Batman vs. Superman. Superhrdinovia si idú po krku

Do kín práve prišiel nový komiksový trhák Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti. Ako naznačuje názov filmu, proti sebe sa po prvý raz postavia hrdinovia pochádzajúci z celkom iných svetov.

24.03.2016 09:00
Film Batman Superman Foto: ,
Batman a Superman idú v novom filme Zacka Snydera proti sebe.
debata

Konflikt oboch postáv prichádza v čase, keď si celý svet kladie otázku, akého hrdinu vlastne potrebuje. Kým však Batman a Superman zvádzajú spoločný súboj, vynára sa pre ľudstvo celkom nová hrozba.

Režisérsky sa filmu zhostil Zack Snyder, ktorý už raz postavu Supermana oživil vo filme Muž z ocele (2013). A práve ďalší osud tohto Kryptončana zrodil myšlienku rozšíriť jeho svet na komplexné univerzum, kde si nájdu miesto aj iní hrdinovia komiksov vydavateľstva DC. "Naozaj som chcel, aby svet Muža z ocele bol svetom, kde ožijú aj ostatné charaktery. A tak som raz povedal: Čo keby bol ,záporákom‘ Batman? A čo raz poviete, už nemôžete vziať späť,“ prezradil Snyder v rozhovore pre Los Angeles Times.

Oba komiksové charaktery už dôverne poznáme z mnohých filmových spracovaní. Na mieste je teda otázka, či Batman vôbec dokáže (aj keď vyzbrojený najmodernejším vybavením) čeliť niekomu, kto je prakticky nezničiteľný. Zack Snyder sa podľa vlastných slov tešil práve na to, ako v boji spojí zdanlivo nespojiteľné muža, ktorý je človekom, a muža, ktorý je bohom. Vytvoril tak pre nich filmové ihrisko, kde sa môžu obaja naplno realizovať.

Úsvit spravodlivosti sa pravdepodobne nevyhne porovnávaniu s predchádzajúcimi spracovaniami príbehov o Batmanovi a Supermanovi. Podľa časopisu Rolling Stone je film síce vydarenejší ako Muž z ocele, na kvality Temného rytiera režiséra Christophera Nolana však nesiaha. Robbie Collin z britského The Telegraph s týmto zhovievavým pohľadom nesúhlasí: "Superhrdinský príbeh Zacka Snydera je zmätočný a bez vtipu, mrhá obsadením a v konečnom dôsledku nedáva zmysel.“

Komiksové príbehy na filmovom plátne sa v súčasnosti tešia diváckej obľube. Každý rok sa ich objaví hneď niekoľko. Vydavateľstvo DC, ktoré vytvorilo kultové postavy ako Superman, Batman, Flash či Wonder Woman, sa rozhodlo na tento trend pristúpiť. Zverejnilo zoznam filmov o svojich hrdinoch, ktorí sa postupne do roku 2020 predstavia na filmovom plátne. Nadšenci sa môžu tešiť na samostatné spracovanie osudov postáv ako Wonder Women (2017), Flash (2018), Aquaman (2018) či Green Lantern (2020). Čo je však dôležitejšie, DC Comics práve filmom Batman vs. Superman fanúšikov pripravuje na ďalší dôležitý krok. Už v novembri 2017 sa jeho hrdinovia spoja v boji proti zlu vo filme Liga spravodlivosti.

Vydavateľstvo má rozhodne v pláne v celkom krátkom časovom horizonte vytvoriť jednotný svet, kde bude mať možnosť prepájať príbehy svojich postáv. Bude tak nasledovať komiksový gigant Marvel, ktorého hrdinovia sa už stretli napríklad vo filme Avengers. Rozdiel medzi DC a Marvelom je však v tom, že Marvel na budovaní svojho univerza pracoval systematickejšie už dlhší čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Batman #Superman #Batman vs. Superman #Henry Cavill #Zack Snyder