Televízne tipy Pravdy: Indiánské léto aj tajomná Záhada Blair Witch

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 31. 3. - 7. 4. Televízne tipy pre vás pripravila Jana Kollárová, redaktorka Magazínu.

31.03.2016 09:00
Issová Foto:
Klára Issová vo filme Indiánské léto.
debata

Štvrtok 31. 3

Indiánské léto, ČT 2, 22.50

Prvý „takmer celovečerný film“ režiséra S. Gedeona svojou poetikou nadväzuje na snímky českej novej vlny 60. rokov. Uzatvorená, samotárska dospievajúca Klára (Klára Issová) trávi koniec leta u babky. So sesternicou Mariou (Tatiana Vilhelmová), ktorá je jej pravým opakom, prežívajú vzťahy s miestnymi chlapcami. Jednoduchým aj tragikomickým rozprávaním o štyroch dospievajúcich ľuďoch rozohráva Gedeon príbeh mnohých ich vrstovníkov. Na prvý pohľad naivné dialógy v sebe ukrývajú oveľa viac – neistotu, tápanie a hľadanie. Životné pocity hrdinov dokresľujú texty piesní rakovníckej skupiny Brutus a pravé dedinské „tancovačky“. A, samozrejme, scéna, v ktorej sa Klára pokúša utopiť vo vani plnej jabĺk!

Hana a jej sestry, aMC, 9.20

Každá rodina má svoje tajomstvá, ktoré prinášajú bolesť a trpkú chuť na jazyku. Americká komédia ocenená tromi Oscarmi – Hana a jej sestry – je film o vzplanutiach, sklamaniach a zlyhaniach v rodinnom prepletenci troch sestier (Hana, April, Lee) na newyorskom Manhattane. K nakrúteniu snímky režiséra Woodyho Allena inšpirovalo prečítanie románu Anna Kareninová. A ešte jedna zaujímavosť – mnohé scény sa nakrúcali priamo v byte herečky Mie Farrow.

Záhada Blair Witch, Film Box, 0.20

V októbri 1994 sa v lesoch neďaleko Burkittsville v Marylande záhadne stratili traja študenti pri práci na dokumentárnom filme o miestnej legende známej ako Blair Witch (čarodejnica Blair). O rok neskôr sa našiel materiál, ktorý nakrútili. Americký kultový horor plný mystifikácii o tajomnej kanibalskej príšere zaznamenal mimoriadny komerčný úspech.

Piatok 1. 4.

Horšie ako smrť, Dvojka, 22.10

Smrť čaká na každého. Má aj jednu obrovskú výhodu. Keď nebožtík leží pekne upravený v truhle a pozostalí ho oplakávajú, zabúda sa na všetko, aj to, koho urazil, nahneval či oklamal. V truhle je každý za dobráka. V jednej britskej rodine sa jeden z príbuzných rozhodol, že nebude pokrytcom a povie celú pravdu o zosnulom. Na povrch vyplávajú temné rodinné tajomstvá a krivdy. Každému dochádza, ako to v skutočnosti všetko bolo…

Lode, ktoré písali históriu: Salem – podvod storočia, ČT 2, 17.50

Neďaleko senegalského Dakaru sa 17. januára 1980 potopil tanker Salem. Poisťovňa Lloyd, ktorá sa pustila do vyšetrovania, však odhalila zarážajúce detaily. Kvôli neprítomnosti jedinej stopy po požiari či po ropnej škvrne začalo byť tvrdenie o výbuchu na palube veľmi nepravdepodobné. Potopenie lode Salem prestalo byť katastrofou, ale tajomstvom.

Sobota 2. 4.

Fénix, Cinemax, 18.20

Nelly prežila koncentračný tábor. Domov sa vracia so znetvorenou tvárou a po plastickej operácii je na nepoznanie. V spustošenom povojnovom Berlíne hľadá svojho manžela Johnnyho, aby zistila, či je muž, ktorého miluje, zároveň tým, kto ju zradil. Keď ho Nelly nájde, Johnny vidí len tvár, ktorá ho znepokojuje svojou podobou s Nelly a odmieta uveriť, že je to skutočne jeho žena…

Normálni, Cinemax, 22.05

Roy a Irma Applewoodovci práve oslavujú 25. výročie svadby v miestnom Rotary klube. Oslavy však naruší náhly Royov kolaps. Roy sa nakoniec pred Irmou zverí miestnemu farárovi, že sa cíti byť ženou väznenou v mužskom tele a rozhodne sa dať si operatívne zmeniť pohlavie. Žena, deti aj okolie sú v šoku, ale všetci sa postupne snažia jeho rozhodnutie pochopiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #program #televízne tipy