Na Berlinale zabodoval humanizmus

Filmový svet má za sebou šesťdesiaty šiesty ročník Berlinale. Najlepším filmom festivalu je podľa poroty na čele s herečkou Meryl Streepovou dokument Gianfranca Rosiho Fire at Sea (Oheň na mori).

21.02.2016 18:40
Gianfranco Rosi Foto: ,
Taliansky režisér Gianfranco Rosi si odniesol Zlatého medveďa za dokument Fire at Sea (Oheň na mori).
debata (2)

Autentické výpovede

Pre Taliana Gianfranca Rosiho je to už druhý veľký úspech. Pred tromi rokmi dostal benátskeho Zlatého leva za dokument akcentujúci poéziu všednosti Sacro GRA. Vo filme Fire at Sea sleduje osud ostrova Lampedusa, ktorý pred tromi rokmi poznačila utečenecká tragédia. Na jeho brehoch sa vtedy potopila loď s Líbyjčanmi utekajúcimi do Európy. "V tomto momente som hlboko v myšlienkach so všetkými ľuďmi, ktorí na svojej ceste za nádejou do Lampedusy nikdy nedorazili,” povedal režisér pri preberaní ceny a venoval ju obyvateľom ostrova. Rosiho film narúša skreslenú západnú predstavu o utečeneckej kríze a prostredníctvom kontrastov konfrontuje diváka s realitou.

Strieborný medveď za najlepšiu réžiu sa dostal do rúk Mie Hansen-Løve (Eden), jednej z najzaujímavejších mladých francúzskych filmárok. Do snímky Things to Come o žene vystavenej malým-veľkým zmenám obsadila herečku Isabelle Huppertovú (Pianistka). "Čas nám preteká pomedzi prsty, to je univerzálna pravda,” prezradila režisérka na margo témy svojho "osobného” filmu.

Cena divákov pre "český Babel”

Česká dráma Nikdy nie sme sami je najlepším filmom progresívnej sekcie Fórum a jej režisér Petr Václav si prevzal aj divácku cenu od čitateľov denníka Tagesspiegel. Okrem Karla Rodena zaujala talentovaná herečka Klaudia Dudová, ktorá debutovala vo Václavovej oceňovanej sociálnej dráme Cesta ven. Film Nikdy nie sme spolu, kde sa prelínajú tiché zúfalstvá obyvateľov zabudnutej českej obce, prirovnáva recenzent magazínu Indiewire k filmovej mozaike Babel režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritua. Václav ponúka vzorkovaním naliehavých sociálnych problémov a od svojich hrdinov si udržiava cynický odstup.

Akcentovaný film režisérov Petra Kazda a Tomasa Weinreba Ja, Olga Hepnarová, na ktorého koprodukcii sa podieľalo aj Slovensko, otváral druhú najväčšiu sekciu Panoráma, aj keď cenu pre najlepší debut udelili tunisko-belgickej snímke Hedi, ohlasy boli pozitívne. Kritikov zaujala formálna čistota evokujúca oscarovú poľskú snímku Ida.

Víťazi 66. ročníka MFF Berlinale

Zlatý medveď pre najlepší film: Fire at Sea, réžia Gianfranco Rosi

Veľká cena poroty: Smrť v Sarajeve, réžia Danis Tanovic

Strieborný medveď za najlepšiu réžiu: Mia Hansen-Løve za film Things to Come

Strieborný medveď za najlepší scenár: Unites States of Love, réžia Tomasz Wasilewski

Najlepšia herečka: Trine Dyrholmová vo filme Komunita

Najlepší herec: Majd Mastoura vo filme Hedi

Najlepší debut: Balada de um batraquio, réžia Leonor Teles

Cena čitateľov Tagesspiegel: Nikdy nie sme sami, réžia Petr Václav

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Berlinale #Zlatý medveď #Fire at Sea #Gianfranco Rosi