Recenzia: Stratiť srdce v Guanajuate

Rukopis britského filmára Petra Greenawaya prezradí bizarná expresivita a hlučne provokatívny autorský názor. Filmár s vášnivým záujmom o históriu a umenie často siaha po "skutočných hrdinoch z minulosti". Aj v najnovšom filme Ejzenštejn v Guanajuate prelína fakty s "konšpiráciami" a priekopníka nemého filmu Sergeja Ejzenštejna vyzlieka až na kosť.

24.02.2016 09:01
ejzenstein Foto:
Peter Greenaway nakrútil film o sovietskom filmárovi Sergejovi Ejzenštejnovi.
debata

Režisér Sergej Ejzenštejn (Elmer Bäck) prichádza v roku 1931 do magického mexického mestečka Guanajuato. Panic v Kristových rokoch tu počas desiatich dní zabudne na filmárske povinnosti a nechá sa opantať sprievodcom Palominom Cañedom (Luis Alberti). Jedovaté jazyky však zanesú chýry o ich vzťahu až do Ruska, kde sa homosexualita trestá.

Ejzenštejn v pote tváre

„Mnoho umenia je o umení, nie o živote,“ odôvodnil Greenaway rozhodnutie natočiť film o sovietskom avantgardistovi a otcovi filmovej montáže, ktorého sám považuje za neprekonaného filmára, a rozhodol sa mu venovať ďalšie dve pripravované snímky.

Ejzenštejn má v tridsiatich troch rokoch medzinárodné uznanie a patrí medzi prominentné umelecké osobnosti. Greenaway ho neheroizuje, ponúka pohľad na zraniteľného umelca zapierajúceho svoju animálnu túžbu po láske a slobode. Hrdina je očarujúco plachý, naturálne prežíva s divákom všetko, čo k lesku a biede lásky patrí.

Greenawayove filmy sú výtvarnými dielami, prekypujú vizuálnymi symbolmi, metaforami a vtipnými intertextuálnymi odkazmi. Svojich hrdinov – umelcov – skúma a odhaľuje formou fiktívneho životopisu a do diela sa premieta ako komplikovaný intelektuál zručne sa orientujúci v dejinách i umení.

Ejzenštejn opitý južným slnkom stráca ostych aj smútok a Greenaway mu dopraje strmhlavú jazdu bez záruk. Divákovi zas ponúka svojský pôžitok zo špinavej krásy. Neupísal sa faktom, práve naopak, na ich základe fantazíruje a prináša nové informácie. Jeho „zveličenie“ nechce byť akceptované, ale obdivované.

Ejzenšteinov desaťdňový pobyt v raji je podaný obsesívne hravo. Špekulatívne naťahuje naše vnímanie, modeluje priestor, narúša klasické tvary, fantazíruje a krúži nad strechami mexického mesta. Do skúmavky nalial umelcov záchvev lásky, pridal nádej, ilúziu o slobode, aby nad to všetko napokon zakvačil memento smrti – bieleho kostlivca. Napokon si s ním milenci svoj rozlúčkový tanec predsa zatancujú.

Nekonvenčné rozprávanie

Sedemdesiatnik Greenaway prestupuje limity filmového média sviežo ako mladý nadšenec. Narácia je pohodlná, bez zbytočne hysterickej snahy o konflikt. Poetická štúdia osobnosti otvorí dvere do hrdinovej spálne, odhaľuje Ejzenštejnove komplexy, naivitu i múdrosť, obúva ho do ruského naturelu a na pozadí jeho intímnej mizérie rozprestiera malú mapku histórie.

Vzťah milencov sa vyvíja prostredníctvom nepretržitých dialógov, ktoré prerastajú do konverzačných súbojov. Filmár je „civilný filozof“, nie je povrchný, ale diváka zbytočne nezaťažuje. Sen a skutočnosť splývajú, kamera Reiniera van¤Brummele rotuje v dlhých jazdách okolo postáv a strih je takmer neviditeľný. Inokedy je v jednom obraze viacero rôznych záberov naraz, čo evokuje komiks. Ejzenštejnovo „volanie o pomoc“ sa nesie filmom ako naliehavo sa opakujúca zvuková metafora.

Mestečko Guanajuato je melodicky farebné a panic Ejzenštejn odhodlane rúca svoje hodnoty, aby sa zamilovane odovzdal túžbe. Greenaway sleduje intelektuála odvážne sa rozlievajúceho v melanchólii, opitého láskou a vierou v nesmrteľnosť, no vystaví ho i rozpakom, poníženiu a bolesti. Hrdina kľačí v neistote, trpí v rozkoši, sníva o dôvere, až napokon ustrnie v hneve nespravodlivo odstrihnutý od šťastia…

Greenawayov Ejzenštejn z Mexika rozhodne neodišiel rovnaký.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

Ejzenštejn v Guanajuate/ Belgicko / Fínsko / Holandsko / Mexiko 2015/ scenár a réžia: Peter Greenaway/ hrajú: Elmer Bäck, Luis Alberti, Lisa Owenová a ďalší/ premiéra: 11. februára

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Ejzenštejn v Guanajuate #Peter Greenaway