Oscar 2016: Sošku má konečne DiCaprio, filmom roka je Sledovačka!

Ceny 88. ročníka Oscarov sú rozdané. Členovia Americkej filmovej akadémie rozhodli o tom, že najlepším filmom roka sa stala Sledovačka.

29.02.2016 05:43
AWARDS-OSCARS Foto: ,
Leonardo DiCaprio s Oscarom v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe, sošku mu vyniesol film Revenant: Zmŕtvychvstanie.
debata (50)

Meno najlepšej snímky roka mohlo byť naozaj šokom pre celý svet. Najväčšími favoritmi totiž boli filmy Revenant a Mad Max. Bol to však napokon príbeh o skupine reportérov, ktorí odhaľujú zatajovanie zneužívania detí medzi duchovnými, ktorý získal sošku najcennejšiu. Pravdou ale je, že tento rok na hlavnú cenu večera vrhala tieň iná kategória a známe herecké meno.

Viac než samotný Najlepší film sa totiž pozornosť celého sveta upierala na moment, keď vyhlásia meno najlepšieho herca. V stávke bola už piata nominácia herca Leonarda DiCapria. A ten si napokon vytúženú sošku aj odniesol. „Ďakujem všetkým v tejto sále. Zmŕtvychstanie bolo produktom neúnavnej snahy úžasného štábu, s ktorým som mohol pracovať. Ďakujem Tomovi Hardymu, môjmu bratovi, ktorého neuveriteľný talent nemožno prekonať. Ďakujem Alejandrovi za túto rolu,“ menoval na pódiu DiCaprio. Nezabudol však ani na tému, ktorej sa venuje posledné roky – ochrane životného prostredia.
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Alicia...
Najlepší strih – Mad Max: Šialená jazda...
+27Najlepší herec v hlavnej úlohe: Leonardo...

Priamo z oscarového pódia vyzval kolegov, ale aj ľudí, aby si uvedomili, že planéta nie je bezodná. „Zmena klímy je skutočná a deje sa práve v tomto čase. Dôležité je, aby sme podporovali lídrov vo svete, aby sa ozvali a zabránili tým, ktorí znečisťujú našu krajinu. Musíme bojovať za deti našich detí. Neberme túto planétu ako samozrejmosť, ani dnešný večer nie je pre mňa samozrejmosťou,“ uviedol DiCaprio, ktorý sa konečne dočkal vytúženej sošky. Premenil na víťazstvo až svoju piatu hereckú nomináciu na Oscara. Napodobil tak kroky svojej niekdajšej kolegyne Kate Winsletovej z veľkofilmu Titanic, ktorá mu víťazstvo veľmi priala. Aj jej sa podarilo premeniť na úspech až piatu oscarovú nomináciu.

Ženské meno v hlavnej kategórii tiež neprinieslo žiadne prekvapenie – Brie Larson, hlavná hrdinka filmu Izba, si od akademikov získala najväčšiu priazeň a porazila tak kolegyne ako Cate Blanchettovú či Saoirse Ronanovú, alebo veteránku Charlotte Ramplingovú. „To, čo sa mi páči na filmoch, je koľko ľudí treba na to, aby sa spravil film. A tak ďakujem všetkým,“ nadšene hovorila z pódia Larson.

Brie Larson je najlepšou herečkou v hlavnej... Foto: SITA/AP, MARIO ANZUONI
AWARDS-OSCARS Brie Larson je najlepšou herečkou v hlavnej úlohe, Oscara má za film Izba.

Hoci mená víťazov v hlavných hereckých kategóriách neboli veľkým prekvapením, nedá sa to povedať o víťazoch v kategórii vedľajšej úlohy, ale aj ďalších. Favorizovanej Kate Winsletovej vyfúkla pozlátenú sošku švédska herečka Alicia Vikander. Získala ju za výkon v dráme Dánske dievča, kde stvárnila manželku výtvarného umelca Einara Weinegera, ktorý prechádza fyzickou a vizuálnou premenou, pretože pochopil, že sa zrodil pre to, aby bol ženou.

Pôvabná Švédka neskrývala dojatie a nadšenie a ďakovala najmä svojmu hereckému partnerovi Eddiemu Redmayneovi. Ten bol v hereckej kategórii nominovaný tiež, už druhý rok za sebou. No zatiaľ čo minulý rok cenu získal, tento musel víťazstvo prenechať práve DiCapriovi.

Ešte prekvapivejšie bolo mužské herecké meno vo vedľajšej kategórii. Favoriti Tom Hardy a Sylvester Stallone obišli naprázdno, pretože sošku si domov odnášal Mark Rylance z filmu Most špiónov. „Už ako dieťa som miloval rozprávať a byť súčasťou príbehov. A je pre mňa veľká časť, že som si mohol zahrať vo filme muža, ktorý patrí medzi najväčších rozprávačov nášho storočia,“ zložil Rylance poklonu režisérovi Stevenovi Spielbergovi, ktorý film nakrútil.

Filmu Revenant Zmŕtvychstanie sa darilo v režisérskej kategórii a jeho autor Alejandro Gonzales Iňarritú si tak vďaka tejto snímke pripísal Oscara druhý rok za sebou. Minulý rok sa mu to podarilo s filmom Birdman. Podobne (a o ešte o sošku viac) má však aj kameraman Emmanuel Lubezki. Vďaka nasnímaniu westernu Revenant Zmŕtvychvstanie získal Oscara už tretí rok za sebou. Vlani pozlátenú trofej dostal za spomenutého Birdmana, predvlani za Gravitáciu.

Herečka Naomi Watts a jej životný partner Liev...
Dorith Mous na vyhlásení 88. ročníka Oscarov.
+74Speváčka Andra Day.

Hoci Revenant Zmŕtvychstanie získal až dvanásť oscarových nominácií, na víťazstvo premenil len tri. A tak ho v počte víťazstiev prekonal film režiséra Georga Millera Mad Max: Šialená jazda, ktorý pobral ceny vo väčšine „menších“ kategórií. Najlepšie kostýmy, masky, výprava či strih, ale tiež dizajn a strih zvuku – príbeh v postapokalyp­tickom svete ovládol technické kategórie.

Úspech na 88. ročníku cien Americkej filmovej akadémie žali aj naši južní susedia. Práve do Maďarska totiž mieri Oscar za najlepší cudzojazyčný film – snímka Saulov syn.

Laszlo Nemes získal Oscara za film Saulov syn -... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
88th Academy Awards - Show Laszlo Nemes získal Oscara za film Saulov syn - najlepší cudzojazyčný film.

Večerom sprevádzal afroamerický komik a herec Chris Rock a jeho voľba bola zaujímavou v kontraste s kauzou, ktorú vyvolali Oscary už pred pár týždňami. Medzi 20 nominovanými hercami figurovali už druhý rok po sebe výhradne belosi. A údajná rasová diskriminácia sa stala jedným z hlavných tém tohtoročných Oscarov hneď po januárovom oznámení nominácií. Neďaleko Dolby Theatre kvôli tomu pred slávnostným udeľovaním demonštrovali desiatky ľudí na čele so známym černošským aktivistom a reverendom Alom Sharptonom.

Moderátor Rock však nevyslyšal výzvu niektorých svojich kolegov, aby sa sprevádzania nedeľňajším slávnostným večerom vzdal. „Ak chcete čiernych nominovaných, musíte mať čierne kategórie,“ povedal Rock. Zdôraznil, že hercom čiernej pleti stačí, keď budú mať rovnaké príležitosti.

Slávnostný večer však bojkotoval rad osobností tmavej pleti, ako sú režisér Spike Lee, herec Will Smith či jeho manželka a herečka Jada Pinkett Smith.

Víťazi 88. ročníka cien Americkej filmovej akadémie:

Najlepší film: Sledovačka
Najlepší herec v hlavnej úlohe: Leonardo DiCaprio (Revenant Zmŕtvchystanie)
Najlepšie herečka: Brie Larson (Izba)
Najlepší režisér: Alejandro Gonzales Iňarritú – Revenant Zmŕtvychstanie
Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe – Alicia Vikander (Dánske dievča)
Najlepší herec vo vedľajšej úlohe – Mark Rylance (Most špiónov)
Najlepší cudzojazyčný film – Saulov syn
Najlepší animovaný film – V hlave
Najlepší pôvodný scenár – Sledovačka (Tom McCarthy, Josh Singer)
Najlepší adaptovaný scenár – Stávka na neistotu (Charles Randolph, Adam McKay)
Najlepšie filmová hudba – Ennio Morricone (Osem hrozných)
Najlepšia filmová pieseň – Sam Smith (Writing on the wall)
Najlepšie kostýmy – Mad Max: Šialená jazda (Jenny Beavan)
Najlepšia výprava – Mad Max: Šialená jazda
Najlepšie masky – Mad Max: Šialená jazda
Najlepšia kamera – Emmanuel Lubezki (Revenant Zmŕtvychstanie)
Najlepší strih – Mad Max: Šialená jazda (Margaret Sixel)
Najlepší strih zvuku – Mad Max: Šialená jazda
Najlepší mix zvuku – Mad Max: Šialená jazda
Najlepší krátkometrážny animovaný film – Bear Story
Najlepší krátkometrážny dokument – A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Najlepší dokumentárny film – Amy
Najlepší hraný krátky film: – Stutterer

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #film #Alicia Vikander #Oscar #ročník #Mad Max: Šialená jazda #Brie Larson #Revenant Zmŕtvychvstanie #Mark Rylance