Miláčik Federica Felliniho Giulietta Masina

Taliansku herečku Giuliettu Masina si slovenskí diváci zamilovali ako rozprávkovú Perinbabu. Bola však aj naivnou prostitútkou vo filme Cabiriine noci, či ako cirkusovou tuláčkou v melancholickej dráme Cesta.

27.02.2016 09:04
Federico Fellini Giulietta Masina Foto: ,
Giuliette Masina aj Fellinimu prinisol Oscara film Cabiriine noci (1957).
debata

Masina dokázala divákov dojať svojou prirodzenou pokorou a vzápätí nato ich utešiť optimizmom. Jej detsky naivná tvár s pribúdajúcim vekom dozrela do láskavej múdrosti. Giulietta Masina by sa dvadsiateho druhého februára dožila 95 rokov.

Bola manželkou aj múzou filmového čarodejníka Federica Felliniho. „Osudným“ sa jej stalo účinkovanie v rozhlasovom seriáli o mladomanželoch Cicovi a Palline. Napísal ju totiž Federico Fellini, a keď si seriál vypočul, Giullietin hlas ho natoľko opantal, že sa rozhodol pozvať ju na rande. Stretli sa na jar v roku 1943, Giulietta si objednala minestrone, Fellini cestoviny so šunkou a v októbri sa tajne vzali. Giulietta mala vtedy dvadsaťdva, režisér o rok viac.

Aj keď Giulliettu prezýval rozkošnícky Lo Spippolo (malinká), priznal, že bola omnoho zrelšia ako on, mala univerzitné vzdelanie a sofistikovaný pôvod. „Keď som ho videla prichádzať na našu prvú schôdzku, blížil sa ku mne chudý chlapec z Rimini v čiernom klobúku a v príliš krátkych šortkách,“ spomínala na prvé stretnutie Masina. V roku 1993 filmár svojej múze venoval Oscara, ktorého mu udelili za celoživotné dielo.

Svetovú slávu získala Masina už filmom Cesta... Foto: SITA/AP
Masina, Anthony Quinn Svetovú slávu získala Masina už filmom Cesta (1954). Na fotke s Anthonym Quinnom.

Ako filmová herečka debutovala v roku 1946. Roberto Rosselini jej vtedy zveril miniatúrnu rolu v neorealistickej vojnovej dráme Paisa. Autorom scenára bol Fellini a v roku 1954 jej v príbehu o potulných komediantoch Cesta ušil priamo na telo prvú veľkú rolu. 

Fellini sa vraj pri písaní hrdinky Gelsomini inšpiroval Giuliettou. Stále bola pre neho skrytým dievčaťom, ktoré s údivom sledovalo mystérium života. Otvorene vraj hľadala potešenie, bola nevinná a odhodlaná veriť. Dovtedy sa Masina objavovala vo vedľajších úlohách, až vďaka Ceste sa stala uznávanou umelkyňou s osobitým výrazom. Film priniesol obom celosvetovú slávu.

Fellini sa dal manželkou inšpirovať aj pri filme Cabiriine noci. Stvárnila tu malú prostitútku Cabiriu. Snímka v roku 1958 získala amerického Oscara za najlepší cudzojazyčný film a rok predtým Masina v Cannes cenu pre najlepšiu herečku. Cabiria nebola nevinná, no Masina v sebe stelesňuje niečo detské, vďaka čomu jej „pošpinená“ hrdinka prebúdzala u divákov neopakovateľnú melanchóliu. 

„Všetci môžeme predstierať, že sme cynickí intrigáni, no keď sa vystavíme čistote a nevinnosti, maska opadne a prebudí sa v nás to najlepšie,“ zaznie z úst Cabirie, jednej z najčistejších filmových hrdiniek všetkých čias.

V rokoch 1966 až 1969 mala herečka v rádiu vlastnú šou Otvorené listy Giuliette Masina. V roku 1985 ju Fellini obsadil opäť, tentoraz po boku svojho dvorného herca Marcela Mastroianniho vo filme Ginger a Fred.

„Keď bol Federico v procese tvorby, na nič som sa ho nepýtala, na svoju prácu bol v kreatívnej fáze zvlášť citlivý. Napokon mi svoje nápady, scenáre a náčrty prišiel vždy ukázať, zaujímal ho môj názor,“ prezradila pred rokmi herečka.

„Keď sa vezmete ako čerství dvadsiatnici, nie ste len milenci, muž a žena, občas som bol pre ňu otcom a ona pre mňa matkou,“ povedal Fellini, ktorý umrel v roku 1993. Giulietta ho nasledovala o rok neskôr ako 73-ročná.

3x Giulietta Masina

  • ikona talianskeho filmu začínala ako rozhlasová herečka
    • Federico Fellini jej venoval hlavnú úlohu v „ženskej variácii“ svojej snímky 8 1/2, vo filme Giulietta a duchovia
    • s Fellinim boli manželia 50 rokov, kým ich nerozdelila smrť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Perinbaba #Giulietta Masina #Ferderico Fellini