Aké je to byť moslimkou, černoškou alebo homosexuálnou matkou v Poľsku?

Na túto otázku hľadá odpoveď dokumentárny film Polyland. Je o každodennom živote troch žien. Každá z nich statočne čelí rôznym predsudkom, a to len preto, že sa odlišuje od väčšiny obyvateľov mesta Vroclav, či už farbou pleti, vierou alebo sexuálnou identitou. Vroclav je pritom vyhlásené za hlavné mesto európskej kultúry v roku 2016, tak ako pred rokmi boli Košice.

14.03.2016 07:22
Polyland, dokumentárny film
Plagát k dokumentárnemu filmu Polyland.
debata

Na aktuálnosť rasizmu a xenofóbie poukazujú početné fyzické a verbálne útoky na cudzincov, na LGBT komunitu, utečencov, ktoré majú rastúci trend nielen v poľskej, ale v rovnakej miere aj na Slovensku, v Čechách a v Maďarsku.

Tri hlavné postavy teda symbolizujú témy, s ktorými sa zatiaľ tieto stredoeurópske spoločnosti nevyrovnali. Ich odhodlanie a odvaha čeliť predsudkom a stereotypom verejne, inšpirujú. Ich autentickosť a hlboká ľudskosť vyvolávajú empatiu a narúšajú tak stereotypy, ktoré ničia slušnosť, uznanie a ľudskú dôstojnosť.

Zámerom tohto filmového projektu Slovenky Dáši Raimanovej a Poľky Zofii Brom je prispieť ku kultivovanej verejnej debate o fenoménoch netolerancie a nenávisti, o tom, čo treba podniknúť, aby sa hodnotové základy otvorenej a slobodnej spoločnosti podarilo udržať. Film Polyland autorky osobne predstavia poľskej, slovenskej a českej verejnosti hneď po jeho dokončení.

Ak vás projekt zaujal, podporte jeho dokončenie, hoci aj malým finančným príspevkom. Viac informácií o autorkách a projekte nájdete na stránke polyland.org/kic­kstarter. Verejná zbierka sa končí 30. marca 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #viera #dokumentárny film #Vroclav #predsudky #Polyland #sexuálna identita