Recenzia: Nechutný, oplzlý a smiešny

Na komédiu Grimsby so Sachom Baronom Cohenom v hlavnej úlohe nechoďte, ak vám prekáža intímny pohľad na hromadnú sloniu súlož, bojíte sa o zdravie Harryho Pottera a neznesiete, keď si niekto robí žarty z futbalových fanúšikov.

29.03.2016 09:00
160492133 bed7a2 Foto:
Sacha baron Cohen (Nobby) v komédii Grimsby.
debata

Majster netaktnosti Sacha Baron Cohen totiž opäť potvrdzuje, že pri humore sa hranice vkusu môžu prekročiť aj míľovými krokmi.

Keď povaľač zachraňuje svet

Kto si na Cohena ako herca, producenta a scenáristu posvietil už v minulosti, vie, že jeho filmy majú kvalitou ďaleko od lacných paródií so slabým obsadením a tínedžerským žargónom. Dôkazom je najmä oceňovaný Borat, za ktorého získal Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Na rozdiel od svojho slávneho predchodcu, Grimsby nie je kopou skečov v štýle skrytej kamery, ale komédiou s klasickou dejovou líniou.

Ústrednými postavami sú bratia Nobby (Sacha Baron Cohen) a Sebastian (Mark Strong), ktorí vyrastali v rázovitom anglickom mestečku a ktorých osud v detstve rozdelil. O to väčšia je radosť futbalového chuligána a povaľača Nobbyho, keď sa po rokoch ich cesty znova spoja. Sebastian sa medzičasom stal britským tajným agentom a prihlúply súrodenec mu kazí jednu misiu za druhou. Ich sily sa, samozrejme, musia spojiť, aby obaja nakoniec zachránili svet pred smrteľným vírusom.

Zneuctené Anglicko

Pri filmoch s Cohenom v hlavnej úlohe je namieste sa pýtať, čoho všetkého je ten chlap ešte schopný. V tomto prípade tvorcovia zneuctili úplne všetko, čím je súčasné Anglicko charakteristické, či už ide o futbal, Harryho Pottera alebo Jamesa Bonda, a spravili to bez kompromisov a po filmárskej stránke na patričnej úrovni.

Grimsby boduje typicky špiónskou kamerou zodpovednou za rýchly spád a dynamiku. Emotívne zábery z detstva, ktoré sa postavám vynárajú ako spomienky, pôsobia tak dôveryhodne, až sa chvíľami divák zamyslí, či sa neposadil do zlej kinosály. Do cohenovskej reality ho nazad vtiahnu napríklad petardy zakliesnené v tých najintímnejších partiách. Väčšina skečov je napriek svojej prízemnosti nečakaná a o to viac baví.

Najsmiešnejší je očakávane preexponovaný výkon samotného Sachu Barona Cohena. Ten sa po odmietnutí hlavnej úlohy v biografii Freddieho Mercuryho v hre na špióna inšpiroval ďalším slávnym muzikantom. Za zvukov Oasis sa zmenil na dokonalú kópiu Liama Gallaghera a išlo mu to výborne.

Úspešne mu sekundovala aj komička Rebel Wilsonová, ktorá sa tento rok predviedla v komédii Ako byť single, či vo svojom vtipnom prejave na odovzdávaní cien BAFTA. Postavu obetavého džentlmena obhájil aj Mark Strong.

Okrem pár narážok na Donalda Trumpa v Grimsbym chýba viac politickej nekorektnosti, na ktorú sme u Cohena zvyknutí, čo je veľká škoda. Ale ak sa v kine nedívate na oplzlé scény cez prsty, je sa na čom smiať. Sacha Baron Cohen opäť potvrdil svoj štatút blázna, ktorý je pre zábavu schopný úplne všetkého.

Hodnotenie Pravdy: 3 a pol hviezdičky z 5 *

  • Grimsby / The Brothers Grimsby / réžia: Louis Leterries / scenár: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston / hrajú: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Rebel Wilsonová, Penélope Cruzová a ďalší

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sacha Baron Cohen #Grimsby