Ako je to s ratingom kinofilmov na Slovensku?

Urobil som si prieskum ratingu niektorých filmov v USA a vo Veľkej Británii v porovnaní so Slovenskom.

02.04.2016 16:00
160492133 bed7a2 Foto:
Sacha baron Cohen (Nobby) v komédii Grimsby.
debata

Ukázalo sa, že zatiaľ čo v zahraničí bol film určený výhradne pre dospelých, tu je prístupný pre mladších divákov.

Zaujímalo ma teda, či si to slovenská ratingová asociácia uvedomuje. Neurobili chybu? Pravda je, že žiadna slovenská ratingová asociácia zaoberajúca sa kinofilmami neexistuje. Na Slovensku nemáme žiaden orgán, skupinu ani asociáciu, ktorá by predtým, ako bude film premietaný v kinách, schvaľovala, či navrhnutá veková kategória vyhovuje. Keď som sa snažil tieto informácie získať, strávil som niekoľko dní hľadaním na internete v anglickom aj slovenskom jazyku. Bez výsledku. Kto je teda zodpovedný za schvaľovanie vekových kategórií filmov premietaných v kinách? Túto informáciu mi nakoniec poskytlo ministerstvo kultúry.

Vyzerá to tak, že filmy, programy a obsah vysielaný v televízii spadá pod kompetenciu Rady pre vysielanie a retransmisiu. Pokiaľ ide o filmy v kinách, tieto schvaľuje filmový distribútor. No a to je informácia, ktorá by vás mala dať do pozoru, ak ste rodič alebo niekto, pre koho je dôležitá transparentnosť. Na porovnanie vysvetlím ratingový systém vo Veľkej Británii, pretože ten je mi blízky.

Kým je film vo fáze výroby, producenti určia cieľovú divácku skupinu. Takže už vopred vedia, o aký rating sa budú usilovať. Povedzme, že chcú napríklad dosiahnuť na vekovú kategóriu dvanásťročných a starších divákov. Musia sa podriadiť pokynom stanoveným BBFC (Britská rada pre filmovú klasifikáciu), ktorá určuje, akému obsahu môže byť dvanásťročný divák vystavený. Len čo film dokončia, premietnu ho BBFC, ktorá posúdi, či bol ohodnotený správne alebo či by mala byť veková hranica posunutá vyššie. Týmto spôsobom sú deti chránené pred nevhodným obsahom. Na Slovensku však nezávislý orgán ako BBFC nemáme, ale ak by tento článok pomohol inšpirovať jeho vznik, bolo by to potešujúce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Slovensko #kinofilmy