Borowczyk posúval hranice filmovej cenzúry

Bol považovaný za jedného z najväčších vizionárov európskeho filmu – na úrovni Luisa Buñuela a Federica Felliniho.

18.03.2016 09:00
index Foto:
Záber z filmu Blanche.
debata

Jeho surrealizmom ovplyvnená tvorba sa pohybovala medzi fraškou, krvavým delíriom a erotickým ošiaľom. Napriek všetkým škandálom a kontroverziám zanechal poľsko-francúzsky režisér Walerian Borowczyk nezmazateľný odkaz v dejinách európskeho filmu. Jeho retrospektívu uvedie v sekcii Kinoikon+ Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest v Bratislave.

Retrospektíva Waleriana Borowczyka (1923 – 2006) sa koná pri príležitosti desiateho výročia jeho úmrtia. Jej cieľom je osláviť a prehodnotiť jeho pozoruhodnú tvorbu. Keďže sa Borowczyk vehementne vzpieral akejkoľvek kategorizácii, ponúkaný program zohľadňuje všetky aspekty jeho umeleckého diela: krátkometrážne, animované aj hrané filmy.

Ak sa na Borowczykove filmy pozeráme individuálne, môžu sa zdať dosť rôznorodé, no ak máme možnosť vidieť ich pokope (ako to umožňuje aj táto retrospektíva), vidíme, že tvoria veľký celok. Na prvý pohľad môžu pôsobiť archaicky. Obracajú sa k zrodu kinematografie – nie k realizmu bratov Lumièrovcov, ale k Mélièsovým trikovým filmom. Zároveň sa však zapájajú do veľmi súčasného dialógu medzi kinematografiou a inými druhmi: asamblážou, maľbou, literatúrou a dokumentom.

Borowczykove filmy sa často sústreďujú na spôsoby, akými rôzne kultúry v rôznych historických epochách ponímajú sexualitu. Filmy ako Nemravné príbehy a Beštia posúvali hranice filmovej cenzúry a zároveň otvárali diskusiu o vzťahu medzi umením, sexom a obchodom.

Borowczyk sa narodil v Poľsku v medzivojnovom období. V jeho filmoch je konflikt často prítomný nielen ako tematický prvok, ale aj estetický. Borowczyk bol majstrom montáže, do kinematografie vniesol maliarsky jemnocit, vďaka čomu mohol byť film v jeho poňatí definovaný prostredníctvom pohybu.

Tieto filmy, vynárajúce sa z trezorov, môžu opäť oslňovať, udivovať a okúzľovať publikum…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #Walerian Borowczyk #Blanche