Televízne tipy Pravdy: Scorseseho Taxikár aj komediálna klasika s Pierrom Richardom

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. februára do 3. marca. Televízne tipy pre vás Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu.

25.02.2016 10:32
taxikar  robert de niro Foto:
Robert De Niro sa predstavil v hlavnej úlohe vo filme Taxikár.
debata (1)

Štvrtok 25. 2.

Dokonalé mrakodrapy: Nová dominanta Londýna, ČT2, 15.45

Táto časť britského dokumentárneho cyklu sa venuje prevratnej stavbe Leadenhall Building v srdci britskej metropoly. Budova vďaka svojmu tvaru získala prezývku Strúhadlo. Iste to bude zaujímavé.

Bratstvo kominárov, HBO, 20.00

A tento príbeh znie napínavo. Odohráva sa vo švajčiarskom kantóne Ticino v 19. storočí. Štrnásťročného Giorgia z odľahlej horskej dediny predajú, aby získali peniaze na doktora. Ten má pomôcť Giorgiovej matke po vážnej autonehode. Chlapec sa spolu s ďalšími nešťastníkmi dostane do rúk agentom milánskych kominárov. Tí mladíkov nútia vymetať úzke komíny plné sadzí a pre chlapcov sa začína vzrušujúce dobrodružstvo vo veľkom meste, v tajnej krypte pod kostolom. Ako iste tušíte, nebudú to mať ľahké…

Trattoria, FilmBox, 21.00

Aj námet tejto americkej komédie znie sľubne: pôjde v nej o osudy Sala Sartiniho, vorkoholického kuchára, ktorý sa musí pokúsiť obnoviť svoju vášeň pre varenie i lásku a napraviť pošramotené vzťahy so svojím synom skôr, ako zasa všetko stratí.

Kompletný štvrtkový televízny program

Piatok 26. 2.

Taxikár, ČT2, 21.50

Slávny film Martina Scorseseho s Robertom De Nirom v hlavnej role. Vraj veľmi temný obrázok New Yorku a jeho života v 70. rokoch z pohľadu taxikára. De Niro sa tu mení z obyčajného vyslúžilca vietnamskej vojny na neúspešného bojovníka so zlom. Ktosi to označil za majstrovskú existenciálnu epopeju. Vraj geniálne vystihnutie civilizačného hnusu, rozpadnutých duší a otrávenie špinou ulíc, ktorá sa nedá zmyť.

Komplerný piatkový televízny program

Sobota 27. 2.

Kopyto, Jednotka, 14.10

Kto má rád Pierra Richarda a Gérarda Depardieuho, nemal by vynechať ani starú komédiu z roku 1981. Detektív hľadá dcéru bohatého priemyselníka, ktorá sa stratila kdesi v Mexiku. A keďže dcéra je smoliarka, snaží sa ju hľadať s pomocou smoliara. Hádajte, kto ho stvárnil.

Kladivo na čarodějnice, Dvojka, 20.10

Jeden z najznámejších filmov Otakara Vávru, ktorý mi doteraz unikal. Na scenári s Vávrom spolupracovala Ester Krumbachová a obaja doň dostali analógiu s politickými procesmi 50. rokov, ktorá začala vychádzať najavo v 60. rokoch. V snímke z roku 1969 hrajú Elo Romančík, Soňa Valentová, Vladimír Šmeral a Josef Kemr.

Smoliar, ČT1, 22.05

Toto znie veselo: Milý smoliar Antoin ide na dovolenku do Talianska, ale auto mu nabúra boháč Saroyan so svojím Rolls-Royceom. Ako zadosťučinenie mu bohatý gangster ponúkne cestu do Bordeaux bielym cadillacom. Konečne našiel vhodného sprostáčika na pašovanie diamantov, zlata a drog ukrytých v luxusnom aute… Film z roku 1965 s Bourvilom a Luisom de Funesom má na filmovom portáli csfd vysoké hodnotenie 80 %.

Kompletný sobotný televízny program

Nedeľa 28. 2.

Dívka v modrém, Jednotka, 15.30

O Líde Baarovej sa teraz veľa hovorí. Tu je príležitosť pozrieť si jeden z jej romantických filmov (režíroval ho zasa Otakar Vávra) z roku 1939, kde nechýba ani Oldřich Nový. Lída ho vraj skvelým výkonom celkom zatienila.

Zabil jsem Einsteina, pánové, ČT1, 16.50

Máte slabosť pre staré české sci-fi komédie? V tejto od Oldřicha Lipského z roku 1969 ide o cestovanie v čase. Film s Jiřím Sovákom, Janou Brejchovou, Lubomírom Lipským, Ivou Janžurovou, Petrom Čepkom a Milošom Kopeckým ktosi opísal aj ako českú variáciu na Návrat do budúcnosti, ale o 20 rokov skôr.

Kompletný nedeľný televízny program

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #televízny program #taxikár #televízne tipy #Kopyto #Bratstvo kominárov