Almodóvarova múza Carmen Maura príde do Prahy

Španielska herečka Carmen Maura a škótsky herec a režisér Peter Mullan budú hosťami 23. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Praha - Febiofest, ktorý sa uskutoční od 17. do 23. marca. Sedemdesiatročnej rodáčke z Madridu a jej 56-ročnému kolegovi udelia ocenenie Kristián za prínos filmu.

09.03.2016 12:00
Carmen Maura a Antonio Banderas vo filme Ženy... Foto:
Carmen Maura a Antonio Banderas vo filme Ženy na pokraji nervového zrútenia (1988).
debata

Obaja sa tak pridajú k anglickému scenáristovi a dramatikovi Peterovi Morganovi, slovenskej herečke Emílii Vašáryovej a talianskemu režisérovi Marcovi Bellocchiovi. Na podujatie zavíta vyše 50 zahraničných hostí, medzi ktorými budú napríklad aj nemecký herec Daniel Brühl, jeho izraelský kolega Itay Tiran či nórsky scenárista Bjorn Olaf Johannessen.

Návštevníci Febiofestu si budú môcť Mauru pozrieť vo vojnovej dráme Ach, Carmela! (1990) a čiernej komédii o eutanázii s názvom Naivná noc (2015), Mullana zasa v dráme Hector a Pieseň západu slnka (2015). Diváci na festivale uvidia aj tohtoročného nositeľa Oscara za najlepší film – drámu Sledovačka (2015). Novinkou podujatia bude udeľovanie ceny Amnesty International Febiofest Award, prostredníctvom ktorej chcú organizátori poukázať na nespravodlivo väznených umelcov a novinárov v diktátorských režimoch. Nadväzujú tým na vlaňajšiu podporu iniciatívy Slobodu pre Sencova, väzneného ukrajinského režiséra. V spolupráci s českou mincovňou si organizátori poctia herca Rudolfa Hrušínského pamätnou medailou. Prvé dva kusy získajú jeho synovia Rudolf a Jan. Od začiatku festivalu bude môcť verejnosť hlasovať za osobnosť, ktorej sa takejto pocty dostane na budúci rok.

Festival aj tento rok ponúkne bohatý koncertný aj detský program či tradičnú cenu pre mladý európsky film, pričom druhý raz si návštevníci budú môcť pozrieť aj filmy v sekcii Culinary Cinema. Dramaturgovia tohto ročníka sa rozhodli zaradiť do programu aj tematické sekcie Uprchlíci a Česká stopa či programový špeciál Zaostřeno na Makedonii. Febiofest ponúkne v Prahe a v rámci svojich ozvien celkovo 150 filmov z 56 krajín.

Carmen Maura je španielska filmová, televízna aj divadelná herečka. Preslávila sa spoluprácou s režisérom Pedrom Almodóvarom, pričom si zahrala napríklad v snímkach ako V temnotách (1983), Čo som komu urobila, že sa mi to stalo (1984), Matador (1986), Ženy na pokraji nervového zrútenia (1988) či Volver (2006). Predstavila si tiež napríklad v spomínanej dráme Ach, Carmela! (1990), Valentín (2002), Reinas (2005) alebo Let My People Go! (2011). Na konte má štyri španielske ceny Goya, európsku cenu Felix, francúzsku cenu Césara či hlavnú cenu z Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach aj v Cannes.

Peter Mullan je škótsky herec a režisér. Preslávil sa účinkovaním v snímkach Dannyho Boyla Plytký hrob (1994) a Trainspotting (1996), v ktorom Mullan stvárnil postavu drogového dealera Swanneyho. Za účinkovanie v dráme My Name Is Joe (1998) získal na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes cenu za najlepší mužský herecký výkon. Okrem toho si zahral napríklad vo filmoch Statočné srdce (1995), Vykúpenie (2000), Majster zločinu (2004), Potomkovia ľudí (2006), Harry Potter a Dary smrti – 1. (2010) alebo Hecules (2014). Režisérsky sa podieľal napríklad na snímkach ako Orphans (1998) či Padlé ženy (2002), pričom za druhú menovanú dostal v Benátkach cenu Zlatého leva.

debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #Peter Morgan #Emília Vášáryová #Febiofest #Carmen Maura #Marco Bellocchio #Peter Mullan