České levy sa ušli aj Slovákom

Najprestížnejšie české filmové ceny sa tento rok udeľovali už po 23. raz. Medzi držiteľmi Českých levov sú opäť aj Slováci.

05.03.2016 21:28 , aktualizované: 22:40
Bolek Polívka a Alena Mihulová vo filme Domácí... Foto:
Alena Mihulová za rolu vo filme Domácí péče získala Českého leva.
debata (2)

23. ročník udeľovania Českých levov v pražskom Rudolfíne sa niesol aj v znamení noviniek. Po prvý raz sa tento rok odovzdávali ceny za televíznu tvorbu. Priamy prenos, ktorý vysielala ČT1, už druhý rok po sebe moderovala Lucie Výborná. Tá už vo svojej úvodnej reči pripomenula, že až 29 snímok z tých, ktoré sa tento rok uchádzajú o Českého leva, koprodukovala Česká televízia. A počas večera bodovali aj Slováci.

Vďaka filmu Sedem zhavranelých bratov si cenu odniesli maskér Juraj Steiner aj scénograf Peter Čanecký, ktorý na snímke pracoval spolu s Ondřejom Maškom. Koprodukčnú česko-slovenskú rozprávku ocenili aj v kategórii kostýmov.

Dva levy putovali snímke Schmitke, ktorú ocenili za zvuk a hudbu. Tú zložil nemecký skladateľ Johannes Repka, syn slovenského básnika Petra Repku.

Slovenka Zuzana Kronerová získala nomináciu v kategórii „najlepší ženský herecký výkon vo vedľajše úlohe“ za film Domácí péče, v ktorom stvárnila postavu liečiteľky. Leva pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe však vďaka filmu Kobry a užovky získala Lucie Žáčková. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe je Kryštof Hádek, ktorý v rovnakom filme stvárnil narkomana.

Aj herečka Soňa Norisová mala dôvod na radosť. Zahrala si jednu z hlavných rolí v snímke Americké dopisy, ktorá získala cenu v televíznej kategórii ako najlepší televízny film/miniséria. Soňa Norisová však v hľadisku chýbala.

Medzi nominovanými v kategórii najlepšia hudba bol aj Vašo Patejdl za film režisérky Alice Nellis Sedem zhavranelých bratov. Sošku počas večera získala snímka Schmitke.

Na obrazovke sa počas priameho prenosu aj spomínalo na osobnosti filmu, ktoré nás uplynulý rok navždy opustili. Jedným z nich bol aj Ladislav Chudík, ktorého si v Českej televízii pripomenuli rolou primára Sovu v seriáli Nemocnica na okraji mesta.

Cenu za mimoriadny prínos českej kinematografii prišli odovzdať sestry Emília a Magda Vášáryové. Tie si zaspomínali aj na časy, kedy išli v bývalom Československu z filmu do filmu. „Nikdy sme si žiadne úlohy nezávideli, častokrát sme ani len nevedeli, kde práve točí tá druhá,“ povedala Emília Vášáryová. Z ich rúk si prevzal ocenenie kameraman a signatár Charty 77, Stanislav Milota. V roku 1968 sa pospísal pod film režiséra Juraja Herza Spalovač mŕtvol, ale aj pod dokument Jan 69 o rozlúčke s Janom Palachom.

Českého leva pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe získala podľa očakávaní Alena Mihulová, ktorá vo filme Domácí péče, českom kandidátovi na Oscara, stvárnila úlohu sestry-opatrovateľky, ktorá bojuje s rakovinou. „Mám medzierku medzi zubami a nevyrástla som ani 160 centimetrov. Keď som mala osemnásť, nezdalo sa mi to práve výhodou. Ale napokon to predsa len asi výhodou je, dopomohlo mi to aj k tejto skvelej úlohe,“ povedala na pódiu.

Zaujímavým momentom večera boli aj víťazstvá v mužských hereckých kategóriách. Sošky za hlavný a vedľajší výkon si rozdelili bratia Matěj a Kryštof Hádkovci za snímku Kobry a užovky. „Bolo zábavné na tomto filme pracovať. Veľké ďakujem môjmu bratovi,“ povedal na pódiu Matěj Hádek.

Najlepším filmom 23. ročníka odovzdávania Českých levov sa stala snímka Kobry a užovky, ktorý koprodukovala aj Česká televízia.

Akadémia po prvý raz udeľovala ceny aj v televíznych kategóriách. Nominované tituly vyberali televízie, víťazov akadémia. Najlepším televíznym filmom alebo minisériou sú Americké dopisy v réžii Jaroslava Brabca z produkcie Českej televízie. Najlepším dramatickým seriálom je Mamon Vladimíra Michálka z dielne HBO.

České levy v jednotlivých kategóriách

  • Najlepší film: Kobry a užovky
  • Najlepšia réžia: Jan Prušinovský za film Kobry a užovky
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Matěj Hádek za film Kobry a užovky
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Alena Mihulová za film Domácí péče
  • Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajše úlohe: Kryštof Hádek za film Kobry a užovky
  • Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajše úlohe: Lucie Žáčková za film Kobry a užovky
  • Najlepší dokumentárny film: Jana Ševčíková za film Opři žebřík o nebe
  • Mimoriadny prínos českej kinematografii: Stanislav Milota
  • Najlepší scenár: Petr Zelenka za film Stratení v Mníchove
  • Najlepšia kamera: Petr Koblovský za film Kobry a užovky
  • Najlepší strih: Vladimír Barák, Stratení v Mníchove
  • Najlepšia filmová scénografia: Ondřej Mašek, Peter Čanecký za film Sedem zhavranených bratov
  • Najlepšie kostýmy: Kateřina Štefková za film Sedem zhavranelých bratov
  • Najlepšie masky: Juraj Steiner za film Sedem zhavranelých bratov
  • Mimoriadny počin v oblasti audiovízie: Kancelář Blaník
  • Najlepší študentský film: Ondřej Hudeček, film Furiant
  • Najlepší zvuk: Christoph de la Chevallerie, film Schmitke
  • Najlepšia hudba: Johanes Repka, film Schmitke
  • Najlepší televízny film/miniséria: Americké dopisy
  • Najlepší dramatický televízny seriál: Mamon, HBO
  • Najlepší dokumentárny televízny film/seriál: Filmová lázeň

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev #Peter Čanecký #Sedem zhavranelých bratov #Stratení v Mníchove #Juraj Steiner