Mr. Bean zvážnie. Z Rowana Atkinsona bude komisár Maigret

Hoci britský herec Rowan Atkinson pôvodne úlohu slávneho komisára Julesa Maigreta odmietol, nakoniec si ho na obrazovkách britskej ITV zahrá. Britské médiá pripomínajú, že Maigret by mohol zaplniť uvoľnené miesto, ktoré vzniklo po tom, čo David Suchet dokončil posledné časti Hercula Poirota.

23.03.2016 09:00
Rowan Atkinson ako komisár Maigret. Foto:
Rowan Atkinson ako komisár Maigret.
debata

„Moderné televízne drámy ITV sú veľmi zdržanlivé a naturalistické a vo všeobecnosti povedané, postavy, ktoré hrám ja, veľmi striedme neboli,“ vysvetlil svoju počiatočnú zdráhavosť Atkinson, ktorý je najznámejší ako excentrický Mr. Bean a diváci ho poznajú aj ako agenta-smoliara Johnyho Englisha či ako hrdinu sitkomu Čierna zmija.

Komisár Maigret s povestnou fajkou v kútiku úst však žiadnym excentrikom nie je. „Váš detektív je muž ako akýkoľvek iný, nie je obzvlášť inteligentný a hodiny presedí pri pive. Je nechutne všedný. Ako môžete dúfať, že také niečo predáte?“ pýtalo sa podľa denníka Guardian belgického spisovateľa Georgea Simenona vydavateľstvo Fayard, keď mu ponúkol knihu s komisárom Maigretom. Nakoniec ju však v roku 1931 vydalo. Maigret sa odvtedy až do roku 1972 objavil takmer v osemdesiatke románov a takmer v tridsiatke poviedok. Poznajú ho aj filmoví a televízni diváci. Mal mnohé tváre – stvárnili ho Bruno Cremer, Charles Laughton, Jean Gabin či Michael Gambon, ale mal aj svojho japonského predstaviteľa a zahral si ho aj Rudolf Hrušínský.

„Maigret nešušle ani nemá prízvuk. Nemiluje operu ani žiadnu z tých vecí, čo si ľudia spájajú s ktorýmkoľvek fiktívnym detektívom. Jednoducho to je obyčajný chlap, ktorý robí obyčajnú prácu. Naozaj som si nebol istý, či to dokážem,“ povedal Atkinson, ktorého nakoniec producenti presvedčili. „Znovu a oveľa dlhší čas som o tom premýšľal a rozhodol som sa, že by som to mohol skúsiť.“

Atkinson zatiaľ nakrútil dva filmy z tejto série. Prvý sa volá Maigret kladie pascu, odohráva sa na Montmartri (nakrúcalo sa však v Budapešti) a komisárovi sa tu nedarí dolapiť sériového vraha žien. Britskí diváci snímku na svojich obrazovkách uvidia počas Veľkonočného pondelka. Druhý film sa volá Maigretov mŕtvy muž a k britským divákom sa dostane na Druhý sviatok vianočný. Podľa syna Maigretovho stvoriteľa sa už pracuje na tretej snímke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mr. Bean #Rowan Atkinson #komisár Maigret #Georges Simenon #Rudolf Hrušínský