostia. „Sme malé podujatie, nemáme rozpočet na to, aby sme sem ťahali veľkých hostí z veľkej diaľky, preto sa snažíme obzerať okolo seba. Musíme vedieť režiséra dopraviť do Štiavnice a zároveň musí byť pre ľudí zaujímavý,“ vysvetľuje Ondrej Starinský.

V lete tak maďarský režisér György Pálfi predstavil svoj footage experiment Dámy a páni finálna verzia, po minulé roky boli hosťami napríklad maďarský filmár Szabolcs Hajdu (Mirage, Bibliothéque Pascal) či Rumun Robert Lakatos (Bahrtalo!). „Mali sme hostí z Holandska, Francúzska a verím, že aj ten Jim Jarmusch raz príde,“ vtipkuje Starinský.

Dramaturgická rada sa pri výbere filmov nesústredí len na to, ako komunikujú s hlavnou témou, musia byť istým spôsobom aktuálne. Najviac divákov priťahujú slovenské predpremiéry. „Stalo sa nám, že na premietania filmov Koza, Až do mesta Aš či Zvonky šťastia sa oneskorení diváci nedostali, kinosála bola preplnená,“ spomína Gašparík.

Lukratívne sú aj premiéry filmov, ktoré sa na Slovensku ešte nepremietali. Na tohtoročné rebelantské zimné 4 živly príde mladý režisér a predstaviteľ nemeckého subžánru mumblecore Philipp Eichholtz a v Štiavnici uvedie svoj film Lucia tancuje potichu.

„Hľadali sme inovatívny kinematografický prúd, ktorý pristupuje k tvorbe mimo zabehnutých koľají.“ Riaditeľka festivalu Daniela Chlapíková žije v Berlíne a zoznámila sa tu so spomínaným subžánrom. „Priznám sa, že väčšina z programovej rady o mumblecore predtým nepočula,“ hovorí Gašparík.

Ťažiť z atmosféry a možností mesta

„Mesto disponuje iba jedným kinom, preto sa snažíme umiestniť premietania na netradičné miesta,“ vysvetľuje Ondrej Starinský. Návštevníci minulých ročníkov tak mohli zažiť napríklad podzemné premietanie surrealistických animovaných snímok filmového iluzionistu Jana Švankmajera v banskej šachte, premietanie v čarovnej botanickej záhrade štiavnickej lesníckej strednej školy, ale aj na futbalovom štadióne. Tu si návštevníci sledovanie filmov spestrili piknikom.

„Každoročne premietame na Starom zámku aj v amfiteátri, odkiaľ je výhľad na celé mesto a tieto projekcie obľubujú aj miestni.“ Netradičným zážitkom bolo podľa Gašparíka „výjazdové“ premietanie na banskoštiavnickom rómskom sídlisku Šobov. „Po premietaní tu bol tradičný bašável a návštevníci sa s miestnymi výborne zabávali.“

Pretože mesto Banská Štiavnica má v zimnej sezóne obmedzené kapacity, zimný ročník sa nesie v komornejšom duchu. Organizátori sú však vynaliezaví. „Minulý rok sme zimu začali spestrovať premietaniami v amfiteátri a ľuďom sa to páčilo. Tento rok tu premietneme dva krátkometrážne filmy z archívu SFU, aby nám publikum nezamrzlo pri celovečernom filme.“

Tradíciou zimných 4 živlov sú premietania v štiavnickej domácnosti. Privátny obývačkový filmový žúr organizujú formou otvorenej výzvy pre miestnych. „Premietame u toho, kto sa prihlási ako prvý,“ vysvetľuje Starinský. „Do obývačky im prinesieme plátno, projektor, film a tvorcu a domáci si zabezpečia divákov – pozvú známych a pripravia im občerstvenie. Ide o súkromnú, rodinnú projekciu. Po filme býva komorná diskusia s filmárom a je omnoho bezprostrednejšia ako v kine.“

Celoročný cyklus

„4 živly pripravujeme v priebehu celého roka. Už v posledný deň letných živlov nahodíme tému na ďalší rok. Na jeseň máme druhé stretnutie, kde už riešime konkrétne návrhy filmov k téme, oddelíme podtému na zimné 4 živly a Ondro Starinský začne pátrať, aké sú reálne možnosti na získanie filmov. Po novom roku začneme propagovať seminár, riešime produkciu a priestory,“ objasňuje Gašparík.

„Hneď ako sa skončí zimný seminár, začneme s prípravou letného, so zháňaním filmov, nových partnerov, oslovujeme DJ-ov na večerné párty, prispievateľov do zborníka, ktorý 4 živly vydávajú k letným ročníkom. No predovšetkým sa budeme sústrediť na program, aby vyhral pomyselný súboj s ostatnými letnými atrakciami Banskej Štiavnice a aby sa ľudia po kúpaní v tajchoch do kina radi vracali,“ uzatvára Peter Gašparík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #4 Živly #Ako sa robí